Még jobban megsarcolná az Európai Unió a technológiai nagyvállalatokat. Egyet találhatsz végül ki fog rosszul járni az egésszel.

Bár az Európai Unió tagállamainak többsége elutasította a kontinens legnagyobb internetszolgáltatóinak kérését, hogy az olyan technológiai nagyvállalatok, mint a Google, a Netflix, vagy a Meta többet fizessenek a közösbe, amiből az 5G hálózatfejlesztést finanszírozzák, sokan – köztünk Magyarország – kivetné a magasabb sarcot. A Reuters tudósítása szerint a belső piacokért felelős uniós biztos, Thierry Breton távközlési miniszterek jelenlétében, Luxemburgban ismertette az emelt költségtérítés tervét.

18 miniszter elutasította a plusz hálózati díj kivetését a technológiai cégekre, vagy ragaszkodott hozzá, hogy készüljön előbb hatástanulmány a témában.

Az indítvány olyan európai telekommunikációs szolgáltatóktól ered, mint a Deutsche Telekom, az Orange, a Telefonica és a Telecom Italia, hiszen rájuk meglehetősen nagy befektetési összegek hárulnak a hálózatfejlesztésben, és szeretnék, ha az egyre jelentősebb adatforgalmat bonyolító tech vállalatok jobban beszállnának a buliba. Persze ők ezzel nem értenek egyet: a magasabb hálózathasználati díjat soha nem látott egyetértésben utasította el a Google-t működtető Alphabet, az Apple, a Meta, a Netflix, az Amazon és a Microsoft is, mondván, ők már épp eleget költenek digitális ökoszisztémák fejlesztésére.

Forrás: Wikipedia

Az európai távközlési miniszterek szintén megosztottnak tűnnek a kérdésben: aggódnak az internet szabadságának korlátozása mellett azért, hogy egy ilyen törvény akadályozná az innovációt és végül kevesebb minőségi szolgáltatást eredményezne. Ezen az állásponton van tehát 18 ország, köztük Ausztria, Belgium, Csehország, Dánia, Finnország, Németország, Málta és például Hollandia. Semleges, tartózkodó választ eddig csak néhány állam adott (pl. Lengyelország, Portugália és Románia), de ott van jelentős számú, 10 nemzet – köztük Franciaország, Görögország, Ciprus vagy éppen hazánk -, akik vígan sarcolgatnák tovább a technológiai vállalatokat.

Ugye nem kell sokat magyarázni, hogy ez miért lehet ellentétes az ügyfelek érdekeivel? Ami mintha ezúttal sem érdekelné a döntéshozókat…

Ha a fent sorolt tech vállalatok költségei megemelkednek, szerintem senki sem gondolhatja komolyan, hogy zokszó nélkül benyelik, és nem terhelik majd át a felhasználókra, amint lehetséges. Ha a Breton által beterjesztett indítványból törvényjavaslat lesz, és azt megszavazza az EP többsége (tegyük hozzá: a jelenlegi felállásban ez nem túl valószínű), akkor biztosra veheted a streaming és felhőszolgáltatások, valamint egyéb online kapcsolatot igénylő digitális tartalmak és termékek áremelkedését. Ujjak keresztbe.

Persze vannak ennél értelmesebb jogi kezdeményezések is:

Na végre: ezek az iskolák beperlik az egész közösségi médiát

 

×