Mostantól az elejétől a végéig végigjátszható a Half Life: Alyx VR fejes nélkül is.

Kérdéses, hogy valaha el fog-e készülni a Half Life harmadik része, de ha valaki engem kérdezne, akkor inkább a nemre tenném a voksomat. Nem is véletlen, hogy erre a listára is felraktam nemrég Gordon Freemant és kompániáját, bár igaz, hogy a 2020 márciusában kifejezetten és kizárólag VR-ra készült és megjelent Half Life: Alyx némi reménysugarat szolgáltatott a rajongók számára.

Az is kétségtelen, hogy az Alyx messze az egyik, ha nem a legjobb olyan játék lett, amit virtuális valóságban lehet pörgetni, de a VR hirtelen fellendüléséhez ez sem volt elég. Két évvel a játék megjelenése után viszont még mindig nincs tervben a Valve-nál egy hagyományosabb verzió elkészítése, ami azért is nagyon szomorú, mert az Alyxszal – ha nem is nagyon, de voltaképp folytatták az Episode 2 végén gigászi cliffhangerrel félbeszakadt történetet.

Néhány modder ezért saját kezébe vette a dolgot, és azóta is szakadatlan azon ügyködnek, hogy VR-kiegészítők nélkül is tökéletesen játszható legyen a program. Erre korábban már akadtak használható modok, de mindegyikkel komoly kompromisszumokat kellett kötnie a játékosoknak, azaz nem volt kifogástalan a játékélmény. Csoda sajos ezúttal sem történt, viszont néhány modder most nagyon közel került hozzá.

A GB_2 Development Team nevű formációnak ugyanis sikerült az elejétől a végéig tisztesen portolnia a játékot, amit most már VR fejes nélkül is végig lehet játszani.

A csapat szerint a Gravity Gloves-t is teljesen implementálni tudták, de a fabricatorokat is lehet használni, illetve a korábbi portokban gondot okozó kifejezetten VR-ra tervezett hagyományos úton teljesíthetetlen szekvencikat is sikerült átírniuk. Persze problémák még mindig adódhatnak, de ezt állítólag egy mentés visszatöltés simán orvosolni fogja.

A mod részleges elkészültét a PC Gamer szúrta ki előbb, ami arra is figyelmeztet, hogy ez még közel sem jelenti azt, hogy elkészült volna a No VR mod. A modderek ugyanis még tovább fogják csiszolni a játékmenetet, hogy az egyelőre még furcsán működő VR-mechanikák jobbak és gördülékenyebbek legyenek. Viszont, ha valaki a YouTube-on túl maga is meg szeretné ismerni az Alyx történetét, az most már bátran fejest ugorhat bele.

És mielőtt elfejelteném: a Half Life: Alyx No VR modját INNEN lehet ingyen letölteni, de csak a játék eredeti, megvásárolt példányával érdemes használni. Mielőtt leszednéd, itt egy kis ízelítő belőle:

Ezt is érdemes elolvasnod:

Iszonyatosan félelmetes Lovecrafti horrorjátékot képzelt el az AI

 

×