A Windows programozói sem pihennek.

Az elmúlt napokban ismét egy nagyobb frissítés érkezett a Microsoft operációs rendszeréhez. Az óriáscég manapság pontos leírásokkal nem szokott szolgálni ezeket illetően, ám a PCWorld csapata ezúttal sem hagyott minket cserben. A mesterséges intelligenciával felvértezett Bing debütálását már mi is feljegyeztünk, ám akadnak még látványos és hasznos fejlesztések Windows 11-ben.

Ezek nagy részét az átlagfelhasználó is kiszúrja előbb-utóbb, ám sosem árt, ha tisztában vagyunk a mindennapi munkát, szórakozást megkönnyítő újdonságokkal. Nem szokatlan ilyen nagy volumenű, köztes kiadás a Microsoft részéről, ennek ellenére sokan meglepődtek a legutóbbi Windows Update lefuttatás után. A Microsoft az évente két alkalommal érkező nagy frissítések helyett inkább több kisebbet fog kiadni a 2023-as év során, így bármikor beleszaladhatunk váratlan fejlesztésekbe.

Nézzük is a legújabb Windows 11 frissítés öt legjobb vagy épp leghasznosabb újdonságát!

AI Bing a Start menüben

A Microsoft a tavalyi év végén dollármilliárdokat öntött a ChatGPT mögött álló OpenAI cégbe. Sejthető volt, hogy komolyan veszik a mesterséges intelligenciát a redmondiak, nem is kellett sokat várni a debütálásra. Februárban a Bing keresőbe és az Edge böngészőbe meg is érkezett a chatbotként funkcionáló változtatást. Mostantól már külsős programok sem kellenek ehhez, a Windows start menüjét előhívva máris segítségért fordulhatunk. A várólistára most is fel kell iratkoznunk, ám nagy eséllyel hamarosan mindenki számára gond nélkül elérhető lesz majd az újdonság.

Notepad fülek

Egyre több Microsoft alkalmazásban találkozhatunk fülekkel. Elég csak a tavalyi év Windows Intéző bővítésére gondolnunk. Mostantól, ha egyszerű szövegbevitelre van szükségünk, akkor a Notepadból sem kell több példányt futtatnunk. A füleket külön nem is kell beállítani, a frissítések után azonnal megjelennek mindenkinél. A Microsoft ráadásul néhány hete sötét móddal is bővítette a kezes gyári programot, így már tényleg nem lehet egy szavunk sem. Ennek ellenére a Notepad++ még mindig jól jöhet, főleg, ha program vagy HTML forráskódot szerkesztenénk. Remélhetőleg a kódkiemelés is megérkezik előbb-utóbb az alkalmazásba.

Kibővített iPhone támogatás

Az iPhone és Mac számítógépek összhangja irigylésre méltó, ám a Microsoft sem ül tétlenül. A Phone Link alkalmazásuk több szinten fejlődik, jóval több funkciót érhetnek el az iPhone felhasználók, mint amit azt valaha remélni lehetett. Mostantól fogadhatunk hívásokat, üzeneteket, de a telefon állapotát is monitorozhatjuk az alkalmazás segítségével. Az értesítésekről sem fogunk lemaradni, erről is gondoskodik a Phone Link. Ha valamiért nem jönne be, akkor még mindig ott lesz az Intel Unison is, mint alternatíva.

Kép….videómetsző!

Az évek óta használt Snipping Tool / Képmetsző alkalmazás is átalakul kicsit. Mostantól nem csak állóképet, hanem videót is rögzíthetünk a segítségével. Ha valakinek segíteni akarunk, akkor felvehetjük a szükséges lépéseket külsős program használta nélkül is. Kijelölhetjük a teljes képernyőt vagy annak csak egy szeletét is, igazán hasznos lehet a mindennapok során ez a fejlesztés is. Az OBS vagy a Shadowplay sosem jöhet rosszul, ám öröm látni, hogy a gyári lehetőségek is bővülnek.

Hogy tovább bírjuk

Az energiaárak az egekben és a Microsoft is tudja jól. A Rendszer -> Főkapcsoló -> Energiajavaslatok menüpont alatt tippeket kapunk spórolással kapcsolatban. A Windows által felajánlott javaslatokat azonnal be is állíthatjuk, ha szeretnénk. Laptopoknál egy fokkal jobban jöhet ez a funkció, de asztali gépek esetében is találhatunk majd értelmes tippeket. Remélhetőleg a Microsoft az elkövetkezendő időszakban hasonló lelkesedéssel csiszolja tovább a Windows 11-et. Kétségtelen, hogy hónapról hónapra egyre kellemesebb felhasználói élményben van részünk.

Az élet iskolája, ahol a ChatGPT a tanár:

Az igen! – Hamarosan iskolai tanár lehet a ChatGPT-ből

 

×