Mámoros nosztalgiával idézzük fel együtt a 2000-es évek legnépszerűbb sorozatait, amik a tévék elé szögezték a kor emberét.

Óh, azok a boldog 2000-es békeidők, amikor a kedvenc sorozatainkat nem találtuk meg egyetlen streaming szolgáltatás kínálatában sem, mert még nem is léteztek ilyen dolgok. Amikor ha nézni akartunk valamit, akkor időben a tévé elébe kellett pattannunk, és amikor kénytelenek voltunk 15-20 perces reklámblokkokat végignéznünk, hogy az aktuális epizód végére érjünk. Óh, azok voltak ám a szép idők.

Persze sokan nem nagyon sírják tele a párnájukat éjszakánként, amiért ezek az idők elmúltak, de azért valljuk be, megvolt az időszaknak a maga romantikája. Ha filmet akartunk otthon nézni, akkor DVD-hez kellett nyúlnunk, vagy reménykedtünk, hogy a TV-R Hét jó hírekkel szolgál. Ha pedig nem, akkor marad a délutáni műsorsáv.

Mivel a 90-es évek szülöttjeként én is édes nosztalgiával tekintek vissza ezekre az időkre, valamiért szükségének éreztem összeszedni a 2000-es évek legnépszerűbb sorozatait. Így került a listára végül 30 cím, bár bizonyosan 100-ig lehetne még tornázni, mégis remélem, hogy e sorokat olvasva velem együtt te is visszarepülsz vagy 20 évet az időben.

Bűbájos Boszorkák

A Bűbájos Boszorkák eredetileg ugyan 1998-ban indult, Magyarországon csak évekkel később, 2003-ban került képernyőkre a TV2 jóvoltából. A cím persze becsapós lehet, hiszen az egyszeri néző simán azt hinné, hogy egy kifejezetten hölgyeknek készült műsorról van szó, ez azonban egyáltalán nem igaz.

A három boszorkány története az egyik legjobb modern misztikus fantasy sorozat volt a 2000-es években, és bár idővel veszített a varázsából, de valahogyan sosem lehetett igazán megunni. A világa egészen izgalmas volt, és bár mindig megvolt benne a potenciál, hogy nagyobb univerzummá bővüljön, ezzel a lehetőséggel nem tudott élni. A Halliwell testvérek, azaz a bűbájosok kalandja így 2006-ban 8 évad és 178 epizód után véget ért.

Lost – Eltűntek

A Lostot a legtöbben nemcsak a 2000-es évek, hanem minden idők egyik legjobb sorozataként tartanak számon, ami abszolút megalapozott. A repülőszerencsétlenséget túlélt maroknyi ember és a misztikus sziget korában szinte minden létező rekordot megdöntött, a karakterei pedig máig legendásak.

Ki tudná elfelejteni Jacket, Sawyert, Hurley-t, Charlie-t, de legfőképp Locke-ot? A Lost a Trónok Harca előtti Trónok Harca volt, mindenki ezt nézte, és sosem lehetett tudni, hogy melyik kedvencünk fog a következő részben fűbe harapni. Persze voltak olyanok, akikért szinte kár volt aggódni, de abban az időben, amikor hetente jöttek a tévében az új részek, és kevésbé volt elterjedt az internet, sosem tudhattuk ezt igazán, amire a hátborzongató sziget atmoszférája is rájátszott.

A szökés

A szökés tulajdonképpen a legelső epizóddal totálisan leigázta a világot. A Losthoz hasonlóan ezt a sorozatot is minden idők legjobbjai között emlegetik, és egyáltalán nem véletlenül. A nem mindennapi történetben egy testvérpárt ismerhetünk meg, akik életük legnagyobb kalandjára készülnek.

Már ha lehet annak nevezni egy szigorúan őrzött börtönből való szökést. Az idősebb testvért, Lincolnt ugyanis egy el nem követett gyilkosságért börtönbe zárják, de az öccse, Michael meg van győződve az ártatlanságáról. Ezért úgy dönt, hogy alaposan felkészülve, a börtön térképét egész testes tetoválásnak álcázva bejuttatja magát a börtönbe, hogy megszöktesse az ártatlannak vélt tesóját.

