Tippek és akciók

Akciófigyelő | INGYEN osztogatják minden idők egyik legjobb posztapokaliptikus játékát

Dmitry Glukhovsky a modern orosz irodalom egy kiemelkedő alakja, aki még csak 30 éves sem volt, mikor a Metro 2033 regényével beírta magát a köztudatba. Az atomháború utáni világban játszódó posztapokaliptikus kalandban egy teljesen átlagos fiatal srác, Artyom kalandját követhettük nyomon, aki egy ismeretlen veszély miatt keresztül-kasul be kell járnia a túlélőknek már 20 éve otthont adó moszkvai metrórendszert.

A Metro 2033 azonban nem csak egy lehetséges sötét jövőképet fest a horizontra, hanem komoly társadalomkritikát is gyakorol a megjelenő karakterei, eseményei és helyzetei révén a jelen valóságunkra, melyekkel kényelmetlenül rámutat azokra a hibás folyamatokra, amelyek miatt már most úgy működik a – végtelenül megosztott – világ, mint a fiktív világvégében.

A Metro 2033 azonnal hatalmas sikert aratott, amely nyomán az ukrán 4A Games vette a bátorságot szorosan az orosz íróval együttműködve elkészíteni annak videojáték-adaptációját. Bár a Metro 2033 játék egyáltalán nem volt rossz, megannyi gyermekbetegsége miatt nem lehet rá klasszikusként hivatkozni – ellenben a folytatással, ami még az írott folytatásnál is sokkal jobban sült el.

Míg az első játékadaptáció hellyel-közzel pontosan követte a könyv cselekményét, addig a Metro: Last Light már volt olyan bátor, hogy új utakra merészkedjen. Bár Glukhovsky aktívan segédkezett a fejlesztésben (ő írta a dialógusokat és a fő történetszálat), de ezen a ponton vált el egymástól az irodalom és a játék: a Metro 2034 és a Last Light két teljesen eltérő történetet mutatnak be. Annyi a különbség, hogy a játék jobban szőtte tovább a szálakat, mint a könyv.

Már csak emiatt a bravúr miatt is csak szuperlatívuszokban lehet felemlegetni az egész pontosan 10 évvel ezelőtt megjelent világvége sztorit, csakhogy a Last Light az összes hibája ellenére is minden téren remekelt: fantasztikus, még ma is gyönyörű grafika, élvezetes gunplay, remek lopakodás, félelmetes horrorelemek, na meg az iszonyatosan szorongató atmoszféra tette felejthetetlenné.

A Metro: Last Light kétségtelenül minden idők egyik legjobb posztapokaliptikus videojátéka lett.

Erre a hatalmas sikerre emlékezvén a 4A Games fejlesztői úgy döntöttek, hogy mindenkit megajándékoznak a játék egy digitális példányával, amit május 18-től kezdődően egészen május 25-ig lehet majd a Steames játéktárakhoz adogatni. Ezután a Last Light természetesen ott is marad, bármikor fejest ugorhatunk az orosz metróhálózatba.

Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy ez nem a később újrakiadott és valamelyest megszépített Redux, hanem az eredeti verzió, cserébe viszont annak a legteljesebb kiadása, a mindenféle extrával és kiegészítővel megspékelt Complete Edition. Linket sajnos még nem tudunk adni hozzá, de holnap délután mindenképp érdemes lesz visszanézni, amikor már elérhető lesz az ingyenes kópia – amit természetesen ide fogunk majd citálni.

Ezt is érdemes elolvasnod:

 

Bódi Dániel

Korábbi cikkek

Itt a vége – Európa-szerte eltűnnek a boltokból a lemezes Xbox-játékok

Bódi Dániel 2024.02.01. - Nincs új a nap alatt: tovább döglődik a fizikai játékterjesztés. Tudtuk…

8 óra telt el azóta...

Tovább fejlődik az iPhone-ok egyik legrégebbi, gyári alkalmazása

2024.02.01. - Az Apple január utolsó napjaiban adta ki az iOS 17.4 bétáját. Az iOS…

10 óra telt el azóta...

Ha bírod a rettegést, ezt a 10 horrorfilmet semmiképp se hagyd ki 2024-ben

Az elmúlt években másodvirágzásnak indultak a horrorfilmek, köztük is élen a slasherekkel és a pszichológiai…

10 óra telt el azóta...

Új pálya, RANKED mód és még kard is – Ezt hozza el a Warzone Season 2

2024.02.01. - Ahogy arra számítani lehetett, a Call of Duty fejlesztői február első napján leleplezték…

10 óra telt el azóta...

Több szinten is hibás a Counter-Strike 2 füstje – Reprodukálható a bug

2024.02.01. - Nem is olyan rég kerültek ismét reflektorfénybe a Counter-Strike 2 gránátok. Január utolsó…

10 óra telt el azóta...

Hazánkba is megérkezett az AMD új gamer CPU-ja, nem csak az USA-ba

2024.02.01. – Az AMD 2022 márciusában jelentette be az első, X3D végű processzorát. Ez még…

10 óra telt el azóta...