Szerencsére egy igazán hasznos weboldal is a segítségünkre lehet ebben.

Az elmúlt időszakban kifejezetten nagy népszerűségnek örvend a Valve FPS játéka, a CS:GO. Nem véletlenül, hiszen a 2022 során felbukkanó, immáron teljesen megalapozott Source 2 pletykák megágyaztak a játékosbázis újbóli aktivizálódásának. Már a múlt év végén megfigyelhető volt, hogy a visszatérő és újonnan csatlakozó felhasználóknak köszönhetően a Steam Piac árai elkezdtek szépen lassan felfelé kúszni.

Szerencsére a Valve hivatalos bejelentésére sem kellett sokat várni, március közepén hivatalosan is elstartolt a Counter-Strike 2 Limited Time Test. Nagyon kevés játékos jutott be, ám elegendő volt arra, hogy a tárgyak árai megsokszorozódjanak. Ez különösen igaz volt a színes, csillogós késekre, fegyverekre, hiszen az új játékmotor alatt fényévekkel jobban néznek ki. A Counter-Strike 2 hivatalossá válása után pedig tovább erősödött a játékosok visszatérési kedve. Az utóbbi hetekben ez kicsit alábbhagyott, hiszen 2 hónapja nem érkezett már frissítés az új klienshez. Nagy eséllyel ez hamarosan megváltozhat, de pontos időpontot nem igazán tudunk ehhez társítani, talán még a Valve sem.

Mennyiért adhatom el a tárgyaimat?

A tárgyak eladása

A Steam piacos eladást nem érdemes magyarázni, hiszen ott világosan leolvashatjuk a görbéket, az éppen aktuális legalacsonyabb árakat. A felhasználók jelentős része azonban valós, kézzelfogható pénznemben szeretné látni a virtuális tárgyaiért kapott összeget. A Valve szürke zónaként kezeli a skinek eladásával és vételével foglalkozó oldalakat. Ameddig nem hoznak megkérdőjelezhető döntéseket az ilyen weboldalak tulajdonosai, addig a Valve sem zargatja őket. Az OPSkins esete azonban világosan megmutatta, hogy egy-egy rossz döntés után pillanatok alatt ugrik a cég a legnagyobb halra is. Ha eldöntöttük, hogy megszabadulnánk a skinektől, érdemes azt is megtudnunk, hogy milyen árcédulával érdemes kalkulálnunk.

Az ár belövése

A jelen bejegyzésben nem foglalkozunk különleges patternekkel, Case Hardened Blue Gemekkel vagy épp igazán magas/alacsony float értékekkel hiszen azok árait még a sokat látott traderek is nehezen tudják megtippelni. Ahogy az is arany szabály, hogy jóval a Steam piaci ár alá kell majd céloznunk az eladásaink 99%-ában. Átlagos kések, skinek esetében azonban nagyon egyszerű dolgunk lesz. 2023-ban a legkiválóbb oldal erre a célra a magyar érdekeltségű Pricempire.com lehet.

Az oldal használata

Az oldal használata meglehetősen egyszerű, de az alap funkciókon mindenképp érdemes lehet átfutnunk. Tegyük fel, hogy egy Shadow Daggers | Tiger Tooth-tól szeretnénk megszabadulni, de hasonló felülettel találkozunk bármilyen kés, kesztyű vagy fegyver esetében.

Látogassunk el a Pricempire weboldalára, majd a fenti menüsávban, középen található beviteli mezőbe írjuk be az eladni kívánt tárgy nevét. Ha szükséges, akkor a kopás állapotát (Factory New, Minimal Wear stb.) is írjuk mellé, majd az oldal által feldobott lehetőségek közül válasszuk ki a megfelelőt.

