Erős robotok, kemény tudósok, akció- és szuperhősök – ezeket a blockbustereket bámulhatod 2023 nyarán a jól klimatizált mozitermekben.

Ne töltsd otthon a nyarat – mozdulj ki a forró estéken-éjszakákon és a pároddal, vagy barátaiddal nézd meg a legnagyobb blockbustereket, amiket csak az álomgyár ki tudott préselni magából. Ahogy időben egyre távolabb kerülünk a COVID-tól, úgy áll helyre a nyári filmdömpingek egyensúlya is: az elmúlt évek komótos felhozatala után idén már majdnem minden hétre jutni fog egy látványos premier. Hát igen, 2023-ban még el leszünk kényeztetve, aztán jövő ilyenkor várhatóan a forgatókönyvíró sztrájk miatt lesz ismét szellős a programfüzet. De ezen majd kesergünk akkor! A hamarosan kezdődő idei nyáron még ilyen remek újdonságok jönnek:

Pókember: A pókverzumon át (Spider-Man: Across the Spider-Verse)

A Spider-Man: Into the Spider-Verse vitathatatlanul az eddigi legjobb Pókember-film, így nagy várakozás előzi meg a folytatását, az Across the Spider-Verse-t, ami csak az első része egy hosszabb történetnek. Miles története egy igazi eposz – mondta a Phil Lord-Chris Miller forgatókönyvíró és producerpáros.

 

Shameik Moore visszatér Miles Morales hangjaként, míg Hailee Steinfeld Spider-Gwen szerepében (nálunk: Jéger Zsombor és Mentes Júlia). Miles összeáll az Oscar Isaac (Zámbori Soma) által megszólaltatott 2099-es Pókemberrel, hogy szembeszálljanak egy interdimenzionális szupergonosszal, aki képes különböző univerzumok között utazgatni. A többi régi szereplőről egyelőre nem tudni, hogy visszatérnek-e, de Lord és Miller erről korábban azt nyilatkozta, hogy „Miles újra találkozik néhány régi barátjával, és találkozik… egy csomó újjal”. Premier: június 2.

Transformers: A fenevadak kora (Transformers: Rise of the Beasts)

Az új Transformers-filmet a Creed 2 rendezője, Steven Caple Jr. készítette, a főszerepben pedig Anthony Ramos és Dominique Fishback látható. A film a ’90-es években játszódik, és az 1996 és 1999 között sugárzott Beast Wars animációs sorozaton alapul.

 

„Sokféle Transformer létezik – a mi filmünkben őskori állatok lesznek, akik időben és térben utaznak, mi pedig itt a Földön találkozhatunk velük” – mondta Caple a filmről, ami a Transformers filmsorozat hetedik része, és az Űrdongó önálló folytatása. Premier: június 9.

Elemi (Elemental)

A film hivatalos szinopszisa szerint az Elemental egy valószínűtlen párost, Embert és Wade-et követi egy olyan városban, ahol a tűz, a víz, a föld és a levegő lakók élnek együtt. A tűz és a víz, vagyis a fiatal nő és a pillanatnak élő srác hamarosan valami elementárisat fedeznek fel: azt, hogy a látszat ellenére mennyi közös van bennük.

 

A mozit A jó dinoszaurusz rendezője, Peter Sohn dirigálta, akit a New Yorkban, sokféle nemzetiség olvasztótégelyében töltött gyerekkora inspirált. Az egészestés rajzfilm a Walt Disney Pictures és a Pixar Animation Studios közös munkája. Premier: június 16.

Asteroid City

Wes Anderson új romantikus sci-fi-vígjáték-drámája az 50-es években játszódik, egy fiktív sivatagi városban, az Egyesült Államokban. A Junior Stargazer/Space Cadet kongresszust (amit azért szerveznek, hogy az egész országból érkező diákokból és szüleikből egy tudományos verseny apropóján építsenek közösséget) látványosan megzavarja néhány világrengető esemény.

 

A filmben hatalmas A-listás színészparádé látható – sokan közülük Anderson rendszeres szereplői és állandó múzsái. Például: Scarlett Johansson, Tom Hanks, Jason Schwartzman, Jeffrey Wright, Tilda Swinton, Bryan Cranston, Willem Dafoe és Margot Robbie. Premier: június 23.

Flash – A Villám (The Flash)

Batman után még több Batman? Akkor íme a The Flash, Andy Muschietti rendező irányításával! George Clooney tagadja, hogy részt vett volna a filmben, de a korábbi Batmanok közül Ben Affleck és Michael Keaton biztosan feltűnik majd. Keaton karakterének fontosságát a cselekmény szempontjából egyelőre homály fedi, de a veterán színész azt mondta, hogy 30 év után visszahúzni a köpenyt „megdöbbentően normális” érzés volt.

 

Ami a többit illeti, Muschietti hátborzongató élményt ígér: „a Flash egy rendkívül mély, érzelmes történet, ami nagyon vicces és epikus… néha pedig félelmetes kaland lesz”. A rendező éppen a megfelelő ember volt ennek a tónusdzsemborinak a megvalósítására – mondta a film forgatókönyvírója. „Nagyon gyorsan tud ugrani a viccesből a félelmetesbe és az érzelmesbe” – fejtette ki Christina Hodson, aki a Flashpoint történetből merítette a film sztoriját, benne az időutazással, Barry Allen édesanyjának meggyilkolásával és a DC multiverzumának megnyitásával. Premier: június 23.

