Egy CS:GO pályát most arra használnak, hogy az ukrajnai háborúról szóló híreket közzé tegyék azoknak az oroszoknak, akik játszanak a játékkal.

Nagyon érdekes CS:GO hírre bukkantunk, ami talán jóval többről szól most, mint a Valve játéka valaha. Az egyik CS:GO pálya ugyanis tartalmaz egy titkos szobát, ahol a játékosok megnézhetik az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos híreket, amiket egyébként a Kreml szabad sajtót korlátozó törvényei tiltanának. A Valve FPS játékára jelenleg nem vonatkozik ilyen típusú cenzúra Oroszországban, így a Helsingin Sanomat finn újság megépíthette és megoszthatta azt az egyedi Counter-Strike pályát, ahol az orosz CS:GO játékosok tájékozódhatnak az ukrajnai invázióval kapcsolatos fejleményekről.

A Helsingin Sanomat megbízásából két tapasztalt pályatervező épített egy pályát, ami a „de_voyna” („voyna” oroszul „háborút” jelent) nevet kapta, és egy lerombolt kelet-európai várost jelenít meg. Első ránézésre hasonlít az egyébként ismert egyedi CS:GO pályákhoz.

A Helsingin Sanomat azonban azért építette a de_voyna-t, hogy tájékoztassa az orosz CS:GO játékosokat az Ukrajnában zajló eseményekről. A PCGamesN-nek adott nyilatkozatában a Helsingin Sanomat főszerkesztője, Antero Mukka azt mondta:

„Az oroszoknak nagyon kevés esélyük van arra, hogy független információkhoz jussanak Putyin ukrajnai inváziójáról” – magyarázza Mukka. „A játékvilágot és magukat a játékosokat azonban még mindig nem ellenőrzik. Ezért döntöttünk úgy, hogy elrejtünk egy újságot a világ legnépszerűbb háborús játékában. Egy háború által feldúlt szláv város térképét építettük a játékba, egy titkos szobával, amely az orosz játékosoknak cenzúrázatlan hozzáférést biztosít az ukrajnai háború borzalmaihoz az anyanyelvükön.”

Ha meghalsz a de_voynán, akkor a spectator módban bejárhatod a pályát.

„Mivel az orosz kormány elnyomja a nemzeti sajtót, és blokkolja a külföldi médiához való hozzáférést, a Counter-Strike azon ritka csatornák egyike maradt, amelyek lehetővé teszi, hogy független információkat közöljünk az oroszokkal a háború valós eseményeiről” – folytatja Mukka.

A titkos szobát tartalmazó CS:GO térképet május 2-án töltötték fel, a május 3-i Sajtószabadság Világnapja tiszteletére. Becslések szerint Oroszországban körülbelül négymillió ember játszik rendszeresen CS:GO-t.

Ezt láttad már?

Mostantól INGYEN Game Passt osztogathatunk a haveroknak

 

×