Ezt követően eljutunk az adott tárgy dedikált oldalára. Az első ami szembetűnhet, az a bal oldalon található Liquidity sáv. Itt minél nagyobb százalékot mutat az oldal, annál könnyebben eladható az adott tárgy. Azt is leolvashatjuk, hogy mennyi kelt el belőle a Steam Marketen az elmúlt 24 órában. Alatta a többi változatot (Minimal Wear, Stattrak stb.) is megpillanthatjuk. Doppler, Gamma Dopplerek esetében pedig Phase-ekre lebontva is csekkolhatjuk az árakat.

Az oldal közepén pedig a különböző, külsős oldalakon található árakat pillanthatjuk meg. A CSGOExo áraival nem érdemes foglalkoznunk, de azon kívül az összes többi oldal mellett található árcédulák valósak. Ennek köszönhetően, már pillanatok alatt belőhetjük, hogy mennyiért is megy az adott skin „valós” pénzért. Ezzel az információval kiküszöbölhető, hogy túl sokat vagy túl keveset kérjünk a tárgyunkért. Nagy eséllyel a privát vevők vagy nagyobb hazai, nemzetközi traderek az oldalak áraihoz képest kevesebbet ajánlanak majd, ám ekkor nem kell külön oldalakkal szórakoznunk, illetve a megbízhatóságuk sem kérdéses.

Melyik oldalon adjam el a tárgyam?

Ha úgy döntöttünk, hogy valamelyik megbízható, de külsős oldalon szabadulnánk meg a skintől, a Pricempire ebben is segít nekünk. Természetesen a Pricempire által kidobott árakból pár dollárt érdemes levonnunk, hiszen az egyes platformok is elvesznek néhány százalékot, ahogy a pénz kiutalása sem teljesen ingyenes. Ennél sokkal lejjebb azonban csak szélsőséges esetben menjünk, ne hagyjuk magunkat átverni. Ahogy természetesen a 100%-os Market ár sem valós, így ne kergessünk hiú reményeket sem. A weboldalak melletti jelölések több mindenről árulkodnak.

  • Az oldalak előtti zöld lakat ikon azt jelenti, hogy az oldal tulajdonosai kipróbálták már az adott szolgáltatást és tökéletesen működött.
  • A sárga felkiáltójel arról árulkodik, hogy bár valós oldalról beszélünk, az oldal tulajdonosai nem teszteltek még le.
  • Ha robot ikont látunk az oldal neve mellett, akkor bot közbeiktatásával történik majd ez eladás/csere.
  • Ha két embert látunk, akkor P2P módon, egyetlen egy cserével történik meg az eladás/csere a vevő és az eladó között. Előnye, hogy addig használhatjuk a skint, illetve a vevőnek sem kell hét napot várnia, hogy odaadja számára egy bot fiók.
  • Néhány weboldalnál mindkét ikon (P2P és Bot) feltűnik, ebben az esetben természetesen mindkét opciót igénybe vehetjük majd.
  • A zöld Bitcoin logót olyan oldalaknál találjuk meg, ami kriptovalutában is kifizeti az eladót.
  • A fehér Bitcoin logót olyan oldalaknál találjuk meg, ahová kriptovalutában is feltölthetünk.
  • A KYC felirat arra utal, hogy igazolnunk kell majd az oldalon a személyazonosságunkat.
  • A T1, T2, T3 feliratok a Tier szintre utalnak. Minél kisebb szám szerepel az oldal neve mellett, annál nagyobb, látogatottabb, megbízhatóbb vagy épp gyorsabb be/kifizetéssel operáló oldalról beszélhetünk.

A fenti információk tudatában már jobban belőhetjük az egyes tárgyaink valódi értékét. Ahogy azonban már korábban említettük, különleges patterneknél, blue gemeknél, „rekord” floatoknál már kérjünk segítséget. Erre kiváló hely lehet a CS:GO HUN csoport vagy épp a GlobalOffensiveTrade subreddit is. 

A Valve törölte tiltott orosz híreket rejtő CS:GO pálya titkos szobáját

×