Windows és iOS platformokon is gyorsan megoldhatjuk a problémát.

Akármennyire is szeretnénk mindent megjegyezni, sokszor nem igazán jön össze. Kiemelten igaz lehet ez a különféle vezetéknélküli hálózatokat védő kulcsszavakra. Ráadásul a Wi-Fi routerek esetében nem is mindig a saját magunk által kitalált kódot kell bepötyögnünk.

A szolgáltatóktól „bérelt” modem-router kombók rengeteg esetben nem adnak lehetőséget arra, hogy saját jelszóval ruházzuk fel őket. A hozzájuk adott matricákon, a dobozokon persze ott szerepel a megjegyezhetetlen szám-betű kombináció, de néha az is elkeveredhet. A fenti példa egy tipikus és életszerű szituáció, de ezen kívül rengeteg olyan helyzet adódhat, amikor bizony szükség lehet arra, hogy már egy elmentett Wi-Fi hálózat jelszavát visszakeressük. Aggodalomra semmi ok, szerencsére a Windows is pillanatok alatt segít ebben.

Nézzük is, hogyan olvashatjuk ki az elmetett Wi-Fi hálózatok jelszavát Windows-ból!

A régi Windows hagyatéka

Egy régi Windows menüpontot kell előhalásznunk Windows 10 és 11 alatt is. Ehhez nem kell mást tennünk, mint begépelni a vezérlőpult kifejezést a start menübe, majd rákattintanunk. Ezt követően a Hálózat és Internet almenü alatt a „Hálózati számítógépek és eszközök megtekintése” kifejezést kell megkeresnünk. Az ikon ismerős lehet, ezzel találkozhattunk annak idején Windows 7-ben is. Egyszerűen kattintsunk rá, majd szintén egy ismerős felület köszönt vissza ránk.

Ezt követően láthatjuk is, hogy éppen melyik Wi-Fi hálózatra csatlakozunk rá. Jelen esetben ez a teszt és a bejegyzés kedvéért felállított „Heimdallr” SSID-vel felvértezett kapcsolat lesz.

A Wi-Fi (SSID neve, jelen esetben Heimdallr) feliratra kell kattintanunk első lépésben. Ezt követően fel is ugrik a Wi-Fi állapotát jelző ablak, itt a Vezeték nélküli tulajdonságokra kell kattintanunk. Ekkor ismét egy újabb ablakkal kínál meg minket a Windows, ahol néhány extra adatot olvashatunk le. Itt a Biztonság fület kell keresnünk. Ezt kővetően már csak egyetlen egy lépés választ el minket a hőn áhított jelszótól. Rá kell kattintanunk a „Karakterek megjelenítése” melletti boxra. Máris leolvashatjuk, hogy ebben az esetben a roppant bonyolult 12121212 volt az „elfelejtett” Wi-Fi jelszó. 

Gyorsabb út

Ha tudjuk fejből a kikeresni kívánt Wi-Fi hálózat nevét, akkor egy sokkal egyszerűbb és menőbb út is előttünk állhat. Ehhez nem kell eldugott menüpontokat keresnünk, egyedül a Windows beépített parancssorába kell begépelni egyetlen sort. Ezt megjegyezni nem túl könnyű, így a felhasználók nagy részének a fenti lépéseket javasolnánk. A bátrabbak az alábbi paranccsal kísérletezhetnek:

  • netsh WLAN show profile name=SSID key=clear

Az SSID helyére értelemszerűen a kinézett Wi-Fi hálózat nevét kell beilleszteni. Jelen esetben ez így fog kinézni:

  • netsh WLAN show profile name=Heimdallr key=clear

Ha mindent jól csináltuk, akkor a paranccsor által kidobott ablakban is meg kell találnunk a korábban beállított 12121212 jelszót:

Jó látható, hogy ezúttal is siker koronázta a fenti műveletet, a Key Content sort kell megkeresnünk. A fenti módszerek valamelyikével pár kattintás vagy egy sor segítségével kideríthetjük az elfelejtett Wi-Fi jelszavakat, akármilyen okból is legyen rá szükségünk.

iPhone tulajoknak

Az androidos felületek sokrétűsége miatt univerzális leírást azokhoz nem lehet készíteni. Szerencsére az Apple készülékeken pillanatok alatt elvégezhető a fenti művelet iOS 16 és afeletti verziók esetében. Nézzük is:

  1. A Beállítások alkalmazásban kattints rá a Wi-Fi lehetőségre.
  2. Keresd meg azt a Wi-Fi-hálózatot, amelynek szeretnéd megnézni a jelszavát, majd koppints az Infó gombra.
  3. Koppints a rejtett jelszóra.
  4. A Face ID vagy a Touch ID segítségével feloldhatod fel a jelszót, amely így megjelenik.

A mentett Wi-Fi-jelszavakat csak Face ID vagy Touch ID segítségével lehet megtekinteni. Értelemszerűen csak akkor tekintheted meg és másolhatod a mentett jelszót, ha korábban már sikeresen csatlakoztál az adott Wi-Fi-hálózathoz.

Bajban vagyok? – Bűncselekményt követek el, ha lopom másnak a WiFi-jét?

 

 

 

×