Persze valójában nem kilóra adják, de annyira nagy a túlkínálat, hogy az utcán pörgetik a használt GPU-kat a távol-keleti országban.

El tudod képzelni azt a szituációt, hogy nagymama sétál az utcán, rájön, hogy az unokának valamivel jó lenne kedveskedni, így vesz pár videokártyát a sarki bódénál? Nos, valami ilyesmi zajlik most Vietnamban, persze csak poénból. Nemrég a Lê Thành nevű vietnami üzlet tett közzé képeket és videókat a Facebookon, amiken úgy tűnik, mintha egy bolt kilóra adná a GPU-kat, mintha csak valamilyen ócskaság lenne.

Ahogy alább is látható, tucatnyi használt GPU van a járda szélén, egyértelműen a vietnami utcai árusok paródiájaként.

Lê Thành üzletében ráadásul egy rakás GPU is látható, ahol az összes nagy márka képviselteti magát.

Rengeteg szó esett már a grafikus kártyák túlkínálatáról az Ethereum GPU-bányászat után. Láttuk, hogy a grafikus kártyák árai hatalmas mértékben bezuhantak, mióta már nem kell GPU a bányászathoz. A világjárványok okozta lezárások megszűnése után most az emelkedő energiaárak miatt is zuhannak az árak, az emberek egyre kevesebbet költenek, a GPU-k fogyasztása pedig további probléma lehet.

A GPU-gyártók a közelmúltban a kereslet csökkenését tapasztalják. Az Nvidia a videokártya-eladások csökkenésére számít negyedévről negyedévre. Így aztán annyira nem is meglepő, hogy lassan valóban ott tartunk, hogy a GPU-kat az utcán vásároljuk, gyakorlatilag kilóra. Egyelőre persze nem tartunk itt, és a Lê Thành üzlet is egyfajta paródiának szánja a dolgot. Egy poén, amit ők találtak ki, és lám: célba ért, mi is írunk róla.

De arról, hogy hogyan érdemes használt kártyát venni, már írtunk egy vaskos összefoglalót:

5+1 kritikus dolog, amire oda kell figyelned használt videókártya vásárlásánál

 

×