Már megint belekakil a PC működésébe a legújabb Windows 11 frissítés.

A TechRadar szerint a legújabb Windows 11-es frissítés igen komolyan belepiszkál az AMD videokártyák működésébe, ami miatt nagy valószínűleg a játékokban és egyéb feladatok-műveletek közben is teljesítményromlást tapasztalhatnak a felhasználók.

A portál úgy tudja, hogy a frissítés valamiért kicseréli a GPU aktuális illesztőprogramját egy régebbi verzióra. Mindezt teszi engedélykérés nélkül, teljesen automatikusan, így az érintettek a problémák megjelenéséig nem is sejthetik a nagy gubancot. Ugyanakkor az AMD Adrenalin szoftvere utólag kiküldhet egy értesítést, miszerint a Windows Update kicserélte az illesztőprogramot.

A jó hír, hogy a problémát nagyon könnyen orvosolni lehet. Mindössze le kell tölteni a legújabb AMD Adrenalin drivert, törölni az operációs rendszer által telepített fájlokat, majd felpakolni az újat. Többen azt javasolják, hogy a telepítés előtt szakítsuk meg az internetkapcsolatot is. Ezután nagyon fontos, hogy kikapcsoljuk a Windows Update automatikus grafikus illesztőprogram-frissítését, hogy legközelebb még véletlenül se forduljon elő hasonló a jövőben.

Ehhez a Start-menü melletti keresőbe kell pötyögni az „Eszköz telepítési beállítások” kifejezést, majd a találati listából lenyitni az erre vonatkozó panelt. A Windows rá fog kérdezni, hogy akarod-e használni a hardvergyártók alkalmazásainak automatikus letöltését, amire nemmel kell válaszolni – még akkor is, ha figyelmeztet arra, hogy a PC esetleg megfelelő módon fog viselkedni. Ezután csak mentsük le a megváltoztatott beállításokat, és elméletileg többé nem fog magától belepiszkálni az illesztőprogramokba. Fontos viszont, hogy ezután mindig magunknak kell majd frissíteni.

Hogy pontosan mi okozza a hibát, azt egyelőre nem tudni, mindenesetre ha az update után rosszabbul futnak a játékaid, akkor az emiatt lehet.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Hiába a Kókuszcsoport és a TheVR sikere, a magyar Twitch májusban is halad tovább a lejtőn

 

×