Lehetséges, hogy annyira drága lesz PC játékosnak lenni a jövőben, hogy komolyan aggódni kell emiatt annak, aki ragaszkodik a számítógéphez?

2023.10.10. – Nem véletlenül persze, de az utóbbi időben egyre többször merül fel a videojáték, illetve a PC-alkatrészek, konzolok ára. Ez természetes, hiszen olyan válságos időszakot élünk, amikor minden csak egyre drágább és drágább lesz. Az elmúlt időszakban szinte mindennek felment az ára, így a szórakozásnak is. Drága lett az összes streaming-szolgáltatás, az Xbox Game Pass, a PlayStation Plus, és persze maguk a játékok is.

Így aztán jogosan merül fel a kérdés a játékosok körében, hogy meddig mehet ez, illetve mennyire kell aggódni a drága termékek miatt? Egyre nehezebb lesz PC-játékosnak lenni? Egyre nehezebb lesz játékot venni? Aki nincs eleresztve, abban jogosan merül fel a kérdés.

PC játékosok

Persze PC játékosnak lenni sosem volt olcsó. Amióta léteznek számítógépek, melyek folyamatos frissítésre szorulnak a nagyobb teljesítmény érdekében, azóta kell drága alkatrészeket vennünk. Persze a COVID, a készlethiány és a haszonlesők megtették a hatásukat. Ma már jóval többe kerül összerakni egy értelmes gamer PC-t, mint néhány évvel ezelőtt. Különösen igaz ez a nagy teljesítményű videokártyákra. Bár már némileg normalizálódott a helyzet, jól látjuk, hogy nem lesz olcsó mulatság, ha egy erős gépet akarunk építeni.

Közben persze a játékok ára is megemelkedett, a AAA-s játékokért már átlagban 70 eurót kell kiperkálni. Sőt, a Capcom vezetője szerint még ez az ár is kevés a fejlesztési költségeket figyelembe véve.

Drága

Szeretném hangsúlyozni, hogy a probléma leginkább azokat érinti, akik nehezen engedhetik meg maguknak, hogy sokat költsenek a hobbijukra, jelen esetben a játékokra és PC-re. Ami talán még megdobhatja a játékok árát, az a rengeteg kiegészítő. Egy-egy játék esetében, ha minden DLC-t meg akarunk szeretni, elég hatalmasra duzzadhat egy-egy cím ára. Sokak szerint ma már gamerként érdemesebb konzolt venni, melyek ára jóval kedvezőbb, mint PC-t építeni. De mi van, ha valaki PC-s akar maradni?

Aggodalom

Biztos vagyok benne, hogy a téma sok magyart is érint, de jól látható, hogy külföldön is hasonlóan vélekednek a gamerek. A Redditen például nemrég pont ezt vitatták meg.

„Én és a bátyám egy 1440p-s buildet terveztünk, a hétvégén néztünk utána az alkatrészeknek és az áraknak, Indiában. Csak az R7800xt és a Ryzen 5800x3D 1100 dollárba (kb. 400 ezer forint) került (nálunk kb. 20%-os vám van). A build körülbelül 1900 dollárnak (kb. 700 ezer forint) megfelelő összegre jött ki” – írta shadowblaze25mc.

„Aztán megnéztük az Xbox Series X árát, és megdöbbenve láttuk, hogy 580 dollár (vám után)-(kb. 213 ezer forint). Így úgy gondoltuk, hogy abből a pénzből vehetnénk egy Series X-et, egy Xbox Game Pass Ultimate-et egy évre, egy RTX 3060 laptopot akciósan 900 dollár körül (vagy egy használt 3070ti laptopot), egy 200 dolláros 1440p-s monitort, és még mindig maradna pénzünk pár játékra” – tette hozzá.

Is PC gaming becoming unaffordable relative to console for those on a budget?
byu/shadowblaze25mc ingaming

Konzol?

Egyre világosabbá válik tehát, hogy a konzolos játék lehet a költséghatékonyabb megoldás. Ami egyáltalán nem vígasz azok számára, akik szeretik és hisznek a PC-játékban.

„A PC hardverek ára hatalmas infláción ment keresztül az elmúlt évtizedben, így egy olyan gamer PC építése, ami képes ugyanazokat a játékokat futtatni, mint a jelenlegi generációs konzolok, hasonló látványvilággal és teljesítménnyel, jóval drágább” – kiáltott fel DarkLThemsby.

Egy-egy hozzászóló egyébként megjegyezte, hogy a gamer PC-építés költségei eléggé lefaraghatók, ha hajlandók vagyunk 1080p-n játszani, kevesebb fps mellett. Arról nem is beszélve, hogy a PC több mindenre használható. De melyik igazi gamer akar alacsony beállítás mellett játszani?

„Szerintem kezd megfizethetővé válni, de csak akkor, ha rendben van az 1080p/60fps játék. A barátom nemrég építette a PC-jét, ami 700 dollárba került (kb. 250 ezer forint). Ő szinte mindent 1080p/60fps-en játszik” – magyarázta Zombienerd300.

Volt azonban egy nagyon bölcs hozzászólás is.

„A játék nem vált megfizethetetlenné. Azt hiszed, többre van szükséged, mint amennyire valójában szükséged van ahhoz, játssz” – írta All-Cesco.

Persze mind a PC-s, mind a konzolos játéknak megvannak a maga pozitívumai/negatívumai. Ettől függetlenül tény, hogy egy erős gamer PC építése nagyon drága lehet. Reméljük közben, hogy PC játékosnak lenni nem lesz luxus. Szerinted?

Ezt láttad?

Túl hangos videojáték miatt volt lövöldözés – Egy ember meg is halt

×