Nagy a pánik a streamerek körében, miután az egyikük meglátta a fején a fejhallgatójának az otthagyott nyomát. De nem kell megijedni, vagy csak figyelemfelkeltő pánikkeltés, vagy szimplán csak buták.

Tényleg behorpadhat a koponyánk felnőttkorban a sok fejhallgató viseléstől?

– indult a kora reggelem ezzel a kérdéssel, ami a Facebook vad görgetése közben jött velem szemben. Először csak azt hittem, hogy az RTL reggeli műsorában csak viccelnek, de hamar rájöttem, hogy még csak közel sem: egy közepesen alig ismert angol streamer, Curtoss ugyanis azt állította a nézőinek, hogy olyan sokat hordta a fejhallgatóját, hogy az eltorzította a koponyáját.

WAAAAAT? – tettem fel magamnak is a kérdést, mikor megnéztem az élő adásából kivágott klipet, amiben megdöbbenten túrja le a haját, a nézői előtt bizonyítandó, hogy nem kamuzik. Az RTL ezért megkereste Mangó Gabriella háziorvost, aki viszonylag hamar letudta a dolgot: nem, egy fejhallgató sem okoz ilyen komoly mértékű testi elváltozásokat.

Komoly mértékű? Mert nem komoly mértékűt igen?

Nos, ahogyan a doktornő is emlékeztet, nagyon sok dolog nyomot hagyhat az emberi testen. Ez lehet egy zokni, egy haj- és befőttes gumi, de akár egy WC-ülőke is, ha eleget trónolunk rajta. Ezek azonban nem maradnak meg, személyenként változó idővel elmúlnak. Hasonló nyomot hagyhat egy fejhallgató is, ha elég sokáig van a fejünkön.

Ennek oka igazából a nyomás-szorítás, ami ilyenkor a testünkre nehezedik, ami valóban képes elváltoztatni a bőrünk felső rétegét. Az csontok vagy a már becsontosodott koponya eldeformálására viszont egy zokninál és egy fejhallgatónál kicsit erősebb nyomás kifejtésére alkalmas dologra lenne szükség.

Ugyanakkor viszont, ha nagyon zavar és nem szeretnéd megvárni, amíg elmúlik ez az átmeneti benyomódás, akkor vannak viszonylag hatékony módszerek arra, hogyan tüntesd el őket gyorsan. Az egyik, hogy finom masszírozással felserkented az érintett terület vérkeringését, a másik, hogyha veszel egy langyos-meleg vizes fürdőt, vagy megmosod gyorsan a fejed/hajad, ami hasonló eredménnyel járhat. Ha nem is azonnal, de ezekkel felgyorsíthatod a bőröd regenerációját.

Ha viszont sokat ülsz a gép előtt, akkor érdemes lehet néha szüneteket tartani a fejhallgatóval (is). Na nem azért, mert egy Tyler1 mémmé válsz, hanem mert a fülednek sem tesznek jót a hosszan tartó közvetlen hanghatások – pláne, ha szeretsz hangosan játszani. De vannak már egészségügyi okai is, amiért érdemes óránként legalább 10-15 perc pihenőidőt beiktatni.

Az egyik a banyapúp kialakulásának a veszélye, ami a nyak nagyon is valós a rossz ülőpozíció miatt történő eldeformálódását, majd kipúposodását jelenti. Erről az egyre inkább népbetegséggé váló jelenségről, ebben a cikkünkben olvashatsz, amiben néhány tanácsot is adunk az eltüntetésére, ha esetleg már kialakult, vagy épp megelőznéd. Emellett a szemnek sem tesz jót a folyamatos képernyő, ami egy idő után elkezdhet fájni-csípni, vagy sok egyéb tünetet produkálni, amit ha nem veszünk komolyan, akár maradandó károsodásokat is okozhat. Erről egy másik cikkünkben ugyancsak írtunk már – érdemes elolvasnod.

Attól viszont nem kell tartanod, hogy akár egy nehezebb fejhallgató is maradandó koponyasérülést, deformációt fog okozni. De ha mégis tapasztalsz hosszan megmarató elváltozást, akkor mindenképp fordulj orvoshoz!

Ezt is érdemes elolvasnod:

Miért szeretnünk egymás ellen játszani? – Mitől olyan sikeres a PvP?

 

×