26 évnyi kalandozás után Ash Ketchum és Pikachu megpihennek, Japánban már lement az utolsó, búcsú epizódjuk.

Bár sosem gondoltuk volna, de majd 26 fáradhatatlan kalandozás után 2023. március 24-én pénteken lezárult egy nagyon meghatározó korszak a Pokémon, úgy pedig az animék történetében. Ash és Pikachu kalandja a végére ért, sokak kedvenc hősei végre megpihenhetnek, az örök 10 éves kisfiú pedig talán végre felnőhet.

26 év hosszú idő. Generációk nőttek fel a Pokémonon, amit világszerte szinte mindenki a rajzfilmsorozattal ismert meg. Persze fontosak és népszerűek voltak már akkor is a Nintendo konzoljaira megjelent játékok, de az igazi és átütő sikert Ash és Pikachu hozták meg a zsebszörny-univerzum számára. Rajongók milliói velük azonosították a brandet, ami a segítségükkel a világ legértékesebb márkájává vált.

Mi magyarok is bőven kivettük a részünket a dologból: a 2000-es évek elején-derekán tetőzött a tazó-őrület, amire talán már csak az én korosztályom, a bő 30-asok emlékeznek. Ezek csipszekbe elrejtett, előbb műanyag, majd fémkorongok voltak, melyeken és melyekkel pokémonokat lehetett gyűjteni, na meg harcolni a másik ellen. Akkoriban nem volt olyan gyerkőc, aki ne őrült volna meg a Pokémonért, szóval mindenki Cheetosért rohant a boltba, de nem a gejl csipszért, hanem a pokémonos tazókért.

És ez csak a jéghegy csúcsa! Azóta is irdatlan sok merch: plüssfigura, játék, mindenféle gyűjthető mütyür született, amik iránt ugyanakkora az igény, ha nem nagyobb, mint 1997 környékén, amikor a sorozat elindult. Bár a Dragon Ball és a Sailor Moon is irdatlan népszerű volt, de a Pokémon volt az a rajfilm, ami tömegek előtt nyitotta ki az anime műfaj iránti érdeklődést, és fektette le a mainstream animék alapjait. Ennek köszönhetően lett például olyan sikeres a Digimon, a Yu-Gi-Oh!, vagy a Beyblade.

Már csak ezek miatt is teljesen elképzelhetetlen volt, hogy a Nintendo és a Pokémon Company egyszer nyugdíjazza a világ legismertebb anime-hőseit. De ez is megtörtént, miután a páros tavaly végre elérte a célját, és Ash válhatott a legnagyobb pokémon szelídítővé, a világbajnok mesterré.

Ash és Pikachu főszereplésével múlt pénteken ment le az utolsó epizód Japánban, ezzel pedig lezárult egy sokak számára meghatározó időszak.

Hogy a befejező szériát nyugaton, úgy pedig nálunk mikor fogják leadni, az még kérdőjeles, az viszont valószínű, hogy a Netflixen kell majd keresnünk. Azok viszont, akik nem tudnak addig várni, alább megnézhetik Ash Ketcum, Pikachu, velük együtt az eredeti szériában megismert karakterek, mint Brock, Misty, Gary, illetve a klasszikus és eredeti Rakéta csapat, azaz Mijaú, Jesse és James megható búcsújának utolsó momentumait.

A páros nagyon, nagyon hosszú idő után végre visszatérnek Pallet városba, ahol megannyi régi ismerőssel találkoznak. Itt az eredeti Rakéta csapatba is belefut, akik még egyszer utoljára megpróbálják ellopni Pikachut – nyilván sikertelenül. A két jó barát aztán hunynak egyet, és jelképesen egy új cipőbe bújva (amin Ash első sapkájának szimbóluma van) egy utolsó sétára indulnak:

Ezzel persze nyitva hagyják annak a lehetőségét, hogy Ash valamikor a jövőben újra feltűnjön, de egy ilyen szép lezárás után valószínűleg erre még sokáig nem kerül sor. A világ természetesen nem marad Pokémon-sorozat nélkül, a Horizons: The Series-ben viszont már teljesen új hősöket ismerhetünk meg.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Lugosi Béla előtt tiszteleg Nicolas Cage Drakula-filmjének új előzetese

 

×