A történet természetesen itt még nem áll meg, amit zsinórban négy évadon keresztül sikerült is tovább szőni, amikor 2008-ban látszólag véget ért. Az ötödik szezon közel 10 év után, 2017-ben készült el, és bár jó értékeléseket kapott, sok rajongónak mégsem nyerte el a tetszését. Elméletileg lehet majd egy hatodik felvonás is, de annak ötlete már évek óta a levegőben lóg.

Smallville

A Smallville az egyik legjobb alternatív Superman-történet, ami valaha készült. Persze ott van a Lois és Clark: Superman legújabb kalandjai, ami szintén zseniális, de az egy klasszikus szuperhőstörténet volt. A Smallville viszont nem feltétlenül az ember feletti képességekkel bíró szuperhősről, hanem a fiatal emberi Clark Kentről szólt.

Így alakult, hogy Tom Welling az egyik legjobb Clark valaha, akit nem is nagyon láttunk az ikonikus kék-piros gúnyában. A Smallville 2001-től egészen 2011-ig futott, és bár ez idő alatt nem tartott ki a kezdeti remek minőség, a karakterek remek ábrázolásmódja miatt nagyon sokan kitartottak. Tom Welling aztán a rajongók legnagyobb örömére később egy rövidebb cameo erejére feltűnt Clarkként az Arrowverse-ben.

Hősök

A Hősök szintén a legjobbak között kerül említésre, ha sorozatokról van szó, főleg a szuperhősös kategóriában. A sorozat egy csapat átlagos embert mutat be, akik fokozatosan ébrednek rá a különleges képességeikre, illetve az azzal járó nehézségeire.

A sorozat mindösszesen négy évadot élt meg, de máig kultikus imádat övezi, sok rajongó pedig máig folytatásért imádkozik. A széria egyik legnagyobb felfedezettje egyáltalán nem mellesleg Zachary Quinto, aki nem sokkal később már a legendás Spock elsőtiszt vulkáni bőrébe bújhatott az újraindított Star Trek filmsorozatban.

Így jártam anyátokkal

Az egyik legkultikusabb szituációs komédia, ami valaha készült, ezért talán nem is nagyon kell bemutatni senkinek ezt a szedett-vedett bagázst. Az Így jártam anyátokkalt azonban megannyi kritika is érte, leginkább amiatt, mert a sorozat sikerességére felülve fölösleges történetekkel, úgy évadokkal húzták el, de a záróepizód legnagyobb csattanója sem úgy sült el, ahogyan kellett volna.

Mindennek ellenére valóban az egyik legjobb baráti társaság mindennapi élete körül bonyolódó vígjáték sorozat, ami az összes hibája ellenére is egy máig élvezhető, és sok esetben tanulságos kikapcsolódás.

Két pasi meg egy kicsi

A Két pasi meg egy kicsi egyáltalán nem szarozik, legalábbis teljesen parkolópályára teszi a polkorrektséget. Charlie Sheen egyik legjobb sorozata – volt, amíg szerepelt benne, az utolsó pár évadra ugyanis különböző nézeteltérések miatt kiírták őt.

Ez persze egyáltalán nem volt indokolatlan lépés az alkotók részéről, mivel akkoriban Sheennel – a drogproblémái miatt – nagyon kezdett elszaladni a ló, ami miatt egyszerűen már nem lehetett vele együtt dolgozni. Ez nyilván szomorú, hiszen ő volt a sorozat lelke, mármint szó szerint Sheen, aki tulajdonképpen saját magát alakította – de még a nevük is egyezett.

A Két pasi meg egy kicsi ugyan megpróbálta a lehetetlent Aston Kutcherrel, aki szívét-lelkét beletette a sorozat megmentésébe, de a végére már nézettségben mérhető volt Sheen hiánya. Így alakult, hogy a 2003 óta futó, Golden Globe és Emmy-díjra jelölt szitkom 2015-ben szomorú véget ért.

Doktor House

Hugh Laurie ugyan Angliában régóta egy elismert komikus-színész volt, a nemzetközi ismertség leginkább a Doktor House című kórház-drámával jött meg számára. A gyógyszerfüggő orvoszseni House pillanatok alatt meghódította a világ összes tévénézőjét, ami újszerű, krimifilmeket idéző történetvezetésének, illetve Laurie fantasztikus játékának tudható be. A rendkívül minőségi sorozat végül 2012-ben ért véget 8 évadnyi rendelés után.

