Felhasználói oldalról is bölcs döntés.

Nem titok, hogy a Google Play Store áruházában rengeteg félrevezető alkalmazást találhatunk. Sajnos az Apple App Store ellenőrző rendszere sem olyan, mint régen, ám kevesebb joggal rendelkeznek az applikációk iPhone készülékeken. Android esetében azonban komoly esélye lehet annak, hogy több érzékeny adatunkhoz is hozzáférhetnek ezeknek az alkalmazásoknak a fejlesztői. Enyhébb esetben csak simán használhatatlan funkciók garmadáját sorakoztatják fel, teljesen értelmetlenül.

Külön kategóriára lehet bontani azokat az alkalmazásokat, melyek akkumulátor vagy épp rendszer szintű optimalizációt ígérnek a gyanútlan felhasználóknak. Az alsó(bb) kategóriás készülékek tulajdonosai előszeretettel próbálgatják is ezeket. Nem árulunk el nagy titkot, hogy az esetek 99%-ban semmit nem érnek ezek hosszú távon, hát még ha valamilyen kártevőt is sikerül elrejteniük a készülékeken.

 A Google kezébe vette az irányítást, Android 14-től búcsút mondhatunk az ilyen, semmirekellő alkalmazásoknak is.

A 9to5Google információi alapján Android 14-ben egy alkalmazás nem tudja más alkalmazások háttérfolyamatait leállítani majd. Korábban sem ért ez sokat, hiszen az esetek jelentős részében automatikusan újraindultak a kilövés után pár perccel. Ennek köszönhetően valójában így több számítási teljesítménnyel járt az ilyen jellegű programok használata, mintha hozzá sem nyúltunk volna a rendszerhez. Sajnos a lassú terjedés miatt egy ideig még velünk lehetnek ezek az alkalmazások, ám remélhetőleg szépen lassan kitisztítja őket a Google.

Nem ez az egyetlen lépés, amit várhatunk:

Mindenki jól jár – Hasznos újítással bővül hamarosan a Google Play Store

 

 

×