A 2023-as Display Week kiállításon a BOE (Beijing Oriental Electronics) bemutatta a világ első 16K felbontású képernyőjét.

Az biztos, hogy a világ leggyorsabb és legerősebb videokártyájára lenne szükséged ahhoz, hogy a nemrég bemutatott 16K-s tévén játssz valamilyen videojátékkal. A 110 hüvelykes, 16K-s kijelző 15360 x 8640 felbontással rendelkezik, de még mindig szabványos 60Hz-es képfrissítési frekvenciával. A teljes képernyő 132M pixeles, ami lényegesen több, mint a szabványos 1080p vagy 1440p felbontások.

Ez az első alkalom, hogy ilyen felbontású kijelzővel találkozunk az iparágban.

A gamerek azonban nem örülhetnek még, hiszen a legtöbb videokártya még nem képes kezelni egy ekkora kijelzőt. A kijelzőben használt LCD technológia 1200:1 kontrasztaránnyal, 99%-os DCI-P3 színlefedettséggel és 400 nits fényerővel rendelkezik. Közelről nézve a kijelzőn nagyon nehezen láthatók a pixelek, ami figyelemre méltó.

 

Lenyűgöző képességei ellenére az ilyen technológia még nem tart ott, hogy az egyszerű fogyasztók számára elérhető legyen. Ennek oka a nagyon magas ár és a bonyolult gyártás. Így egyelőre azt sem lehet tudni, hogy a BOE piacra dobja-e a panelt.

Ez is érdekes:

Legendás magyar mesék – INGYEN nézhető a Macskafogó 1-2 és a Vízipók-Csodapók is

 

×