A lengyel-magyar barátság alkalmából összeszedtük minden idők 13 legjobb lengyel fejlesztésű videojátékát.

Lengyelország és Magyarország történelme és kultúrája szorosan összefonódott, az évszázadok során pedig már-már testvéries viszony alakult ki a két nép között. Ennek a jóbaráti viszonynak állítanak mementót a 2007 óta minden év március 23-án megrendezésre kerülő lengyel-magyar barátság napjával, amikor lengyel és magyar városokban is kitűzik a másik ország zászlaját.

Ezen nemes nap alkalmából úgy döntöttünk, hogy összegyűjtjük a valaha készült 13 legjobb lengyel fejlesztésű videojátékot, melyet az öt legsikeresebb és leghíresebb lengyel fejlesztőcsapatnak köszönhetünk. Ezeket a játékokat megvásárolva és játszva adózhatunk gamerként a történelmi barátságunk jelképeként.

1. – 2. Cyberpunk 2077 és a The Witcher III: Wild Hunt

A CD Projekt RED nem csak Lengyelország, de talán a világ egyik legismertebb videojátékos vállalkozása, ami amellett, hogy egy retro játékokra kihegyezett online boltot is üzemel, nem akármilyen játékokat is készítenek.

A CD Projekt bár már a 90-es évek óta létezik, a játékfejlesztő stúdiójuk csak a 2000-es évek elején alakult meg. A csapat azóta nem sok, de annál nagyobb hatású alkotásokkal örvendeztette meg a világ gamereit, köztük is a legismertebbel, a The Witcher 3-mal.

A Vaják harmadik kalandját máig a valaha készült legjobb játékok között emlegetjük, ami példátlan mód újította meg a nyílt világú játékok és a fantasy műfaját. A Cyberpunk 2077 ezért is volt annyira ultravárományos, majd emiatt is lett akkora csalódás, mikor hibáktól hemzsegő állapotban megjelent. Azóta persze már gond nélkül játszható a legtöbb platformon, és aki belevág, az egészen fantasztikus élményekkel a háta mögött fog felállni mellőle.

3. – 4. Dead Island és a Dying Light

A Techland első játékát 1999-ben készítette, ami után mint egy szorgos hangya, minden évben vagy fél tucat címmel rukkoltak elő. Ezek közül viszont egyik sem hozta meg az áhított sikert, pedig volt köztük egy-kettő figyelemre érdemes: mint például a hírhedt magyar szinkront is kapó Chrome, vagy a közepesen sikerült Call of Juarez.

Az üvegplafont végül 2011-ben ütötték át a Dead Islanddel, aminek botrányos előzetese olyan figyelmet irányított a játékra, ami már önmagában elégnek bizonyult. A játék sem lett rossz, így adott volt a folytatás lehetősége, amit aztán a stúdióval való kreatív nézeteltérések miatt egy másik csapatnak gurítottak le, ezért a Techlandesek más utakra tértek.

Ebből az útkeresésből, na meg a Dead Islandből átmentett és továbbfejlesztett ötletekből született meg a méltán sikeres Dying Light mindkét része, ami a Left 4 Dead után talán a világ legismertebb zombijátéka lett.

5. – 6. This War of Mine és a Frostpunk

A This War of Mine és a Frostpunk fejlesztőinek, a 11 Bit Studios-nak egészen érdekes története van. A csapat tagjai között ugyanis olyan arcokat is találunk, akik a soha meg nem jelent és teljesen elfeledett első és eredeti The Witcher játékon dolgoztak a 90-es évek végén még a Metropolis Software alkalmazásában, amit aztán pont a Vaják jogai miatt a CD Projekt megvásárolt.

Nem sokkal később a néhai Metropolis és néhány CDPR fejlesztő összebarátkoztak, majd a két brigádből verbuválódott 2010-ben a 11 Bit. A csapat szinte az alapítás után nekiállt a munkának, de az Anomaly-sorozat, a Funky Smugglers és a Sleepwalker’s Journey sem lett nagy siker.

