A NASA egyik szondája sikeresen átjutott a napszélen, hogy megelőzze az esetleges internet-apokalipszist, ami megzavarhatná a kommunikációs és elektromos hálózatokat a Földön.

Bérmennyire is furcsa, az úgynevezett internet-apokalipszis bármikor bekövetkezhet. Ez egy olyan esemény, aminek során olyan erős napszél éri el a Földet, ami tönkreteheti a kommunikációs és elektromos hálózatokat. Ez azt jelenti, hogy az emberiság

akár hónapokra offline állapotba kerülne.

A NASA Parker Solar Probe (PSP) úttörő missziója azonban ezt szeretné elkerülni. Ahogy arról a Mirror beszámolt, egy űrszonda először jutott át sikeresen a napszélen, hogy jobban megismerjék a működését. Az öt évvel ezelőtt indított űrszonda figyelemre méltó utazást tett, amely során a napfelszín közelébe került, ahol a napszél keletkezik. A napszél a Nap legkülső légköréből, a koronából származó töltött részecskék folyamatos áramlásából áll. Az intenzív hő és sugárzás szélsőséges körülményei ellenére a Parker Solar Probe kitartott, hogy fontos ismereteket gyűjtsön a Nap működéséről.

A szakértők szerint egy jelentős napkitörés miatt az emberek hónapokra vagy akár évekre internet-hozzáférés nélkül maradhatnak, műholdak és elektromos vezetékek válhatnak használhatatlanná. A Nap 11 évente ismétlődő aktív szakaszában, amikor a mágneses mező megfordul, közvetlenül a bolygónk felé irányuló napszélkitöréseket generál.

A Parker Solar Probe küldetés a napviharok előrejelzésében segíthet, ami a műholdakra és az elektromos hálózatokra is végzetes csapást mérhet. Az űrszonda egyébként továbbra is egyre közelebb kerül a Naphoz.

Sajnos szakértők szerint egy hatalmas napkitörés órási kárt tud okozni, és a következő évtizedben bekövetkezhet. Ha megtörténne, akkor az általunk ismert kommunikációs rendszerek, valamint az internet akár hónapokra vagy évekre elérhetetlen lenne. Ez a jelenleg ismert világot alaposan felforgatná.

Ezt láttad már?

AKKOR és MOST – Így festenek a kedvenc színészeink az ikonikus szerepeik mellett

 

×