A legsikeresebb játékgyártó a Nintendo, ami a világ legjobban fogyó videojátékait felvonultató top20-as listán 11 játékkal szerepel. De melyik a legkapósabb cím?

Az ultranehéz IGAZ vagy Hamis teszt során egészen érdekes statisztikára lettem figyelmes. Az egyik pontban ugyanis, amiben arról kellett dönteni, hogy tényleg a GTA V minden idők legkelendőbb videojátéka, avagy sem, a közel 10.000 válaszadó több mint fele (54%-a) azt mondta, hogy bizony igaz, a Rockstar 2013-as akciójátéka a legnépszerűbb a világon.

A válasz természetesen téves, viszont egyáltalán nem csoda, ha valaki tényleg úgy tudja, hogy az utóbbi GTA-nál nincs kapósabb e világon. A Take Two ugyanis háromhavonta sokkolja a közönséget a játék máig tartó sikerével, és büszkén tolja a konkurenciák orra alá, hogy az idén 10. éves GTA még mindig jobban fogy, mint több frissen megjelent cím.

A válaszadók 46%-a viszont jól sejtette, esetleg tudta, hogy nem a GTA V a befutó, és bár sokan vélhetőleg nem a hivatalosan elsőként jegyzett Minecraftra gondoltak, mikor lenyomták a HAMIS gombot, a megoldás így is helyes. Ha nem hivatalosan nézzük, akkor valószínűleg a TETRIS lenne a befutó, de annak az eladásait már csak a platformok és a verziók változatossága miatt is lehetetlen nyomon követni.

Így lett minden idők legnépszerűbb videojátéka a Minecraft, amelyből 2011 óta több mint 238 millió kópiát adtak el. Bizony, ezek csak az értékesített példányokat mutatják, és bár ha a kalózverziókat is számolnánk, akkor az utána következő játékok darabszáma is drámaian megugrana, de előrebocsátom, hogy a Mojang játékának sikeréhez még úgy sem érne fel egyik sem. Már csak azért sem, mert egy ultra-alacsony költségvetésű, a többiekhez képest potom pénzből elkészített játékról van szó.

 

A Minecraft marketingköltsége például a 0-hoz tendál, mivel Notch, a játék egyedüli fejlesztője állítólag egyetlen centet sem fizetett a reklámra. Mivel egymaga dolgozott, a konkrét költségeket sem nagyon lehet megbecsülni, de 10.000 dollárnál semmiképp sem lehet több. Szemben a második GTA V-tel, amit 150 millió dollárból fejlesztettek, majd nagyjából még plusz 100 millió dollárt költöttek még a marketingre is. Szóval, ha innen nézzük, akkor a Minecraft sikere még gigantikusabb.

A harmadik helyen az újrakiadott és modernizált (első) mobilos Tetris áll, amit 2006 óta kb. 100 millió játékos vett meg. Ezt követi szorosan, de lemaradva a Wii legnagyobb slágercíme, a Wii Sports, aminek a 2000-es évek közepén megannyi tévékészülék esett áldozatául. Ezután az egy időben fizetős PUBG jön az ötödik helyen, ami konkrétan megteremtett egy új műfajt, vele együtt pedig egy igen sokáig kitartó játékipari divatot. A battle royale játékok megteremtőjét fénykorában összesen 75 millióan vettek meg.

A top10-es lista egyik legnagyobb érdekessége talán, hogy a Rockstar két sikerjátéka is felkerült rá: a Red Dead Redemption egészen fantasztikus második része minden idők 8. legjobban fogyó videojátéka, ami hamarosan – talán, van rá esély – lehagyhatja a kultikus 1985-ös első és eredeti Super Mario Bros.-t. A Nintendo egyébként négy játékkal járult hozzá a listához: ott van ugye a már emlegetett Wii Sports, az eredeti célplatformjával ellentétben nagyon népszerű a Mario Kart 8, aztán az első önálló Mario-játék, majd a RDR2 után összesítettben érkezik a Pokémon Red/Green/Blue/Yellow (nem csalás!).

Hogy kellőképp keretezett legyen a lista, a 10. legtöbb példányszámban fogyott játék szintén egy indie csoda, a Terraria, ami a Minecrafthoz nagyon hasonló játékmechanikákkal volt képes elrabolni a kreativitásra éhes játékosok szívét.

A kiszélesített top20-ban egyébként a Nintendo 11 játékot jegyez összesen, a legkelendőbb műfaj pedig 4 játékkal a nyílt világú és/vagy sandbox.

Játék Eladott darab Megjelenés Fejlesztő
1 Minecraft 238.0M 2011 Mojang Studios
2 GTA 5 175.0M 2013 Rockstar
3 Tetris (EA) 100.0M 2006 EA Mobile
4 Wii Sport 82.9M 2006 Nintendo
5 PUBG: Battlegrounds 75.0M 2017 PUBG Corp
6 Mario Kart 8 60.5M 2014 Nintendo
7 Super Mario Bros. 58.0M 1985 Nintendo
8 Read Dead Redemption 2 50.0M 2018 Rockstar
9 Pokémon Red/Green/Blue/Yellow 47.5M 1996 GameFreak/Nintendo
10 Terraria 44.5M 2011 Re-Logic

Illusztráció: Sam Parker – VisualCapitalist

De nem csak az erre vonatkozó kérdés volt ilyen nehéz és érdekes a hibátlanra teljesíthetetlen játéktörténelmi kvízben:

Ez a játéktörténelmi IGAZ vagy HAMIS olyan nehéz, hogy senkinek sem sikerül hibátlanra

 

×