Feltehetjük magunknak a kérdést: van még bármi ezen a bolygón, amin nem futna el a Doom?

Volt idő, amikor a kult-klasszikus Doom párját ritkító csoda volt, egy játéktörténelmi csoda, ami alapjaiban határozta meg és fektette le az FPS műfajának ismérveit. Ez az idő viszont már vagy huszon-X éve elmúlt, és ami a 90-es években még videojáték-fantasztikum volt, az manapság inkább már muzeális leletnek számít.

A Doom legendás első részének eredeti gépigényét (486-os processzor/ 66Hz Pentium-Athlon proci + 8 MB RAM) például már a mobiltelefonjaink is jelentősen meghaladták, így talán nem olyan meglepő, hogy már egy csomó mindenen is problémamentesen elfut. A modderek ennek rendje és módja szerint már hosszú évek óta sportot űznek a Doom 1 portolásából, amivel már

de még a Doomon belül is simán játszhatunk. Egy valami azonban égetően hiányzott: a Teletext. Most azonban, rajongók tömegeinek óhaját meghallván egy Lukneu nevű modder ezt is pótolta, azaz

az 1993-as Doom már a Teletextben is játszható.

A fiatalabb olvasók talán nem tudják, hogy mi az a Teletext, ami nem csoda, hisz bár még mindig létezik a dolog, a nagymamákon-nagypapákon kívül aligha használja már bárki. Nagyon egyszerűen és dióhéjban úgy is fordítható, mint a nagyon korai elő-elő-elő internet, amin keresztül a tévénézők elég puritán módon mindenféle szöveges anyagokat: híreket olvashattak, tájékozódhattak az időjárásról és az aktuális csatorna műsorrendjéről, de akár még feliratokat is választhattak bizonyos adások mellé. Magyarországon az első teletext szolgáltatás 1984-ben indult, és a közszolgálati csatornáknál elviekben a mai napig elérhető.

Így nézett ki a gombnyomással a tévén előhozhat teletext.

A teletextes Doomhoz persze nem kicsit kell trükközni. Maga a játék valójában egy PC-n fut, a videojelet azonban egy egy teletext-olvasó szoftver segítségével továbbítja a tévére. Az eredményről nyilván nem pont a kult-klasszikus id Software mestermű ugrik be az embernek, hiszen egy szövegalapú környezetben fut, sőt, az autentikusság jegyében Doomguy arcát is lecserélte egy egyszerű mosolygós fejre.

A játékot így távirányítóval is lehet irányítani, ami bár nem olyan kényelmes, és hatalmas az input lagja is, de ezzel lehet a leginkább átélni az igazi teletextes időket. Mivel Lukneu a Doomot az eredeti, 1976-os Level 1 Teletextre és annak egyszerű karakterrepertoárjára ültette át, az egész nem több fekete-fehér mozgó valaminél, amiből szinte alig látni valamit. A zene viszont azonnal felismerhető.

A modot egyébként bárki szabadon töltheti a Githubról, így aki érez rá affinitást, akár reprodukálhatja a mutatványt. Aki viszont csak kíváncsi, az elég, ha az alábbi videót nézi végig:

Ezt is érdemes elolvasnod:

Eljött a 100+ gigás játékok korszaka, de fel vagyunk-e rá készülve?

 

×