Közel 150 dollárral kevesebbe kerül, mégsem esik csorba a teljesítményen.

Az AMD a hónap elején kiküldte az első 3D V-Cache-el felszerelt processzort a nemzetközi tesztelőknek. A Ryzen 9 7950X3D brutális CPU, ám még a maximalista játékosoknak is túlzás lehet. Papíron jól hangzik a 16 mag és 32 szál, mindezt megfűszerezve az extra gyorsítótárral, ám az árcédula sem túl kellemes. Ráadásul egy szint felett már a játékok sem profitálnak a plusz magokból.

Éppen ezért sokan a Ryzen 7 7800X3D eljövetelét várják. Ennek a processzornak sincs oka a szégyenkezésre. 8 mag, 16 szál és 96 MB-nyi L3 Cache várja majd a potenciális vásárlókat. Ami azonban még ennél is fontosabb lehet, hogy az AMD közel 150 dollárral az i9-13900K alá lőtte be az újoncot.

Úgy tűnik, hogy az olcsóbb processzor akár 20%-ot is ráver drágább társára játékok alatt!

A fenti méréseket az AMD adta ki, így érdemes egy fokkal óvatosabban kezelni őket, ám bizonyára a független valóság sem lesz ennél sokkal rosszabb. Jól látható, hogy kompetitív és AAA címek esetén is 13-24%-os győzelmet olvashatunk le az AMD javára. A Ryzen 7800X3D nyitóára 450 dollár körül alakulhat, míg az Intel közel 600 dollárt is elkér a 13900K-ért.

Ez bizony egyértelmű győzelemnek tűnik a vörösek javára, főleg, ha valaki most kezdene gépépítésbe. Egy combosabb memóriacsomag vagy egy középkategóriás alaplap árát megspórolhatjuk, ha az AMD felé húzna a szívünk és a pénztárcánk. Remélhetőleg pár héten belül a teljesen külsős mérések is felbukkannak, hogy teljesen transzparens képet kaphassunk a jelenlegi szituációról.

Ez sem lesz olcsó? – Ekkor érkezhet az új RTX 40-es kártya a polcokra

 

×