Ritkán (vagy sosem) látni olyan magasan értékelt horrort, mint ez, ami hamarosan nálunk is feltűnhet a képernyőkön, de kell hozzá kurázsi.

Sokat talán nem kell várni arra, hogy valamelyik magyar streaming szolgáltatónál is feltűnjön az utóbbi évek talán legsikeresebb horrorsorozata, a From (Kiút), amit külföldön már el lehet érni például az Amazon Prime-on, vagy az Apple TV+-on. Nálunk még várat magára a premier, de szerintünk nem sokáig: a második évadnak nemrég nekirugaszkodó tévéshow

90-100 százalékos értékeléseket kap a kritikusoktól és a közönségtől is!

Amíg a rettegéstől rettegő közönség messziről elkerüli az ehhez hasonló címeket, a visszhangja, nevezetesen, hogy a nézői álmatlanságról és rémálmokról számolnak be, egy horror sorozat számára a legjobb reklám, ami csak létezik. A LADbible azt írta,

„túl ijesztő lefekvés előtt”.

És az alaphelyzetből kiindulva el is tudjuk képzelni… Mi lenne, ha csak kirándulás gyanánt elmennél egy isten háta mögötti kis városba, hogy megismerd a helyi babonákat, és azon kapnád magad, hogy a hely foglyul ejtett: nem hagyhatod el a környéket, amíg élet-halál harcban át nem verekszed magad az erre kószáló vérszomjas lényeken?

„Teljesen és tökéletesen megszállottja lettem, imádom a Fromot. Egyértelműen az egyik legjobb sorozatom hosszú idő óta. Soha nem féltem még ennyire egy tévéműsortól, szó szerint rémálmok gyötörnek éjszakánként, de mindig többet akarok. Örökké műsoron kell maradnia, a vasárnap lett a kedvenc napom a héten.” (@elle3305)

„Most néztem a From első két epizódját. Ma éjjel már biztos nem fogok aludni!” (@liamdoc07)

„Ez a legijesztőbb sorozat, amit valaha láttam.” (@LowkeyNinja)

Csak pár tweet a rengeteg hasonlóból, amit azt méltatja, mennyire hatásos horror lett a Kiút. Az egyik főhőst – alighanem a helyi mindentudót – az eddig főleg epizódszerepekből és szinkronizálásból (pl. Far Cry 5) ismert Scott McCord alakítja, míg a frissen csapdába esett másikat Harold Perrineau (Mátrix: Újratöltve, 28 héttel később).

 

Az elátkozott hely borzalmas jelenségeiről szóló horrort, amiben egy közeli erdő is elég sok rémséget rejteget, a Lost alkotói készítették és

Stephen King például azt írta róla, „… hihető és pokolian ijesztő”.

Egyelőre csak az Epixen streamelhető Angliában és kábeltévén megy Amerikában. DE, ahogy fent írtuk, más országokban már elérhetővé tették hazánkban is jelen lévő streaming szolgáltatók, szóval az egyre jobb visszhangja miatt (Rotten Tomatoes 96% és 89%, IMDb 7.7) nagy összegben fogadnánk rá, hogy hamarosan nálunk is feltűnik a kínálatban.

Amúgy van rá magyarázat, hogy miért imádunk annyira félni:

Miért élvezzük ennyire a túlélő horrorokat? Normál esetben sírva kerülnünk kéne őket

 

×