Ha valaki attól tartana, hogy letiltják az előfizetését, mert azt megosztja mással, most megnyugodhat.

Bár a Netflix elsősorban az úttörő elsőségének köszönheti piacvezetői helyét, a jelszavak, úgy pedig a fiókok barátok közötti megosztásának is nagy szerepe volt abban, hogy a streaming szolgáltatás széles körben népszerűvé váljon. Sőt, annak ellenére, hogy ezt alapvetően mindig tiltotta a Netflix szabályzata, de egy időben még külön reklámkampányt és jól csengő szlogeneket is írtak köré, aminek hatására sokan a baráti társasággal vagy a komplett famíliával váltottak maguknak előfizetést.

Az utóbbi időben azonban komolyan visszavett a streaming szolgáltatások növekedése, sőt, az újabb előfizetők már-már alig tudják ellensúlyozni a távozókat. A Netflix – sok másik konkurenséhez hasonlóan – teljes átszervezésbe kezdett, amely részeként tavaly bejelentették a jelszavak és az előfizetői fiókok háztartásokon kívüli megosztásának gyakorlati tiltását.

Az új rendszer nyilvánvalóan hangoz visszhangot vetett, és bár könnyen azt hiheti az ember, hogy a lemondással fenyegetőző emberek csak a levegőbe beszélnek, de a Netflix hivatalos állításai ellenére – független felmérések szerint – nagyon úgy tűnik, hogy valóban tömegével hagyják ott a szolgáltatást és térnek át valamelyik másik alternatívára – esetleg a torrentre.

A jelszómegosztást kiszűrő és büntetni próbáló rendszer május végén Magyarországon is élesedett, aminek természetesen a magyar felhasználók sem örülnek. Aki ugyanis továbbra is szeretné megosztani másokkal az előfizetését, annak csomagtól függően +1000 forintot kell kicsengetnie vendégprofilonként – természetesen az alap havidíjon felül.

Igen ám, de a szűrési metódusról csak nagyon keveset árultak el, és bár figyelmeztető emaileket kiküldenek az érintetteknek, de még a plusz költség elmaradásával járó következményekről sem beszélt senki a vállalatból. Emiatt a legtöbben azt gondolhatják, hogy

a Netflix néhány figyelmeztetés után egyszerűen letiltja az előfizetést, de mint kiderült, ez a veszély egyáltalán nem fenyeget senkit.

A német Golem.de magazin kérdésére a Netflix elárulta, hogy bár a rendszer aktív és működik, a felhasználók is megkapják az értesítéseket a tiltott fiókhasználatról, de nem jár semmiféle retorzióval, ha nem tesznek ennek a kérésnek eleget. Ez azt jelenti, hogy azok, akik jelenleg is megosztják a cimborákkal, barátnőkkel, a szélesebb családdal az előfizetésüket, nem kell attól tartaniuk, hogy egyik napról a másikra elveszítik a szolgáltatáshoz való hozzáférést.

Sőt, állítólag még a „gyanús” vendégprofilokat sem tiltják le.

Vagyis a Netflix intézkedése valójában csak nyomásgyakorlás, és valójában semmilyen következménnyel nem jár, ha nem teszünk eleget az emailben kiküldött felhívásnak. Legalábbis egyelőre. A vállalat valószínűleg azért nem vet be drasztikusabb eszközöket, mert az még drámaibb elvándorlást vonna maga után, mint amekkorával a jelszómegosztás tiltásának hangsúlyozása jár.

A Netflix ehelyett az érintett fiókokon belül fog mindenféle értesítéseket megjeleníteni, és az is valószínű, hogy a „pótdíj” kifizetéséig korlátozhatják a tartalmak elérését. Szóval addig-addig zaklatja majd az embereket, amíg meg nem adják magukat. A tiltástól viszont nem kell tartani.

Hogy ez hosszútávon valóban megtérül-e, azt most még lehetetlen megmondani, hiszen egy-egy nagyobb sorozat vagy filmpremier könnyen visszacsábíthatja a sértődötteket. Főleg, hogy a tartalmi megnyírbálás-ritkítás ellenére is a Netflixen található a legnagyobb kínálat, és az is tény, hogy havonta ide érkezik a legtöbb egyedi néznivaló is:

Visszatér a Black Mirror és a Vaják! – Itt az összes film és sorozat, ami júniusban jön a Netflixre

 

×