A Vénusz felszínén utoljára 40 évvel ezelőtt lőttek képeket – és azok az egyetlen fotóink a pokoli bolygóról.

A Vénusz egy roppant érdekes bolygó, hiszen réges-régen a Marshoz hasonlóan talán burjánzhatott rajta az élet. Az évmilliók során azonban valami megváltozott a bolygón, amely felszíne iszonyatos katlanná változott, ahol könnyen 500 fokra is rúghat az átlaghőmérséklet. De nem csak ez, hanem a nyomás is megnehezíti a planéta közelebbi tanulmányozását, ami mintegy 92-szerese a földiének.

A legtöbb ember alkotta szerkezet ezért nem merészkedik túlontúl közel a Vénuszhoz, hiszen a túlélési esélyei leginkább a nullához konvergálnak. Viszont, amikor még nem ismertük ennyire „jól” a pokolbéli bolygót, akkor az 1960-as és ’70-es évekbeli űrversenyben az amerikai és orosz kutatók egymással versenyezve próbálták eljuttatni a saját eszközeiket és műszereiket a bolygóra.

Végül a szovjetek győzedelmeskedtek, akik 1966-ban juttattak először ember alkotta tárgyat a Vénuszra. Igaz, a Venyera-3 csak becsapódni tudott, de a Venyera-5 már volt olyan szerencsés, hogy a tervezett ereszkedése közben mérési adatokat küldjön vissza a Földre. Ennek köszönhetően alkották meg azokat a szondákat és leszállóegységeket, melyek képesek voltak elviselni a vénuszi körülményeket, azaz az irdatlan nyomást, és a pokoli hőséget.

1970. decemberében aztán megtörtént az áttörés. A Venyera-7 nem csupán leszállt a Vénuszon, de 23 percen át képes volt adatokat is gyűjteni és sugározni. A Venyera-8 ugyanezt a mutatványt 50 percen át volt képes csinálni, majd 1975. október 20-án megtörtént a csoda: a Venyera-9 elkészítette az első képeket a Vénusz felszínén.

1982-ig bezárólag összesen öt képet sikerült készíteni a Venyera-egységekkel, amire azóta sem volt példa soha.

Ennek egyik oka, hogy a szovjetek kvázi győzelme után már nem sokan fordultak a Vénusz felé, így a tudományos figyelem inkább a Marsra kezdett koncentrálni, ahol jóval kedvezőbbek a feltételek a vizsgálatokra. A Venyerák képei tehát az egyetlenek, melyek közvetlenül a Vénusz felszínén készültek,

A Venyera-9 képei még fekete-fehérek

Venus

A Venyera-10 már jobb minőségű fotókat küldött, de még mindig fekete-fehérben

Venus

A Venyera-13 volt az első, amelyik már színes képet küldött. Itt már látszik, hogy milyen árnyalatban látnánk a Vénuszon álldogálva.

Venus

A Venyera-14 az utolsó eszköz, ami fotózott a bolygón, ami több képet is lőtt. Itt már jól kivehetők a kemény kőzetek is, illetve az alábbi képeket már a kies táj is kivehető lesz

Ezt a Venyera-14 képet utólag kicsit fel kellett javítani, de így is egészen fantasztikusan mutatja meg a Vénusz irtózatos poklát. Ez az egyetlen ilyen minőségű fotó a Vénuszról.

via – Petapixel, BGR

Ezt is érdemes elolvasnod:

Ilyen lesz az apokalipszis – Ezen az 5 módon semmisülhet meg az univerzum

 

×