2014-ben aztán elkészítették a This War of Mine című ódát, ami egészen újszerű és megrázó formában mutatja be a háború civil károsultjait és életüket. Ezután nagyon ráéreztek a dologra, mert a Frostpunk című poszt-apokaliptikus stratégiai túlélőjáték is kifejezetten remekül sikerült, aminek hamarosan érkezik a második része.

Sőt, a 11 Bit Studios már játékkiadással is foglalkozik, így például az ő gondozásukban jelenik meg a szintén néhai CDPR fejlesztőkből összeállt Starward Industries játéka, a szupervárományos The Invincible.

7. – 8. – 9. Layers of Fear, The Medium és a Blair Witch

Lengyelország bár még nem horrorjáték-nagyhatalom, de ha így halad, akkor hamarosan könnyen azzá válhat. A Techlanddel ellentétben a Bloober Team inkább a pszichológiai paráztatásra szakosodott, és annyira jók benne, hogy a Konami őket kereste meg a Silent Hill 2 remake-jével.

A csapat egyébként szintén egy újnak számító formáció, ami annak idején (még a 2000-es évek közepén) a krakkói Nibris stúdiójának részét képezte. A Nibris azonban csúnyán megbukott: eredetileg négy játékot kellett volna készítsenek a Nintendo konzoljaira, de ebből végül csak egy jelent meg, a többit elkaszálták.

Miután a Nibris bezárt, a romjain született meg a Bloober Team, ami szinte az összes lengyel csapathoz hasonlóan nem aratott nagy sikert az első játékaival. 2016-ban azonban ráléptek arra az útra, melyen ma is haladnak, mikor kiadták a Layers of Feart. Ezt követően elkészítették a roppant hangulatos Observert, majd folytatták a festményekkel ijesztgető horrort.

Ugyanabban az évben viszont még előálltak minden idők legismertebb found footage horrjának adaptációjával, a Blair Witch játékkal, majd nem sokkal később a klasszikus Silent Hillnek állítottak emléket a The Mediummal. Valószínűleg ez volt az oka annak, hogy ők kapták a Silent Hill ikonikus etapjának felújítását, amellyel párhuzamosan készül a Layers of Fear következő rémisztő állomása is.

10. – 11. – 12. – 13. Painkiller, Bulletstorm, Gears of War: Judgement és a Fortnite: Save the World

És végezetül, de nem utolsó sorban az első világhírűvé vált lengyel csapat megkerülhetetlen munkássága, a People Can Fly játékai előtt kell adóznunk. A varsói csapat eredettörténete tovább erősíti a lengyel mintát, hisz ők is egy másik, már nem létező stúdióból kiválva alakultak, amiben nem mellesleg osztoznak a 11 Bit Studios-zal.

A People Can Fly-t ugyanis a Metropolis Software egyik alapítója, alapembere és vezető fejlesztője, Adrian Chmielarz hozta létre, miután nem jutottak dűlőre az első The Witcher játék elkészítésében (ha érdekel a teljes sztori, akkor ezt a cikket olvasd el). Az újonnan alakult csapat azonnal nekiugrott az első projektének, mellyel egészen kivételes sikereket is elértek – szemben a többi stúdióval.

Ez volt a Serious Sam, a Doom és a Quake nyomdokaiba lépő Painkiller, ami azonnal feltette őket a térképre. Az Epic Games meg is kereste őket egy együttműködésre, így a PCF készíthette el a Gears of War első részének 2007-es PC-s portját. Ezután az óriásit bukott, de egyébként egészen kiváló Bulletstormmal próbálkoztak, mielőtt visszatértek volna az Epichez, hogy megcsinálják a Gears of War kvázi előzményét, a Judgementet.

Mivel ezzel sem gurítottak nagyot, úgy döntöttek, hogy egy teljesen új, ultraegyedi játék feljesztésébe fognak az Epic-kel közösen. Bizony, ez a Fortnite volt, annak is az eredeti Save the World része, amelyből később kinőtte magát a mindent leuraló battle royale mód.

Neked melyik a kedvenc lengyel játékod?

Ezt is olvasd el:

6 zseniális poszt-apokaliptikus film, ami olyan mint a The Last of Us, csak sokkal jobb

 

×