Egy neves iparági bennfentes szerint a Sony hosszú évek után egy újabb kézikonzolon ügyködik titokban, de azért még ne igyunk előre a medve bőrére.

Tény, hogy a Sony a konzolos VR-fejesével egy elég méretes piaci rést tömött be, az viszont már más kérdés, hogy minderre mekkora az igény?! Persze, a PlayStation konzolokkal használható PSVR önmagában egy tök jó dolog, de azt azért erős túlzás lenne állítani, hogy egymást taposnák érte az emberek.

A PSVR 2 például a Bloomberg szerint még a legrosszabb forgatókönyvnél is rosszabban teljesít, azaz a PS5 tulajdonosok egyszerűen nem vevők egy olyan kiegészítőre, ami nagyjából annyiba kóstál, mint maga a konzol. Emiatt pedig már azt pletykálják, hogy hamarosan drasztikusan lecsökken az ára, hátha az majd meghozza a kedvet a virtuális valósághoz.

Azt mondjuk lehet elfelejtette már a Sony, hogy a PSP egyébként őrületes sikerét megismételni hivatott PS Vita is kísértetiesen így indult hódító útjára még 2012-ben, hogy aztán rekordgyorsasággal bukjon egy hatalmasat. Pedig akkor is minden adott volt, hogy egy népszerű masina legyen, még jóval a Nintendo Switch előtt, de a Sony az eladásokat mindössze a korábbi masina farvizén próbálta meg maximalizálni.

A PSP-vel ellentétben a PS Vitára egyszerűen nem készült elég játék, ami meggyőzte volna az embereket. Pedig mint láthatjuk, igény a hordozható gamingre van: a Switch és a Steam Deck is sikerre vitte a dolgot – előbbi az exkluzív címeivel, utóbbi pedig az elképesztő sokrétűségével. A Nintendónak és a Valve-nak pedig annyira bejött a handheld, hogy már más kisebb-nagyobb gyártó is hasítana magának egy szeletet a tortából, a napokban például az ASUS jelentette be a saját kütyüjét.

Ez pedig úgy tűnik, hogy a Sony kedvét is visszahozta, és a PS Vita után egy újabb kézikonzollal rukkolnának elő.

Legalábbis ezt állítja a korábban többször is validált bennfentes, az Insider Gaming szerkesztője, Tom Henderson, aki szerint a Sony Q-Lite kódnéven nemhogy kalapálja az új hordozható játékgépet, de már működő prototípusuk is van belőle. Ez nyilván csak akkor lenne jó hír, ha a japán játékgyáras a PSP, és nem a Vita kitaposott útján haladna, a helyzet viszont az, hogy a meglebegtetett infók alapján egyik sincs a kalapban.

A Sony ehelyett inkább egy olyan kézikonzolt adna ki, ami inkább a PS5 kiegészítése, kvázi meghosszabbításaként szolgálna. Bizony, ez volt anno (meg talán most is mobilon) a Remote Play funkció, és elvileg eköré épülne Q-Lite is. Ez azt jelenti, hogy a masina a Steam Deck, a Switch vagy az ASUS ROG Ally trióval ellentétben nem natívan futtatná a játékokat, hanem csak az otthoni konzol képét kapná meg.

Ennek nyilván megvannak az előnyei, úgy a hátrányai: például így tényleg a nagygép teljesítményét vághatjuk zsebre, cserébe viszont az internetkapcsolathoz lennénk kötve. Ha az nincs, akkor a kézikonzol konkrétan használhatatlan lenne. Pedig Henderson szerint elég ipmpozáns kis vas lenne, bár a Remote Play miatt igazából csak a 8 incses full HD-s és 60 Hz-es kijelző lehet valódi szempont.

Hogy ennek mennyi a valóságtartalma, és mennyi belőle Henderson fantáziája, azt nyilván nehéz látatlanban lecsekkolni, én mindenesetre azt mondamán, hogy a Q-Lite nem létezik, vagy ha mégis, akkor sehogyan, vagy nem így fog megjelenni. Egyrészt a játékstreamingre, de még a Remote Play-re is van már egy megoldásuk, amit összevonva a PS+ részeként nyomnak. Ez pedig korábban PC-n és mobilon is működött, amihez képest egy saját eszköz egyértelmű visszalépés volna.

Főleg az olyan piaci szereplőkhöz képest, mint a Game Pass vagy a GeForce Now, melyek tökéletesen működnek szinte minden hordozható eszközön, és nem kötöttek sem egy otthoni konzolhoz-PC-hez, vagy egy kézikonzolhoz. Szóval túl sok értelme a dolognak nem lenne. Egy PSP-hez hasonló kézikonzol pedig azért tűnik valószínűtlennek, mert arra külön exkluzívokat kellene fejlezteni, ami már a PS Vitánál sem működött, hisz az túl sok erőforrást vesz el a saját stúdióiktól, ami potenciálisan visszavetné a nagygépre történő fejlesztéseket. Külső félnek pedig csak akkor érné meg, ha a kisgép sikeres.

Persze ettől még lehet valós Henderson állítása, aki még azt is tudni véli, hogy ez a rejtélyes PS kézikonzol még idén megjelenik. Hát, majd meglátjuk.

Ezt is érdemes elolvasnod:

9 zseniális játékklasszikus, aminek hiába várjuk, sosem lesz már 3. része

 

×