Nagyszerű újítással védik meg a játékosokat attól, hogy átverjék őket a kiadók.

Sajnos a digitális játékboltokban, úgy a Steamen is elő-előfordul(t) az a jelenség, amiről a magyar Black Friday-akciók is hírhedtek. Azaz egy-egy akciós időszak előtt sunyin megemelik a játékok árát, hogy aztán leértékeltként hivatkozhassanak rájuk, ezzel is megtévesztve a szerencsétlen játékost.

Ez ellen próbál most védekezni az Európai Unió is, amely az Omnibus-irányelvével, más néven végrehajtási és korszerűsítési irányelvvel arra kötelezi a kiadókat és a digitális játékboltokat, hogy minimum 30 napra visszamenőlegesen egyértelműen tüntessék fel a játékaik korábbi árát. Ezt az irányelvet eredetileg tavaly vezették be, de egyelőre még nem vonatkozik minden tagállamra, de hamarosan, belátható időn belül Magyarországra is megérkezhet.

Amint ez megtörténik, a játékok Steam-adatlapján egy külön rubrikában fogják mutatni a megjelenési/normál árat, a 30 nappal ezelőtti árazást, illetve a programért kért jelenlegi összeget.

A Steam egyébként eddig is aktívan próbálta visszaszorítani az árazással kapcsolatos trükközéseket. Tavaly például bevezettek egy olyan rendszert, amiben megtiltják a kiadóknak és a stúdióknak, hogy egy hónapon belül több akciót tartsanak, de még azt is, hogy egy esetleges áremelést követő hónapban bármiféle kedvezményeket kapjon a megdrágított játék. De még az akciók mértékét is szabályozás alá vetették: nem lehet például 10% alatti kedvezményeket kiírni, ezzel is elkerülve, hogy nevetségesen alacsony, -1-2%-os árcsökkentéssel felkerüljenek a Steam akciós listájára.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ilyen atomkirály PC gépházakra csak szökőévente folyathatjuk a nyálunk

 

×