A játékban és a belőle készült sorozatban ugyanígy kezdődött: egy ismert gombafajt fejlődésre késztet a klímaváltozás és onnantól emberre is átterjed.

Nagyon meredek felfedezést tettek indiai tudósok a Chondrostereum purpureum névre hallgató, egyébként elég ismert gombafajról. A természetben viszonylag gyakran előforduló, magyarul lilás réteggombának nevezett faj megfertőzött és megbetegített egy embert, akinek a torkában veszélyes tályogot okozott.

Dús növényzettel rendelkező kirándulóhelyeken Te is simán beleszaladhatsz a réteggombába, ami fatörzseket szokott megtámadni és befertőzni, majd súlyosabb esetben az ágakig terjeszkedik, azok elhalását okozva. Jellegzetes ezüstös-lilás színe miatt könnyen felismerhető, és mindezidáig emberre teljesen veszélytelennek hitte a világ.

Egy kelet-indiai eset rácáfolt, hogy a Chondrostereum purpureum ártalmatlan lenne.

A gomba egy 61 éves mikológust (gombatannal foglalkozó kutatót) fertőzött meg, de ez nem volt rögtön nyilvánvaló. A páciens influenzaszerű tünetekkel: fáradtsággal, köhögéssel, gyulladt torokkal, nyelési problémákkal ment orvoshoz, ahol megállapítást nyert, hogy nem a hétköznapi vírussal, hanem valami mással van dolguk. A doki CT-vizsgálatot kért, és különös dolgot állapított meg: valami csúnya tályogot okozott a mikológus torkában. Mivel a foglalkozása miatt adta magát, hogy valamilyen gombafaj nem várt fertőzéséről van szó – és mert hagyományos kórházi laboratóriumban semmit sem tudtak kimutatni a mintákból – a WHO gombákat tanulmányozó kutatóközpontjához fordultak.

Itt derült ki, hogy a lilás réteggomba betegítette meg a pácienst, valószínűleg annak mindennapi munkája során.

Az egészben az a hátborzongató, hogy a The Last of Us története hasonlóképpen kezdődik: egy ismert gombafaj a klímaváltozás miatt gyors evolúciós fejlődésen megy át, és képessé válik az ember megfertőzésére, majd a gazdatest átalakítására. Bár attól nem kell tartani, hogy a lila réteggomba a fatörzsekről a torkodnak ugrik, hogy pár hét múlva mind hörgő zombiként botorkáljunk a világban, azért

aggasztó fejlemény látni egy növényi gombát, ami egyszercsak képessé vált az ember megbetegítésére.

Nyilvános adat viszont – hívja fel a figyelmet a 24.hu, hogy a WHO jelenleg 19, akár emberi egészséget is fenyegető gombafajt tart számon és vizsgál. Ezek közül négy kritikus prioritású kórokozó.

Amúgy ekkora esély van egy The Last of Us méretű apokalipszisre:

A valóságban is megtörténhet a The Last of Us gomba-apokalipszise?

 

×