Nemzetközi nőnap alkalmából íme az a tudományos alapon felállított lista, ami a legnyerőbb játékokat tartalmazza, női gamereknek.

Végre nincs több tanácstalanság: ha gamer a párod / rokonod / feleséged és még agyalsz rajta, hogy mivel lepd meg a nemzetközi nőnapon, íme egy tudományos alapon összeállított lista a nők körében legsikeresebb videojátékokról. Elég tanulságos képet tár fel, ugyanis:

nem törvényszerűen női játék az, aminek nő a főhőse.

Mielőtt gyorsan nekiesnénk, jöjjön néhány tanulság arról, hogy egy játék nem lesz „csajos” attól, hogy sok nő szereti, vagy azért, mert színes és aranyos. Ezek sztereotípiák, hiszen ahogy a férfiak, úgy a nők is nagyon sokféle ízléssel rendelkeznek, így más, leginkább szocializációs körülmények döntik el, hogy melyik nem körében milyen műfajok, vagy mely címek lesznek nyerők.

 

Ha egy nőnek például gyerekként sok fiú barátja volt, sokkal jobb értékelést fog adni a Grand Theft Autora, mint például a Simsre, míg ha inkább barátnőkkel lógott sokat, akkor jobban becsüli az utóbbit, mint az előbbit. De ennyi, és nem igazán vannak további törvényszerűségek. Ahhoz ugyanis

nagy mintán vett kutatásokat kell alapul venni.

A legizgalmasabb képet a try evidence kutatása adja: megnézték, hogy a nők körében milyen műfajok nyerők igazán. A mintát 135 eltérő korosztályú nő segítségével állították össze, és a résztvevőknek 0-100-ig kellett pontozni a különböző videojáték típusokat. Miközben a rögzült sztereotípiák alapján sokan arra számítottak volna, hogy építős, logikai vagy platform játékok fognak az élen végezni, kiderült, hogy a modern női gamerek meglepően nagy arányban kedvelik az akciót. Ettől függetlenül nem a kaland (2. hely) és akció kaland (3. hely) műfajok tarolnak a legjobban a csajok között, hanem szerepjátékok, vagyis RPG-k:

A felmérést toronymagasan nyerő RPG, kaland és akció kaland műfajokból kiindulva már az sem meglepő, ahogy egy másik kutatás végződött. Ebben már egész konkrétan arra volt kíváncsi a Frontier, hogy a női gamerek cím szerint mely játékokat érzik a legközelebb magukhoz, barátságosság, egyéni sokszínűség, illetve pozitív nőképábrázolás szempontjából.

Íme a top 20 tuti game, amivel (vagy a hozzájuk kapcsolódó franchise termékekkel) nem igazán lehet mellélőni:

Mivel az Animal Crossing inkább gyerekjátékként él a köztudatban, óvatosan válaszd – csak akkor, ha a lány tényleg mániákusa az aranyos sikerjátéknak. A PUBG és az Apex Legends viszonylag meglepő eleme a listának, míg a Finaly Fantasy már kevésbé, hiszen a színes fantáziavilág mindig is nyerő volt a nők körében. Ugyancsak érdekes a Mortal Kombat megjelenése a listán, ám a női hősei, illetve

a csajokban tomboló versenyszellem („rommá verem a pasimat”) méltán emeli fel a listára.

Ugyancsak remek tipp lehet a LoL, kisebb döbbenetünkre a Fallout 76 és a Call of Duty: Black Ops 4, vagy a Battlefield V – bár annak egyik küldetése remek kalandot ígér női karakterrel, ami kiemelten szimpatikussá teheti. Na és persze WoW, amivel szinte biztosan nem lehet hibázni (csak vigyázz, nehogy rámenjen a kapcsolatotokra, ugyanis rémesen addiktív!), illetve hasra ütve azt mondanánk, hogy Hogwarts Legacy, ami még nagyon friss, ezért nem szerepelhetett a fenti kutatásban, de elég népszerűnek tűnik a csajok körében.

Ezt is nézd meg – tanulságos:

Kiderült, hány önálló női főszereplő jut 37 évnyi videojátékra

 

×