Dokik

Ha pedig kórházas sorozat, akkor semmiképp sem lehet szó nélkül elmenni minden idők egyik legjobb komédiája, a Dokik mellett. A Dokik egy vígjátékba csomagolt kőkemény dráma, ami sokszor keserédes mosolyt csal az ember arcára.

Története mély, poénjai ütnek, a karakterek pedig tele vannak élettel és átélhető problémákkal, nehézségekkel. Az Emmy-díjas sorozat 2001-ben indult, majd 9 évad és 182 résszel később 2010. március 17-én könnyes véget ért. Ha valaki szeretné újranézni, amit abszolút ajánlok, az a Disney+ kínálatában megtalálja.

Született feleségek

A Született feleségeket sokan (a Bűbájosakhoz hasonlóan) női sorozatnak gondolják, ez azonban köszönőviszonyban sincsen a valósággal. A Született feleségek ugyanis simán címkézhető pszicho-drámának is, hiszen a Lila Akác-köz lakói egytől egyik sérült emberek, akik több-kevesebb sikerrel, de próbálnak valahogy boldogulni. Itt mindenkinek megvannak a maga kis és nagy sötét titkai, de mindig van olyan, akinek nagyobb és szörnyűbb, mint másoké.

Szívek szállodája

A Szívek szálloda a sorozatok történetének egyik legjobb dramedy-je, azaz vígjátékba csomagolt drámája. A sorozat megannyi fontos témát boncolgat: ambíció, oktatás, munka, szerelem, család, barátság, generációs különbségek, de nagyon súlyos társadalomkritikát is megfogalmaz. A Szívek szállodája máig egy korszakos mű, amit bármikor érdemes lehet pótolni, hiszen üzenetei a 2000-es évek óta egy fikarcnyit sem kopottak.

Szex és New York

A Szex és New Yorkot ugyan nagyon sok dolog miatt lehetne kritizálni, a sikerességét azonban egy percig sem lehet vitatni. Carrie Bradshaw életére nagyon sokan voltak kíváncsiak, és bár eredetileg 1998-ban indult, leginkább a 2000-es éveknek volt a slágere. Később mozifilm is készült belőle, nem is olyan rég pedig feltámasztották a sorozatot is, bár az már a legnagyobb rajongóknál is kiverte a biztosítékot. Egykor azonban a világ egyik legnézettebb műsora volt, ezt pedig már semmi sem veheti el tőle.

Monk – A flúgos nyomozó

Egyfajta modern Colombóként is értelmezhetjük a Monkot, amiben egy igen furcsa, de inkább autisztikus jegyeket mutató nyomozó életét és munkásságát izgulhatjuk végig. Magyarországon a délutáni műsorsávok nagy kedvence volt, legfőképp Tony Shalhoub remek alakítása miatt, amiért többször is Golden Globe, Emmy, illetve Edgar-díjra is jelölték.

The Office – A hivatal

Minden idők egyik legjobb munkahelyi szitkomja alapján készült amerikai feldolgozás nemhogy felért Ricky Gervais-féle nagy elődjéhez, de sok esetben még túl is szárnyalta azt. A titok az alkotók szerint, hogy alapvetően nem akarták lemásolni a receptet, hanem egy teljesen új, de mégis ismerős köntösben elmesélni egy fantasztikus történetet.

A casting egyszerűen zseniális, Steve Carell pedig kvázi itt lett felfedezve. A karakterek máig fenomenálisak, megannyi mém és poén forrásai – főleg Dwight. Az eredeti alkotók azonban a nyolcadik évadból kreatív nézeteltérések miatt kiszálltak, ami nagyon meglátszott a minőségen. De a kilencedik – rázóakkordra mégis visszatértek, hogy méltó módon búcsúztassák a Dunder Mifflin irodáját.

Odaát

Az Odaát az egyik leghosszabb ideig futó sorozat az amerikai gyártás történetében, ami az elejétől a végéig töretlen népszerűségnek örvendett. A Winchester testvérek misztikus kalandjait valahogy mindig tovább lehetett csűrni-csavarni, újabb szereplők jöttek, majd mentek, mégis mindenki megsiratta a 15. évad utolsó részének utolsó jelenetét.

