Úgy tűnik, hogy már megvan az első állam az Egyesült Államokban, ami mindenki számára tiltólistára helyezi a TikTokot. Melyik állam követi?

Úgy tűnik, hogy valóban eljön hamarosan a pillanat, amikor egyes államokban teljesen tilos lesz TikTokot használni. A kérdés persze az, hogy más amerikai államok, illetve más országok mikor követik majd ezt a példát? Amerika harca a közösségi médiaszolgáltatás ellen egyébként már jó ideje tart: tavaly a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) egyik biztosa, Brendan Carr nyílt levelet írt az Apple-nek és a Google-nek, hogy megpróbálja elérni az alkalmazás eltávolítását.

„A TikTok nem az, aminek látszik. Nem csak egy alkalmazás vicces videók vagy mémek megosztására. Ez a báránybőr. Alapjában véve a TikTok kifinomult megfigyelési eszközként funkcionál, amely nagy mennyiségű személyes adatot gyűjt be” – mondta.

A The Wall Street Journal beszámolója szerint Greg Gianforte republikánus kormányzó szerdán (május 17-én) írta alá a törvényt, aminek értelmében a TikTok 2024. január 1-jétől tiltott lesz Montana államban. Ez persze eltolódhat, ha jogi úton megtámadják.

Mi lesz azzal, aki mégis TikTokozik?

Szerencsére az egyszerű felhasználóknak, akik megszegik a tilalmat, nem kell büntetésre számítaniuk. A törvény azonban teljesen megakadályozza, hogy az alkalmazás vagy a waboldal működjön az állam területén. Azok azok az alkalmazásboltok, melyek mégis elérhetővé teszik a TikTok letöltését, na ők komoly büntetésre számíthatnak. A törvény megszegése napi 10 ezer dolláros (3,4 millió forint) bírságot vonhat maga után mind a TikTok, mind az alkalmazásboltok számára.

A TikTok egyik szóvivője szerint azonban a törvény „sérti a montanaiak első alkotmánymódosítási jogait azzal, hogy törvénytelenül tiltja be a TikTokot”. Egyelőre nem világos, hogy a TikTok megtámadja-e a döntést.

„Montanának nagyon nehéz lesz meggyőznie a bíróságokat arról, hogy ez a fajta tilalom összhangban van az Első Alkotmánymódosítással” – mondta Jameel Jaffer, a Columbia Egyetem Knight First Amendment Institute ügyvezető igazgatója. Mit szólnál, ha nálunk is betiltanák a TikTokot?

Borítókép: GamingBible

Ez is érdekes:

Kiderült: akár már jövőre megérkezhet a GTA VI – íme a bejelentés!

 

×