Több mint 10 éves sikeres működés után váratlanul bezárják az egyik legnagyobb magyar játékfejlesztő stúdiót.

Hiába volt jelen kiemelt partnerként még egy hete Magyarország legnagyobb játékfejlesztési konferenciáján, a Budapest Game Dev Day-en a Gameloft magyar stúdiója, a francia anyavállalat néhány nappal később, március 1-én a legnagyobb semmiből jelentette be, hogy a továbbiakban már nem tart igény a budapesti fejlesztők munkájára.

A szomorú hírről előbb a HVG számolt be, amely szerint a stúdió mintegy 90 munkavállalóját teljesen váratlanul érte a hír. Egyrészt semmi nem utalt arra, hogy több mint 10 éves működést követően egyik napról a másikra kihúzzák a lábuk alól a szőnyeget, másrészt ők készítették a City Mania vagy éppen a Dragon Mania Legends mobiljátékokat is, melyek közül utóbbi az 50 milliós letöltéséve a Gameloft egyik legnépszerűbb címe közé tartozik.

A fejlesztők közösségi oldalaikon közzétett posztjaikban is csak ezt erősítik meg, akik most sürgősen új munkahely után kutatnak.

 

A budapesti Gameloft stúdió bezárása mögött valószínűleg az új vezető, Alexandre de Rochefort állhat, aki január 4-én egy alapos reorganizációt ígért a Vivendinek, ami 2016-ban vásárolta fel a ’99-es alapítású játékcéget.

Sajnos nem csak a magyar fejlesztők jártak így: a napokban a szintén francia tulajdonú Ubisoft döntött úgy, hogy a pénzügyi nehézségei miatt bezárja az egyik európai stúdióját, a Ubisoft Beneluxot, amelyet valószínűleg több másik iroda követhet. Hasonló költségracionalizálás történik szórakoztatóiparszerte, a Warner élén álló David Zaslav például teljesen beszántotta az HBO európai piacokra készülő produkcióit, melyek között magyar gyártású tartalmak is akadtak (A besúgó például, amit most már a SkyShowtime-on lehet elérni).

Ezt is érdemes elolvasnod:

Eredetileg PS1-re készült az első The Witcher-játék, de teljesen eltűnt a Föld színéről

 

×