Életmód

Ezekben a játékokban találkoztál Tina Turnerrel – A rock’n’roll királynője 83 éves volt

Hosszan tartó betegség után 83 éves korában elhunyt Tina Turner amerikai énekesnő – jelentette be a család nevében a művész szóvivője. Az ikon szerdán távozott az élők sorából küsnachti otthonában.

„A világ egy nagy zenészlegendával és példaképpel lett szegényebb”

– fűzi hozzá a közlemény. „Zenéjével és határtalan életkedvével rajongók millióit varázsolta el világszerte, és inspirálta a jövő sztárjait. Ma egy kedves barátunktól búcsúzunk, aki a legnagyobb művét hagyja ránk: a zenéjét. Szívből jövő együttérzésünk a családjának szól. Tina, nagyon fogsz hiányozni” – búcsúzik tőle a hivatalos Facebook-oldalának kezelője.

Forrás: Wikipedia

Az 1939-ben szegény családba született Tina a ’60-as, ’70-es években kezdte el bontogatni a szárnyait, amit őt felkaroló férje, Ike Turner folyamatosan igyekezett letörni, hiszen a primitív, erőszakos férfi már idejekorán észrevette, hogy milyen könnyen tehetséges felesége árnyékába kerülhet. Tina 1976-ban tudott megszabadulni tőle – addig olyan örök slágereket adtak a világnak, mint az A Fool In Love, a Nutbush City Limits, a River Deep – Mountain High és a Proud Mary.

 

Az őt rendszeresen, minden keze ügyébe kerülő eszközzel bántalmazó férjétől még időben elvált ahhoz, hogy újra felépítse az életét és a karrierjét. Évek munkájával hozta rendbe az ügyeit, hogy aztán 1984-ben újra berobbanjon a köztudatba a Private Dancer című albummal, ami többszörös platina lemez lett, rajta a videojátékokban is sokszor visszaköszönő What’s Love Got to Do With Ittel.

 

A visszatérés idején már 44 éves volt, ezért kisebb csodának számított, hogy ennyi idősen ekkorát tud száguldani a karrierje. De hát ez a nő megállíthatatlan volt. Sorra adta ki a jobbnál jobb dalokat, játszott filmekben (sőt, az életéről is forgattak egyet 1993-ban, Angela Bassett főszereplésével), és ő adta elő minden idők legjobb James Bond betétdalát is. Érdekes tény: a Goldeneye-t a U2 legendái, Bono és the Edge írták, abban a tudatban, hogy előbbi fogja felénekelni. Ez így is történt, de a stúdióban visszahallgatva a felvételt

Bono rájött, hogy nem áll jól neki a saját zenéje, és ez csúnya nagy égés lesz.

Kiviharzott a folyosóra lehiggadni, és ott összefutott az épületben épp’ saját albumán dolgozó Tina Turnerrel. Jött az isteni szikra: „lenne pár perced megpróbálni a dalomat?”. Volt neki. Azt a felvételt, amit 1995 óta Goldeneye-ként ismersz, Turner ELSŐRE énekelte fel, technikailag a kávészünetben.

 

Az amerikai énekesnő 100 milliónál is több lemezt adott el csodás karrierje során, nyert 12 Grammyt, három Grammy Hall of Fame, illetve egy Grammy életműdíjat és kétszer is beválogatták a Rock and Roll Hall of Fame-be; másodszor egyébként 2021-ben. Alighanem ekkor adta élete utolsó interjúját is, az NBC-nek. Megemlékezett róla, hogy élete legboldogabb pillanatait két gyermeke, Craig és Ronnie születése, valamint férje és örök lelki társa, Erwin Bach megismerése hozta el számára. A német férfivel a ’90-es évek óta élt együtt Svájcban; 2013-ban házasodtak össze.

„A korai karriercélom az volt, hogy én legyek az első fekete nő, aki világszerte stadionokat tölt meg. Akkoriban ez lehetetlennek tűnt, de sosem adtam fel, és nagyon boldog vagyok, hogy valóra váltottam ezt az álmot”

– jegyezte meg az interjúban. Hosszan tartó betegség után 2023. május 24-én távozott az élők sorából. A végére tartozunk egy listával is, ugye? Ezekben a videojátékokban találkozhattál a dalaival (köszi a gyűjtést, Videogame soundtracks Wiki):

Ezeket a számokat 100 millió album után kinevette volna:

 

Gábor János

Korábbi cikkek

Felejtsd el a Pokémonokat, már tölthető a Palworld Digimon mod

2024.02.03. - Nos, talán már hallottál arról, hogy a Palworld rajongók nem voltak elégedettek azzal,…

1 perc telt el azóta...

Manipulálta a PlayStation 5, ezért hajtott be a Mekibe

2024.02.03. - Azt már számtalan kutatás bizonyította, hogy bizony a videojátékoknak van hatása az elménkre,…

19 perc telt el azóta...

7 film, amiből döbbenetesen nagy botrány lett

Bódi Dániel 2023. 08. 02. - A filmkészítők élete sem játék és mese, főleg akkor…

2 óra telt el azóta...

Gyakori Gamer kérdések – Íme a leghülyébb vásárlói kérdések játékokról

Gábor János 2022.12.29. - A világháló messze legszórakoztatóbb tartalmai közé tartoznak a hülye kérdések, amelyek…

3 óra telt el azóta...

Ilyen a tökéletes nő és férfi a 3 legnagyobb képgeneráló AI szerint

Gábor János 2023.07.04. - Nem sok kétséget hagy a Bulimia Project kutatásának eredménye arról, hogy…

4 óra telt el azóta...

Igaz ez? – A töltőképernyők állapotjelzője tényleg egy nagy kamu?

Bódi Dániel 2023.07.03. - "A támadásokat a B-gomb lenyomásával kerülheted el. Ne felejtsd, a HP-potion…

5 óra telt el azóta...