Univerzumépítésben is jeles Odaát azonban sosem mert igazán eltávolodni a Winchesterektől, így hiába a remek, potenciálban és szörnyekben gazdag világ, hamarosan egy előzménytörténettel csapják le a rajongói imádatot.

Buffy, a vámpírok réme

Bár a Sarah Michelle Gellar-féle Buffy, a vámpírok réme a tengerentúlon 1997-ben indult, hazánkban nem sokkal a 2003-as záróakkord előtt robbant be igazán. Joss Whedon alkotása egy zseniális feldolgozása volt az 1992-es eredeti filmnek, ami nemcsak Gellart, hanem Alyson Hannigant is feltette a legtehetségesebb színésznők toplistájára.

A misztikus horrorsorozat máig kultikus rajongásnak örvend, és Bosszúállók ide, Firefly oda, máig Wheedon legnagyobb alkotásának tartják. A fiatal vámpírvadász története azonban nem ért véget 19 évvel  ezelőtt, hamarosan ugyanis egy rebootot kaphat.

Angel

Az Angel a Buffy spin-offja volt, ami szintén a 90-es évek végén indult, de itthon csak a 2000-es években kezdték el játszani a tévécsatornák. A történetben Buffy egyik legnagyobb szövetségesének, a több száz éves vámpír, Angel történetét ismerhettük meg, ami minőségében abszolút képes volt felérni a testvér-sorozathoz. Nem mellesleg  David Boreanaz ezzel a szerepével vált világhíres színésszé.

Az elveszett ereklyék fosztogatói

Az elveszett ereklyék fosztogatói nem titkoltan egy nem hivatalos Tomb Raider-sorozat, ezért Lara Croft helyett Sydney Foxnak hívják a főszereplőjét. Ez azonban ne tévesszen meg senkit, Tia Carrere ugyanis Lara-szempontok alapján lett castingolva, ezért is lehet, hogy sokan őt tartják a legjobb Croftnak valaha. A sorozatból sajnos csak három évad készült, de ezt kompenzálandó a 2000-es években non-stop játszotta valamelyik tévécsatorna.

Skins

A Skins az angol sorozatgyártás egyik legnagyobb gyémántja, ami kifejezetten szélsőséges témákat boncolgatott. Terítékre került benne a fiatalok szexuális élete és kábítószer-fogyasztása, de a homoszexualitásról is sokat elmélkedett, melyek abban az időben tévésorozathoz képest egészen bevállalósnak számított. A sorozat kétszer is elhozta a legjobb sorozatnak járó BAFTA-díjat.

24

A 24 a 2000-es évek egyik legjobb akció-dráma sorozata, ami egészen zseniális formulán alapszik. A sorozatban látott cselekmény ugyanis valós időben, azaz a percek a nézőnél és a szereplőknél is ugyanolyan ütemben teltek. A 24 cím pedig onnan ered, hogy egy évad 24 epizódból áll, vagyis egy évad mindössze egyetlen napnak fel meg. Ez alól kivételt képez a 9. és egyben utolsó évad, ami már csak 12 részből állt.

CSI: A helyszínelők

A CSI több alsorozatot is megélt, de egyik sem mérhető az eredeti, 2000-ben indult eredetihez. A bűnügyi széria alapvetően egy krimi, a hagyományos helyszíni nyomozásokról viszont a kevésbé népszerű háttérmunkára, azaz a laborra helyezte a fókuszt. A CSI a Jóbarátok után a világ legnézettebb sorozata lett, amit később a Grace Klinika bitorolt el tőle.

Dr. Csont

A CSI-hoz hasonlóan a Dr. Csont is inkább a labormunkát, egészen pontosan egy bűnügyi antropológuscsapatot mutat be, akik felismerhetetlen, beazonosíthatatlan holttestek tanulmányozásával próbálják felgöngyölíteni a különböző bűncselekményeket. A sorozat egyik főszereplője David Boreanaz, vagyis Angel, aki ezzel a szerepével kvázi feltette az i-re a pontot, és lett a 2000-es évek egyik legnépszerűbb férfi sorozathőse.

