Azt hinnéd, hogy ez nem egy praktikus kialakítás, pedig működik.

Már őseinknek rájöttek, hogy ahhoz, hogy kényelmesen, gyaloglás nélkül eljussanak A pontból B pontba, tökéletesen kerek kerekekre van szükség. A kerék feltalálása az emberiség egyik első nagy vívmánya, amivel indult a fejlődés útján. Ennek ellenére a The Q YouTube-csatorna elszánt mérnökeinek sikerült egy olyan kerékpárt építeniük, aminek négyszögletes kerekei vannak, mégis úgy lehet vele közlekedni, mintha kerek lenne.

Bár a cikk írása közben is együtt nevetünk a szerkesztőkkel a találmányon, mivel a bicaj nagyon viccesen néz ki, a nem kerek kialakítással rendelkező járművek ötlete nem teljesen új. Évekkel ezelőtt a Mythbusters egy négyszögletes kerekekkel ellátott pickupot épített, ami sima felületen egyébként kényelmetlen utazást eredményezett. Aztán háromszögletű kerekekkel ellátott kerékpárokat is láttunk már működés közben, az egyiket a Burning Man-en mutatták be.

Visszatérve a találmányhoz, a szögletes kerekű bicajozás mint kiderült, nem lehetetlen, ráadásul szinte bármilyen felületen működik.

 

Maguk a szögletes kerekek valójában egyáltalán nem gurulnak, mivel a gumiabroncsokon maga a gumi felület mozog, amit a pedállal lehet hajtani. Így egy folyamatosan mozgó felület jött létre, ami a kerekek külső oldalán mozog. Lényegében egy pedálos tankról van szó, aminél a kerekek alsó része siklik az aszfalton.

Az már persze más kérdés, hogy a kerékpár hol használható, nagyon hegyi terepre nem ajánljuk. Nem hisszük, hogy a jövőben olyan sokan fognak ilyennel járni, de a srácok bebizonyították, hogy amúgy lehetséges. Végülis működik, nem? Neked kéne ilyen?

Ez is érdekes:

Nagyot szól majd a Final Fantasy XVI – Ezt tartogatta a csütörtöki Sony State of Play

 

×