Indiana Jones és a sors tárcsája (Indiana Jones and the Dial of Destiny)

Harrison Ford minden bizonnyal utoljára tér vissza Indiana Jones szerepében, Phoebe Waller-Bridge pedig a karakter keresztlányaként csatlakozik a franchise-hoz. Az előzetes ismereteink és a Cannes-i Filmfesztiválon tartott versenyen kívüli ősbemutató visszhangjai alapján egy akciódús, drámai, szórakoztató és MÉLTÓ búcsúfilm készült a régészprofesszorról.

 

A rendezői székben James Mangold (Kéjjel-nappal, Logan, Az aszfalt királyai) foglalt helyet és nem érheti szó a ház elejét a kötelező sztárparádé miatt sem: szerepel a filmben Antonio Banderas, Mads Mikkelsen, Thomas Kretschmann, Boyd Holbrook, Shaunette Renée Wilson és Toby Jones, valamint a Sallah szerepében újrázó John Rhys-Davies (A gyűrűk ura) is. Premier: június 30.

Mission: Impossible – Leszámolás, Első rész (Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One)

Igen, már hat ilyen akciódús blockbuster készült, és a sorozat nem ok nélkül folytatódik, sőt! Tom Cruise halált megvető mutatványokra született, és ez a sorozat tele van ilyenekkel. Ezúttal Hayley Atwell és Pom Klementieff csatlakozik új szereplőként, és ismét láthatjuk a korábban megismert bandát: Ving Rhames, Henry Czerny, Simon Pegg, Rebecca Ferguson, Vanessa Kirby és Angela Bassett mind visszatérnek a korábbi filmekből ismert szerepeikhez.

 

A zseniális kémfilm-franchise újabb részének rendezői székében megint Christopher McQuarrie ült, és lényegében a legutóbbi, Fallout című epizód folytatását készítette el. Ez a hosszú sorozat – ki hinné? – de már 1996 óta tart, viszont a később érkező Mission: Impossible – Leszámolás, Második résszel várhatóan végleg lezárul. Premier: július 14.

Oppenheimer

Christopher Nolan új filmmel tér vissza, ami ezúttal az atombomba atyjáról szól. Cillian Murphy alakítja a II. világháború alatt magyar tudósokkal is együtt dolgozó Robert Oppenheimert, azt az amerikai elméleti fizikust, aki az atombomba kifejlesztése idején a titkos Los Alamos-i laboratórium vezetője volt.

 

A tudós jelentős részt vállalt a Manhattan Tervben, amelynek köszönhetően (bár kétes dicsőség) nukleáris fegyvereket fejlesztettek ki. Mint ismert, az első kettőt 1945-ben dobták le, a japán Hirosimára és Nagaszakira. Sztárokból a szokottnál is brutálisabb a felhozatal: a filmben Emily Blunt, Robert Downey Jr., Matt Damon, Benny Safdie (ő játssza Teller Edét!), Florence Pugh, Rami Malek, Jack Quaid, Josh Hartnett, Alden Ehrenreich és Kenneth Branagh ugyancsak megjelenik. Premier: július 21.

Barbie

Margot Robbie játssza Barbie-t a Lady Bird és a Little Women rendezőjének, Greta Gerwignek a legújabb filmjében, míg Ryan Gosling Ken szerepében lesz látható és Will Ferrell is beköszön a játékgyártó cég vezérigazgatójaként. A film rajtuk kívül is tele lesz ismert arcokkal: America Ferrera, Simu Liu, Kate McKinnon, Issa Rae, Emma Mackey, Michael Cera, Ncuti Gatwa, Hari Nef, Connor Swindells és Ritu Arya szintén feltűnik a vásznon.

 

Az egyik színész, Emma Mackey elárulta: szerinte nagyon-nagyon szórakoztató film készült a szupersikeres babáról. „Alig várom, hogy komplett filmként lássam, hiszen csodásnak éreztem, amikor olvastam, és akkor is, amikor forgattuk. Nagyon izgatott vagyok, hogy minden összeálljon.” Premier: július 21.

Kék Bogár (Blue Beetle)

A DC egyik legjobban várt új filmje a Blue Beetle, ami teljesen új szuperhőst vezet be a DC univerzumba. Az alaptörténet egy mexikói tinédzsert követ, nevezetesen Jaime Reye-t (Xolo Maridueña alakítja): a srác talál egy földönkívüli bogarat, ami szupererővel rendelkező páncélt ad neki.

 

A projekt körül az erősen közelgő világpremier ellenére is elég nagy a titkolózás (ami jót, de rosszat egyaránt jelenthet), de azt tudjuk, hogy Bruna Marquezine, Belissa Escobedo és George Lopez is szerepelni fog benne. Ez a 14. film a DCU-ban, és csupán néhány hónappal előzi meg a karácsonykor érkező Aquaman és az Elveszett királyságot. Premier: augusztus 18.

És ha már blockbusterek – úgy tűnik, ez sem sikerült rosszul:

Mindenki nyugodjon le – Ilyen lett A kis hableány film

 

×