Az alsó kategóriát hódítaná meg a billentyűzet.

Manapság egyre több gyártó képviselteti magát a hazai szintéren is. Elég csak a White Shark kiváló ár-érték arányú billentyűzeteire, egereire gondolnunk. Erre az útra lépett a California Access névre hallgató, lengyel emigráns által Amerikában alapított cég is, melynek termékeit már a Leet.hu webshopjában is megtalálhatjuk. Eleinte még Atari kiegészítőket árultak, aztán amikor felvásárolta őket az egyik legnagyobb lengyel hardvergyártó, a Komputronik, visszaköltöztek Lengyelországba, és PC perifériákat kezdtek gyártani. A Puma egér és Anaconda fejhallgató után arra voltunk kíváncsiak, hogy mit tudhat egy belépő szintű billentyűzetük.

Nézzük is, hogy mit tud a California Access Agma!

A csomagolás/doboz és a nyers adatok

  • Csatlakozási mód: Vezetékes
  • Csatlakozófelület: USB
  • Kialakítás: 100%
  • Technológia: Membrános
  • Kiosztás: Angol (QWERTY)
  • Enter billentyű: Kétsoros
  • Billentyűk típusa: Magas profilú
  • Kapcsoló típusa: Membrán
  • Szín: Fekete
  • Háttérvilágítás: TrueRGB
  • Kábel hossza: 1,6 m

Az Agma is hozta az elmúlt két termék által felállított designelemeket. Letisztult megjelenés jellemzi továbbra is, a billentyűzet képén kívül gyakorlatilag ismét csak a cég logóját, a termék nevét és egy TrueRGB plecsnit találunk a dobozon. Pillanatok alatt fel lehet ismerni a California Access termékek dobozát, jó munkát végzett a gyártó az elmúlt három hét tapasztalatai alapján. A billentyűzeten kívül semmilyen extrát nem találunk a dobozban, ám ebben az árkategóriában, a membrános szegmensben nem is igazán várnánk el.

Anyaghasználat & design

Szerencsére a gyártó nem vitte el a billentyűzetet, az ormótlan, sok esetben giccses kialakítás felé. Egy teljes, 100%-os billentyűzetről beszélhetünk, így a Numpadról sem kell lemondania a felhasználóknak. A fém elemek és megerősítések ezúttal kimaradtak, ezt a billentyűzet 740 grammos súlyán is megérezhetjük. Ennek ellenére a felépítése teljesen korrekt, nem hajlik, nem recseg használat közben.

A TrueRGB kifejezés kissé átverésnek tűnhet, hiszen sem szoftverről, sem pedig gombonként állíthatóságról nem beszélhetünk. Egy zöld -> kék átmenetet találunk meg a billentyűzet két oldala között. Az vitathatatlan azonban, hogy kifejezetten kellemes átmenetről beszélhetünk, ám kár volt ebben a kategóriában ellőni a TrueRGB kifejezést. Pár effektet beállíthatunk azért, illetve a fényerőt is módosíthatjuk. Örömteli lehet azonban, hogy az átlagos minőségű keycapek bizony áteresztik a háttérvilágítást, ellentétben a White Shark egy-két olcsóbb modelljével. A periféria alján kihajtható lábakat és kábelelvezetőt is találhatunk, melyek a kényelmes használatot hivatottak megkönnyíteni.

A szokásos FN+F1-12 gombok itt is működnek, sőt, a California Access tervezői megfejelték még ezeket 5-5 extra funkciógombbal, melyekkel például az éppen lejátszott médiát is vezérelhetjük. Ezért is jár a pirospont.

Teljesítmény, használat

A gyártó 55g +/- 5 g lenyomási erővel jellemzi a membrán kapcsolókat. Teljesen használható volt akár játék, akár gépelés közben, értelemszerűen nem érhet fel a mechanikus társaihoz élményben. Hamar kijött azonba a membrános billentyűzetek talán legnagyobb előnye: iszonyatosan halk perifériáról beszélhetünk. Szinte észrevétlenül használhatjuk, mely sokaknál hatalmas pozitívum. Szoftvert nem kapunk, bár nem is nagyon hiányzik, az F1-F12 sort multimédia vezérlésre is befoghatjuk az FN billentyű lenyomásával.

Verdikt

Azt hihetnénk, hogy felesleges már ebben az 5 ezer forint körüli árszegmensben gyártani billentyűzetet, hiszen pár ezer forinttal drágábban már kaphatunk mechanikus példányokat is, ám ez több szempontból sem igaz. Egyrészt manapság az a pár ezer forint is értékes lehet, ami a zsebben marad. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a membrános kialakításának hála tényleg közel 0 zajjal játszhatunk, gépelhetünk, mely rengeteg embernél hamar az ilyen billentyűzetek felé billentheti a virtuális mérleg nyelvét.

A California Access Agma billentyűzetet a Leet.hu webshopjában is megvásárolhatod >IDE< kattintva. 

Összefoglalás

A csendes társ – California Access Agma gamer billentyűzet teszt


Szerzői értékelés

6

Az ötezer forint környéki árcédulával érkező billentyűzetek leginkább a hangtalanságukkal csábíthatják magukhoz a potenciális vásárlókat, ezúttal sincs ez másképp.

Háttérvilágítás

Háttérvilágítást átengedő kupakok

Halk működés

Korrekt anyaghasználat

Extra funkciógombok

Letisztult kinézet

100%-os kialakítás

Kicsit megtévesztő a TrueRGB elnevezés

Nem lecsatlakoztatható a kábel

Olvasói értékelés

0

×