Egy kis igazságot legalább sikerült szolgáltatni minden idők talán legmocskosabb Call of Dutyhoz kapcsolódó bűncselekménye után. Milliók a gyászoló családnak.

Öt év után, több millió dolláros kártérítéssel zárul annak a rendőri akcióban lelőtt családapának a tragédiája, akire teljesen ártatlanul szabadítottak rá egy kommandót, egy Call of Duty swattingnak nevezett bejelentés után. A cseppet sem ártalmatlan tréfa, amivel két CoD-os játékos akart megleckéztetni egy harmadikat, követelt egy ártatlan életet és örökre tönkretette több család életét. Egyrészt az áldozatét, másrészt a rendőrtisztét, aki egy hamis bejelentésre indított rajtaütés során sütötte el a fegyverét.

De mi a swatting?

Ez a jelenség az utóbbi években a streamelők és a játékosok körében komoly problémává vált. Az elnevezés arra utal, amikor valaki egy nagyon súlyos állítással hamis bejelentést tesz a rendőrségen. A hatóság a vélt kockázatok miatt fegyveres razziát indít és rajtaütést rendel el egy ártatlan személy otthonában.

A rendőrség hamis riadóztatása – ezt talán mondani sem kell – bűncselekmény, és ahogyan ez az eset is mutatja, halálos kimenetelű lehet. Az áldozat ebben az esetben Andrew Finch volt. A férfire 2017-ben csapott le – kamu bejelentés hatására – a rendőrség, és a rajtaütésben rálőttek. Olyan súlyosan megsebesült, hogy már nem tudták megmenteni az életét – emlékeztet a PCGamer.

A támadásért felelős személyeket bíróság elé állították, és több különböző bűncselekmény miatt büntetőjogi felelősségre is vonták őket, viszont a halálos lövést leadó rendőrtisztet, Justin Rappet nem marasztalták el. Finch családja eredetileg Wichita városát akarta beperelni, de több év elteltével megváltoztatták a döntésüket és végül csak Rapptől követeltek kártérítést.

Az első, halálesettel végződött swatting-támadás ügyében indított per egyezséggel zárult: Finch családja 5 millió dollárt (kb. 1,8 milliárd forintot) kap.

Forrás: Wikipedia

De mi történt pontosan?

2017-ben a Call of Duty-játékos Casey Viner a Call of Duty: WWII játékon keresztül fogadott egy ismerősével, Tyler R. Barriss-szal, aminek hatására Barriss felhívta a rendőrséget, és azt állította, hogy egy játékos, egy bizonyos Shane Gaskill túszul ejtette a családját. Gaskill korábban megadta a címét Vinernek, aki továbbította azt Barriss felé, hogy pontos bejelentést tehessen a rendőrségen.

Gaskill azonban már nem ott lakott.

A címen, ahová a túszejtés gyanúja miatt nagy erőkkel vonult ki a rendőrség, eddigre már a 28 éves Andrew Finch, egy gyanútlan kétgyermekes családapa tartózkodott. A férfi otthonát hamarosan fegyveres rendőrök vették körül, és kevesebb mint 30 perccel később már halottnak is nyilvánították: egy kamuból tett feljelentés és az ebből eredő félreértés miatt kellett ártatlanul meghalnia.

A tragédiának nem csak a most megítélt kártérítés lett a következménye: a swattingot a legsúlyosabb, emberöléssel egyenértékű bűncselekmények közé sorolták Kansas államban.

A streamerek se véletlenül titkolják el a lakhelyüket:

Zaklatás, házba lövetés, swatting – Rémisztő dolgok, amik streamerekkel történtek

 

×