Életmód

Félelmetes statisztika jelent meg a magyarok netezési szokásairól

Az kétségtelen, hogy a magyarok is nagyon sokat használják az internetet, de hogy nálunk ki mennyi időt mire fordít, az már egy teljesen más kérdés. Talán a következő statisztika senki számára nem lesz meglepő, arra nagyon jól rávilágít, hogy mi magyarok honnan és hogyan szeretünk tájékozódni a világ dolgairől.

A NMHH (Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság) Kommunikációs Igazgatósága az MTI-nek küldött egy átfogó statisztikát. Ebből kiderül, hogy itthon az egyik legnépszerűbb netezési forma a közösségi média.

Naponta átlag egy órát töltenek a felhasználók a Facebookon, de negyedórát sem fordítanak arra, hogy valamilyen híroldalon vagy azon oldalak applikációin keresztül tájékozódjanak.

Az internetezők háromnegyede (76,6 százalék) nyit meg valamilyen közösségimédia-weboldalt vagy applikációt nap mint nap, és több mint két órát szán erre a tevékenységre. Fél percenként megközelítőleg 51 700 internetes weboldalt nyitnak meg a felhasználók Magyarországon számítógépen vagy laptopon, ugyanezen idő leforgása alatt ötször több, közel 268 ezer kontaktus történik mobiltelefonon és tableten, ami egy átlagos napon 766 millió kattintást, oldalletöltést jelent.

Mobil vs PC

A kutatás alapján a mobiltelefonok abszolút fölénybe kerültek a számítógépek, illetve laptopok felett, hiszen ez utóbbiakat a vizsgált időszakban (április 1. és 10. között) a 15 és 90 év közötti, internetező magyar lakosság (közel 6,6 millió ember) 39 százaléka használta, a mobiltelefonokat több mint duplája, 84 százaléka.

A 15-39 éves korosztályban kilencszer többen vannak azok, akik csak a mobiljukon keresztül neteznek, mint akik csak számítógépet vagy laptopot használnak; a 40-49 évesek esetében ez az arány már csak közel négyszeres a telefont használók javára, míg az idősebb korosztályokban szinte megegyeznek az értékek – áll a közleményben.

Felhívták a figyelmet arra, hogy hatalmas különbség rajzolódik ki a személyi számítógépen (PC) internetezők körében a magyar, illetve a külföldi weboldalak népszerűségét illetően: a google.hu, a facebook.com és a youtube.com napi elérési értéke mind a külföldi, mind a magyar weboldalak többszörösét mutatja.

A PC-t használók 28,1 százalékánál felbukkan a listavezető Google keresője és funkciói 16 perc időtartamban, és szinte minden ötödik magyar (17,2 százalék) a facebook.com-ot is megnyitja, ezzel szemben a magyar weblapok együttesen is csupán 29,1 százalékukat érik el – állapították meg. Kitértek arra is, hogy a leglátogatottabb magyar oldal április 4-én a gov.hu kormányzati gyűjtőportál volt, hatszázalékos elérési értékkel, utána az index.hu és az origo.hu következett 4,4 és 3,5 százalékkal.

A mobiltelefonon történő netezési trendek eltérő képet mutatnak, míg a vizsgált külföldi weboldalakat a magyarok 44,4 százaléka nyitotta meg egy átlagos napon, addig a magyar oldalakat több mint 62 százaléka, és telefonon a böngészés ideje hosszabb volt tíz perccel. Hozzáfűzték: a Google és a Facebook oldalait szinte ugyanannyian látogatták mobilon, mint PC-n, a Blikk, az Origo és az Index oldalait viszont közel háromszor annyian tekintették meg telefonról.

Az NMHH tájékoztatása szerint elemzésük újításnak számító mobilpaneles mérési adatokon alapul, amit a Gemius április első napjaitól kezdve publikált. Az ezer főt meghaladó mobilpanel minden résztvevője egy, a kutatók által ingyenesen biztosított csúcskategóriás, a mérés érdekében módosított okostelefont használt, ezen keresztül – a személyes adatok védelmét figyelembe véve – rögzítették a legfontosabb internethasználati szokásokat, különös tekintettel az eddig nem mért telefonos alkalmazásokra, applikációkra.

Forrás: MTI

Ezt láttad már?

 

DV

Korábbi cikkek

25 éves Easter Eggekre bukkantak az AMD ikonikus processzorán

2024.02.10. - Az eredeti AMD Athlon (vagy más néven Athlon Classic) 1999-ben jelent meg a piacon.…

20 óra telt el azóta...

Régóta kért fejlesztéssel bővül a Windows – Végre eltűnik a régi menü

2024.02.10. - A Microsoft műhelyében nem állt meg a munka az elmúlt időszakban sem. Az…

21 óra telt el azóta...

Így szereld fel a Warzone friss és ütős fegyverét, a BP50-et

2024.02.10. - A Warzone Season 2 frissítése rendesen átrendezte a játék metáját. Ahogy az lenni…

21 óra telt el azóta...

Tűzveszélyes cuccokat árul a Temu és a TikTok? – Egy vizsgálat szerint igen

2024.02.09. - Nincs is annál jobb érzés, mint amikor nagyon vágyunk valamire, majd az felbukkan…

1 nap telt el azóta...

Te is lehetsz a Google idegenvezetője – király újdonság a Mapson

Gábor János 2024.02.09. - Nagyon ráfeküdt az AI-fejlesztésekre a Google, amelynek Maps alkalmazásába hamarosan az…

1 nap telt el azóta...

Remek skineket és tárgyakat tartogat a Call of Duty Season 2 Battle Pass

2024.02.09. - Február 7-én hivatalosan is elstartolt a Warzone és MW III második, közös szezonja.…

1 nap telt el azóta...