Úgy tűnik, hogy olyan évbe léptünk, amikor a legjobbra értékelt játékok eddig mind olyan címek, melyek régi alkotások felújított változatai.

Igen, úgy tűnik, hogy ahogy a filmek világában, a játékiparban is a remake és remaster lett a menő. Valamiért minden kiadó rájött, hogy a régi nagy címek még mindig érdeklik az embereket, olyannyira, hogy mindegyiket újra el lehet adni. Éppen ezért az utóbbi években szinte öntik ránk a régi játékok felújított vagy átdolgozott verzióit. Éppen ezért úgy alakult, hogy idén eddig a legjobbra értékelt játékok közül a legtöbb remake vagy remaster.

A Metacritics „10 legjobb 2023-as játékának” listáján 9 játék remaster vagy remake, és csak egy valóban új játék.

A Metacritic 2023-as TOP10-es listáján természetesen azok vannak az első helyen, melyet a szakma és a játékosok is a legjobbra értékeltek. A lista első helyén Metroid Prime Remastered áll, amelyet nagyon szorosan követ a The Witcher 3: Complete Edition és a Resident Evil 4 remake, amely tulajdonképpen három helyet birtokol a listán a PC-s, PlayStation 5-ös és Xbox Series X-es portjainak köszönhetően.

Lefelé haladva a listán ott van még a Tetris Effect: Connected, a Persona 4: Golden, a Dead Space Remake, és végül az egyetlen játék, amely nem remake vagy remaster, a Hi-Fi Rush.

Nyilvánvaló, hogy a remake-ek és remasterek uralják a tereper 2023-ban, a tendenciának pedig nincs vége. Jelenleg is számtalan korábbi játék felújításán dolgoznak a kiadók. Jön például az Advance Wars 1+2: Reboot Camp, a Final Fantasy VII: Rebirth és a Silent Hill 2 remake.

Sokan emiatt egyébként azt gondolják, hogy a kiadók, fejlesztők már nem tudnak újat kitalálni, és a játékmegjelenésekből hiányzik az eredetiség. A Resident Evil 4 Remake azonban már most az év egyik legjobbra értékelt játéka, pedig még hivatalosan meg sem jelent!

Persze vannak friss megjelenések is a láthatáron, amik még változtathatnak a listán 2023-ban. Érkezik a Legend of Zelda: Tears of the Kingdom, a Star Wars: Jedi Survivor és a Starfield is. Az viszont biztos, hogy a remake-ek és remasterek most abszolút uralják a piacot. A kérdés persze az, hogy jól van ez így?

Ezt láttad már?

Nagyon durva lesz a Starfield – Ezért nyomták rá a 18+-os plecsnit

 

×