Úgy tűnik, hogy a Valve inkább kiszolgálja az orosz cenzúrát, de nem kockáztat egy esetleges kitiltást.

Sajnos nem volt túlságosan hosszú életű az orosz cenzúra ellen küzdő CS:GO pályán található titkos szoba, ahol az orosz játékosok olyan – az ukrán-orosz háborúról szóló – hírekről és információról szerezhetnek tudomást, melyeket Oroszországban szigorúan tiltanak. A titkos szobát rejtő pálya még május elején bukkant fel az interneten, amit a Helsingin Sanomat finn újság megbízásából két tapasztalt pályatervező készített  ‘de_voyna’ néven.

Az egyedi térkép első ránézésre úgy tűnik, mintha egy átlagos CS:GO map lenne, viszont a felszín alatt ott lapul egy kis szoba, ahol kizárólag az orosz földön cenzúrázott háborúval kapcsolatos híreket, videókat és képeket lehetett megtalálni. A pálya fontosságát jól mutatja, hogy potenciálisan nagyjából 4 millió orosz játékosnak juttathatja el azokat az információkat, melyekhez nagyon nehezen, vagy sehogyan sem férhetnek hozzá.

 

De hiába az ügy fontossága, a Valve úgy tűnik, hogy nem tűri meg a platformján az ilyen típusú tartalmakat, és egyik napról a másikra eltüntette a játékból ‘de_voynát’. A GameStar szerint orosz IP-címről többé már nem lehet belépni a térképre, így az ott élő játékosok már nem férnek hozzá a tiltott, de valós háborús hírekhez.

A Helsingin Sanomat szerkesztői szerint a törlésről egyértelműen a Valve gondoskodott, mivel ha az orosz kormány csak a Steam teljes kitiltásával vághatta volna el a CS:GO játékosokat a pályától.

Ha igaz, akkor a Valve tulajdonképpen azért szolgálja ki az orosz cenzúrát és propagandát, mert attól tarthat, hogy a de_voyna miatt akár kitilthatják a Steamet Oroszországból. Gabe Newell egyelőre senkinek sem nyilatkozott az ügyben.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Hiába a Kókuszcsoport és a TheVR sikere, a magyar Twitch májusban is halad tovább a lejtőn

 

×