Az internetfelhasználókkal arányosan nem hiszed el hol élnek a legmegszállottabb gamerek. Persze más a sorrend, ha létszámokról, vagy költésekről van szó.

A 2022-es üzleti év csak most ért véget, ezért egyre több statisztika kutatja azt is, hogy a gaming iparág hányadán áll játékosokkal a világ különböző tájain, illetve mely’ nemzetek polgárai játszanak a legnagyobb arányban (vagyis kik a legmegszállottabbak). Fontos persze az is, hogy a potenciális gamerek mennyit költenek a hobbijukra. A legnagyobb meglepetés mégis akkor érhet, ha azt vizsgálod, hogy az internetfelhasználók körében mennyien vannak a gamerek az egyes országokban. A Statista 2022 harmadik negyedévéből rendelkezésre álló adatai szerint

olyan, anyagilag kevésbé eleresztett távolkeleti országok a leggamerebbek, mint a Fülöp-szigetek, Indonézia, Vietnám és Thaiföld.

Forrás: Freepik

Az abszolút győztes négyesfogatot már nagyobb földrajzi szórással követik a top 10 további szereplői, Törökország, India, Mexikó, Tajvan, Szaúd-Arábia és Dél-Afrika. Ezekben az államokban 10 internetfelhasználóból legalább kilenc használ rendszeresen valamilyen játékplatformot. Érdekes, hogy ezen a listán milyen mélyen hátra szorultak azok az országok, ahol a legtöbb, illetve a hobbijára legtöbbet költő gamer él. Az USA (82,9%) például alig előzi a világátlagot (81,9%), sőt, még keleti szomszédaink, a románok (83,3%) is verik őket, míg a kínai internetezőknek csak alig több mint 72 százalékáról mondható el, hogy gamer.

Persze a helyzet más képet mutat, ha arra vagy kíváncsi, hogy a világ mely’ országában él a legtöbb játékos, hiszen logikusan az a legnagyobb gaming piac, ugye?

Hát, nem.

Hiába veri létszámban az Egyesült Államokat Kína, ha a – newzoo alábbi adatainál pontosabb – bevételi kimutatások szerint az amerikai gamerek jóval többet fordítanak hobbijukra. De abban azért elég sokan láthatnak potenciált, hogy az ázsiai óriásországban jóval több mint kétszer annyi gamer van, mint amennyien összesen élnek az USÁ-ban (332 millió fő), hiszen őket még mindig rá lehet venni, hogy kezdjenek el jobban költeni videojátékokra.

De mennyi az annyi?

Mit ér a gaming piac a világ egyes tájain, magyarán hova termelik a pénzt a hobbijukra legbátrabban áldozó gamerek? Ezen a toplistán, amit szintén a Statistától kölcsönöztünk, világosan látszik, hogy – létszám ide, létszám oda – a gaming olyan jóléti államok gazdaságához teszi hozzá a legtöbb pénzt, mint a fentebb már írt USA (54,9 milliárd dollár), illetve Japán (39,88), Dél-Korea (11,97) és Anglia (6,14). Kína itt – a nemzeti vállalatok és a külföldi cégekben lévő kínai részesedések miatt – az előkelő második helyet foglalja el, 44,02 milliárd dollárral.

Az amerikaiak nem csak hasítanak a globális gaming iparból, hanem rendesen hozzá is teszik a magukét. Az I’m-A-Puzzle friss kutatását elemző BossLevel Gamer szerint csak az USA játékosai 6,57 milliárd dollárt (közel 2247 milliárd forintot) vertek el a hobbijukra 2022-ben. A riport azt is kimutatta, hogy az 50 államból hol élnek a legmegszállottabb gamerek, az alapján, hogy az internetes kereséseik milyen arányban tartalmaztak játékkal, vagy játékkonzolokkal kapcsolatos kifejezéseket.

Nem túl meglepő módon a szerencsejátékok őshazáját, Las Vegast is felölelő Nevada ad otthont a legmegszállotabb gamereknek: 100 ezer lakosból 7658 legalább havi szinten keres rá gaming kifejezésekre. A második Georgia, 7636 kereséssel és a sosem alvó New York csak ezután következik, 7596-tal. A 4-5. helyekre Nevada szomszédja, Utah és a déli Texas futott be, 7364 és 7317 kereséssel. Utóbbi egyébként nem csoda, hogy az élbolyban foglal helyet, hiszen több nagy fejlesztő stúdió otthona, köztük a DOOM és a Wolfenstein franchise-okat alkotó, richardsoni id. Software-rel vagy a Star Wars: The Old Republicot alkotó, austini BioWare-rel. A top 10-be még olyan államok futottak be, mint Kolorádó (7314), Illinois (7197), Virginia (7167),

a The Elder Scrollst gyártó Bethesda otthona, Maryland (7146), illetve a Call of Duty (ActiVision), a God of War (Santa Monica Studio) és a World of Warcraft (Blizzard) szülőföldje, Kalifornia (7130).

A kutatás értékelő I’m-A-Puzzle szóvivője szerint érdekes látni, hogy a videojátékok és általában a játékok iránti érdeklődés a legmegszállottabb országnak nevezhető USA minden táján nagyon magasnak tűnik, és a top 10-ben szereplő államok mindegyikében hasonló értékeket találunk. A legnépszerűbb kifejezések is hasonlóak, amelyekből kiderül, hogy az amerikaiak általában a PlayStation 5, a Nintendo Switch és az Xbox Series X konzolok, valamint a Steam és az Oculus Quest 2 iránt érdeklődnek a legjobban.

Nemrég az is kiderült, hogy a legtöbben hol verik szét a hardvereket:

Vajon hol élnek a legidegesebb gamerek? Ezek a rage-quitterek verik szét a legtöbb kontrollert

 

×