Csúnyán felképeli az indiánokkal kapcsolatban évtizedekig építgetett romantikát a Killers of the Flower Moon – itt az előzetes.

Pont jókor érkezik Martin Scorsese filmje ahhoz, hogy elmagyarázza mindenkinek: az X és Y generáció fejébe kalandregényekkel, helyes mesékkel és agyonromantizált rajzfilmekkel belevert indiánromantika óriási hazugság. Bár teljesen sosem vonta kétségbe a szórakoztatóipar, hogy a fehér telepesek népirtást hajtottak végre az amerikai őslakosok körében, a bűnöket irgalmatlan sokáig próbálta tompítani. A 60-80-as években felnőtt korosztályok éppen ezért szép nyugati tájakon naplementébe lovagló, misztikus lényekként gondolt az indiánokra. Az asztalt a ’90-es évek elején borította fel Kevin Costner Farkasokkal táncolója, és azóta

a rabszolgaság témája mellett az indiánok ügyének is elkezdtek igazságot szolgáltatni a kulturális tartalmak.

Ennek a folyamatnak lehet újabb csillogó ékköve a Killers of the Flower Moon (a magyar cím Megfojtott virágok lesz), ami azt is elmeséli, hogy az indiánokat még az 1920-as években sem vették annyira emberszámba, hogy tiszteljék a (nekik meghagyott) földeket és a nekik kijáró gyarapodást. A film megtörtént eseményeket dolgoz fel: azt a pár évet, amikor az oszázs indiánok felfedezték, hogy a földjük alatt Amerika talán legnagyobb olajkészlete található. Hamar és nagyon meggazdagodtak, ami rendkívüli irigységet váltott ki az őket faji alapon még mindig lenéző fehérek részéről. És az indiánok egyszercsak elkezdtek rejtélyes körülmények között elhalálozni. A máig felderítetlen gyilkosságokat állítólag a J. Edgar Hoover vezette FBI is segített eltussolni.

Forrás: Paramount

Leonardo DiCaprio ezúttal nem a nyomozóiroda fejét alakítja, hanem egy „A terror uralmának” nevezett időszakban Oklahomába érkező férfit, aki az ábrázata alapján I. világháborús veterán. Egyszerű munkásként kerül romantikus kapcsolatba az egyik meggazdagodott, ezért céltáblává vált indián család örökösével. Az előzetesben feltűnő zseniális sztárparádé (Robert De Niro, Jesse Plemons, John Lithgow, Brendan Fraser) nagyon bíztató, ahogy maga a feszültséggel teli, frissen megjelent ajánló is:

 

Bízzunk benne, hogy Scorsese előző filmjéhez, a kissé méltatlanul agyonajnározott Az írhez képest (bocs, akinek tetszett) kevésbé lesz megalomán és feleslegesen terjengős. A 3 óra 26 perces játékidő mondjuk sajnos ezt sejteti, de ettől még DiCaprioban bízhatunk, hiszen ez az ember évtizedek óta nem csinált semmit, ami kicsit is szar lenne, ráadásul már a fenti pár jelenet és a sérült beszédmodorral végigtolt fenyegető narráció is azt sejteti, hogy szépen rápörgött a témára. A Killers of the Flower Moon október 19-én jelenik meg a mozikban, illetve nem sokkal később (vagy egyidőben?) Apple TV+-on.

Ha pedig valami mégis mellémegy, a finálé még sokat menthet:

Senki sem tökéletes, de ez a 10 filmbefejezés mindenképpen az – spoilermentes lista

 

×