A friss felmérés nem csak arra mutat rá, hogy melyek az adatra legéhesebb game-ek, hanem arra is, hogy a működésükhöz nem is kellene ennyi adat.

Kifejezetten népszerű játékok állnak előkelő helyen azon a toplistán, amit a Surfshark állított össze, a leginkább adatigényes mobil game-ekről. Ezekről az alkalmazásokról talán nem is sejtenénk, hogy mennyi mindenre kíváncsiak, a kontaktoktól a fényképeken át a GPS-adatokig, ráadásul többnyire a játékos érdekeivel teljesen ellentétesen. Sok felhasználó azt hiszi, amikor átolvasás nélkül jóváhagyja a felhasználási feltételeket, hogy ennyi adatra tényleg a játék működéséhez van szükség. Pedig nem, hiszen a felmérés azokat a kifejezetten jó és sikeres játékokat is felsorolja, amelyek annak ellenére hibátlanul működnek, hogy alig kérnek adatot.

Ja, és Magyarország a top 5-ben van a világon, azon országok között, amelyekben a „legadatéhesebb” (milyen szép új szó) játékokat tolja a nép.

A másik négy ország ebben a nem túl hízelgő csoportban nálunk sokkal-sokkal nagyobb állam: Kanada, Németország, Ausztrália és az USA. Messze felette vagyunk a világátlagnak is: a 0-40-ig pontozó „adatéhség index” globálisan 33.33 értéket mutat – ugyanez Magyarországon 37,1. A legkisebb adatéhség index-szel amúgy olyan országok bírnak, mint Vietnám (27,4), Dél-Korea (26), Tajvan (24,8), Hong Kong (22) és Kína (20.7).

Forrás: ActiVision

A kutatás szerint az adatvédelem szempontjából a három legrosszabb játék a magyar App Store-ban a Call of Duty: Mobile, a Candy Crush Saga és az 8 Ball Pool – hívja fel a figyelmet a HVG, hozzátéve: a globálisan legrosszabb pontszámot az 8 Ball Pool mellett a Subway Surfers és a Gardenscapes érte el. Mint írják, ezek igencsak sok dologra kíváncsiak a felhasználóktól: kérnek hozzáférést a fotókhoz és videókhoz, a helyadatokhoz, illetve a névjegyekhez is. A Surfshark kiemeli, hogy

a hazánkban népszerű 50 mobilos játékból 41 hasznosítja vagy továbbítja harmadik félnek a megszerzett adatokat, persze hirdetési célra.

A legérzékenyebbek a helyadataid lehetnek, hiszen ezek nem csak a lakcímedet árulhatják el illetékteleneknek, hanem a napi szokásaidat is, hogy hol dolgozol, hova jársz suliba, milyen lokációknál tartózkodsz sokat, esetleg mennyi ideig. A felmérés rámutatott továbbá, hogy a nagy adatigényű játékok ellenpólusai olyan, datát alig kérő, mégis kifogástalanul működő játékok, mint az Among Us, a Block Blast Adventure Master és a Mighty Party.

És vannak bizony kifejezetten veszélyes adathalász alkalmazások is:

Ezek az appok jelszavakat vagy bankkártya-adatokat nyúlnak le – Azonnal töröld!

 

×