Egy alkalmazás, amit több mint 50 ezren töltöttek le a Google Play-ből, 15 percenként titokban rögzített hangokat és elküldte azokat az alkalmazás fejlesztőjének.

2023.05.30. – Friss hírek szerint egy ismert telefonos applikáció nem több mint egy évvel megjelenése után szép lassan elkezdte lehallgatni felhasználóit, természetesen annak tudta nélkül. A HVG cikke szerint az iRecorder Screen Recorder egy egyszerű képernyő-felvétel készítő volt, ám egy tavaly augusztusban megjelent frissítés egy kegyetlen kártevőt hozott magával.

Az app ezután 15 percenként elkezdett egy perces hangfelvételeket rögzíteni, majd azt titkosítva elküldte a fejlesztő szerverére – derült ki az ESET kutatásából.

Ráadásul az applikáció képes volt a telefonról fájlokat megszerezni, természetesen adatlopási célokkal. Sajnos azonban mire erre a trójai frissítésre fény derült, már 50 ezren töltötték le. Az applikációt már csak azért is érdemes lehet eltávolítani, mert nagyjából mindenféle fájlhoz hozzáfér a telefonunkon, ráadásul egy az egyben lehallgat minket.

Sajnos úgy tűnik, hogy már a megbízható alkalmazásokban sem lehetünk biztosak, hiszen bármikor jöhet egy olyan frissítés, ami ellop mindent a telefonunkról. Ha még mindig telepítve van nálad ez az app, gyorsan szabadulj meg tőle!

Ezt láttad már?

Hogy mi? – Az Asus bemutatta a tápcsatlakozó nélküli videokártyát

 

×