Betty, a csúnya lány

A Betty, a csúnya lányt egyáltalán nem kell bemutatni senkinek, hiszen az anyukák és a nagymamák körében ez volt a 2000-es évek egyik legnézettebb telenovellája. Lehet nevetni, de egyébként igazuk is volt, a Betty tényleg egy tök jó sorozat volt, ami egészen érdekesen próbált új színt vinni a kissé már elunt szappanoperás műfajba.

Betty egy okos lány volt, és bár szegény családból származott, ambiciózus és eltökélt, bár egy kicsit naiv és visszahúzódó. A sorozat főszála is inkább Betty karrierje körül forgott, amibe nyilván belefért az elmaradhatatlan szerelmi szál, de mégsem tolódott a hangsúly ebbe az irányba. Külön érdekesség, hogy nemcsak a főszereplővel újítottak, hanem az ügyeletes szívtipróval is, aki egyáltalán nem számított különösebben jóképűnek vagy szexisnek a kor többi Hosé Armandójához képest.

Betty a végére persze megszépült, majd kemény munkával a divatcég vezetője lett, ezzel pedig kifejezetten jó példát állított megannyi nézőnek, ami a telenovellák megmentésre váró, jellemzően törékeny lányaihoz képest óriási húzás volt.

Csacska angyal

A Csacska angyal szintén a legnépszerűbb telenovellák sorát gyarapítja, annyi különbséggel, hogy ezt inkább a fiatalabb korosztálynak szánták. Florencia története leginkább egy modern Hamupipőke-sztori, megannyi szitkomos elemmel. A Csacska angyalt nem húzták a végtelenségig, így az aranyos és kedves sztori 2 évad után lezárult, bár így is 361 epizódot élt meg.

Maffiózók

A Sopranos, magyar címén a Maffiózók a valaha készült egyik legjobb HBO-s sorozat, ami minőségével tulajdonképpen lefektette a vállalat gyártási stratégiáját. A Maffiózók a Trónok Harca mellett a vállalat egyik legsikeresebb tartalma, ami többek közt 21 Emmy- és 5 Golden Globe-díjat nyert. Abszolút megérdemelten, így ha esetleg még nem volt még szerencséd Tony Sopranoshoz, akkor itt az ideje váltanod egy HBO Max előfizetést.

Az elit alakulat

Ez a sorozat némileg kilóg a többi közül, hiszen mindösszesen 10 epizódos, mégis az egész világon nagyot ment, és ismertette meg velünk többek között Micheal Fassbender, Tom Hardy, James McAvoy és Simon Pegg nevét. A második világháború borzalmait bemutató minisorozat megtörtént eseményeken alapul, méghozzá annyira, hogy az epizódok a főszereplőként funkcionáló egység valódi túlélőinek visszaemlékezéseivel kezdődnek.

South Park

A South Parkot minden bizonnyal csak keveseknek kell bemutatni, hiszen a világ egyik, ha épp nem a legismertebb felnőtteknek szóló animációs sorozata. Bár a négy általános sulis kölyök sztorija 1997-ben indult, az ötlet pedig már évekkel korábban megszületett, igazán kultikus művé a 2000-es évek során vált, köszönhetően a Comedy Centralnak.

A South Park azóta már a 25. évadán is túl jár, mozifilmet és videojátékot is kapott, melyekkel az egyik legnagyobb hatású kulturális jelenséggé lett.

Family Guy

A Family Guy a South Park sikerén felbuzdulva az egyik legszókimondóbb animációs sorozat a világon, ami szintén nem rest a földbe döngölni a politikai korrektséget. Bár a sorozat szintén a 90-es évek végén indult, óriási siker mégis a 2000-es években lett belőle, azóta pedig töretlenül akassza ki az érzékenyebb közönséget. A magyar sugárzásra viszonylag sokat kellett várni, a Comedy Central 2008-ban tűzte műsorra, érthetetlen módon először csak 12-es korhatár-besorolással.

Nos, ezek lennének szerintem a 2000-es évek legmeghatározóbb sorozatai, amelyeken generációk nőttek fel. Persze simán meglehet, hogy valami egyszerűen nem jutott eszembe, így ha te vélsz felfedezni valami gigantikus hiányosságot, akkor ne legyél szégyenlős komment formájában még nagyobbá duzzasztani ezt az amúgy is méretes listát.

Ez is érdekes:

Nem csak animéseknek! – Olcsóbban lehet jegyed a Tavaszi MondoCon 2023-ra

 

×