Akár 30% feletti FPS dropokat is okozhat, még 10-es Windowson is.

A Windows 11 megjelenésekor rengeteg felhasználó panaszkodott arra, hogy a játékteljesítmény nem a legmegfelelőbb. Természetesen a közösség, a Microsoft szakemberei és a Reddit népe is azonnal megoldások, javaslatok felé nézelődött. Hamar kiderült, hogy az operációs rendszer kezdeti problémái mellett egy alapbeállítás is felelős a teljesítményromlásért.

Azóta a Microsoft tovább csiszolta az immáron másfél éves Windowst, manapság komoly, 11 specifikus problémába nem is szaladhatunk bele. Az azonban kétségtelen, hogy az általános frissítésekkel érdemes vigyázni manapság, sokszor problémákat hoznak magukkal. Ez azonban nem csak a redmondi óriáscéget érinti, az elmúlt hónapban az Nvidia és az AMD is rendesen megjárta a driverek frissítéseinél. Jogosan merülhet fel a kérdés több felhasználóban: érdemes lehet így másfél év után visszakapcsolni a nagyobb biztonságot, de régebben rosszabb teljesítményt ígérő VBS módot? 

Nézzük is, hogy 2023-ra sikerült-e kijavítani a Windows 11 és 10 egyik legnagyobb „hibáját”!

Mi az a VBS?

A VBS a Virtualization-based Security rövidítése. A funkció nem Windows 11 specifikus, ám ebben az operációs rendszerben vált alapértelmezetté Microsoftos vonalon. Windows 10-ben még kikapcsolt állapotában pihent az átlagfelhasználó gépén. A VBS gyakorlatilag egy extra, virtualizációs védelmi vonal, mely megvédi a számítógépünket különféle kártevőktől, káros driverektől. Ez azonban extra erőforrásokkal járhat.

Mekkora a hatása?

Ahogy fentebb már említettük, 2021-ben 30-10%-os FPS romlás sem volt elképzelhetetlen a funkció bekapcsolásával. Azóta sokat fejlődött a védelmi vonal, ám a TechSpot munkatársai mérésekkel is alátámasztották, hogy még bizony mindig érezhető némi hatás. Pár nappal ezelőtt tesztelték újra a VBS ki- és bekapcsolt állapotát, így igazán friss eredményekről beszélhetünk.

Jól látható a fenti részletes táblázatból, hogy bizony még a mai napig is beleszaladhatunk komoly FPS romlást jelző százalékokba. Kiemelendő lehet a Total War Warhammer 3 37.7%-os 1%-os FPS csökkenése 1080p Ultra módokban, de a házon belül fejlesztett Flight Simulatort sem kíméli a VBS. Az átlag FPS-ek egy fokkal szebbek, jobbak, de itt is közel a 10% sok esetben, így a játékosok jelentős részének érdemes lehet továbbra is kikapcsolni a funkciót.

Így kapcsolhatod ki

Alapvetően Windows 11-en alapértelmezett csak a funkció, ám több Windows 10 felhasználó is jelezte, hogy bizony nála is „ON” állásba kapcsolt át egy-egy frissítést követően. Ezért mindenképp érdemes lehet leellenőrizni a futását. Szerencsére ezt könnyedén és pillanatok alatt megtehetjük.

Egyszerűen csak be kel gépelnünk a Magelkülönítés kifejezést a Windows Start menüjébe, hogy aztán a fenti képernyővel találkozhassunk. Ekkor nem kell mást tennünk, mint a Memóriaintegritás szekcióban a kapcsolót a „Be” állásról „Ki” állásra kapcsolni. Ha alapból „Ki” álláson van, akkor értelemszerűen nincs semmi teendő, annyi van a gépünkben, amennyit eddig is tapasztaltunk. Jól látható a fenti mérésekből, hogy értékes erőforrásokat vesz el a processzortól, mely szélsőséges esetekben akár komoly FPS eséssel is járhat.

Durva lesz a Starfield:

Nagyon durva lesz a Starfield – Ezért nyomták rá a 18+-os plecsnit

 

 

×