Ha te is úgy érzed, hogy lemaradtál valamiről, akkor gyorsan és dióhéjban elmagyarázzuk, miként talált újra egymásra a cukorpofa zöld apróság és a lágyszívű, de kőkemény fejvadász apuka.

Mondjon bárki bármit, hihetetlenül bénán vette kezdetét a The Mandalorian (magyarul A Mandalóri) harmadik évada, ami talán az egyetlen Star Wars sorozat, amit még azok is néznek, akiket amúgy hidegen hagyna a messzi, messzi galaxis. És pont ezért volt elbaltázott döntés a Disney részéről felvenni a Marvel-formulát, azaz nagyon sokan kérdőn pislogtak a képernyőre, amikor Mandó hajójában egyszer csak felbukkant Baby Yoda… bocs, Grogu cuki feje.

Hol maradtam le? Miért nem tudok semmit a harmadik évadra?

– kérdezhették sokan az aranyos jelenetet látva. Nyugi, nem veled van a baj, hanem az alkotókkal, akik valamiért úgy döntöttek, hogy az egyébként mérhetetlenül unalmas Boba Fett Könyvében szövik tovább a The Mandalorian második évadának történetét.

Ja, hogy te azt hitted, hogy az a sorozat egy Boba Fett spinoff lesz? Haha, jól megszívtad, mert hiába a névadója, az évad majd a fele konkrétan nem is róla szólt. Ja, hogy ezt se tudtad? Hát, talán jobban kellett volna figyelni, majd legközelebb tetszik rendes rajongónak lenni. Mondjuk az is igaz, hogy nem igazán verték nemhogy nagy, de kis dobra se, szinte semmilyen promóciós anyagban, reklámban, vagy bármilyen szpotban nem szóltak, hogy a Boba Fett Könyve kvázi Grogu és Din Djarin kalandjának folytatása is egyben.

Mérhetetlenül buta döntés volt ez, amit már csak azért sem lehet hova tenni, mert a 3. évad első részének „ez történt idáig” szegmensében sem vették a fáradtságot, hogy legalább minimálisan vázolják, hogy a két hős hogyan talált ismét egymásra. No-no, tessék megnézni a középszer Boba Fettet!

De ne aggódj! Erre nem kárhoztatnálak, bár ha van rá időd és energiád, akkor nem gátollak meg benne, ott van fent a Disney+-on. Ha viszont csak szummáznád a lényeget, gyorsan felvennéd a fonalat, akkor ne menj sehová, itt a segítség!

Szóval akkor most miva’?

A második évad végén egy hihetetlenül epikus, de túlontúl rajongósimogató jelenetben Grogu és Din útja különváltak: az egyik a fiatal Luke Skywalker oldalán megkezdte a gyorstalpaló jedi-tanfolyamot, míg a páncélos puhaszív elindult felgöngyölíteni a Dark Saber és a mandalóriak legendáját.

A Boba Fett Könyve pontosan itt veszi fel a fonalat: Luke az Ossuson építgetett Jedi Akadémiáján tanítja Grogut, aki azonban jó gyerekként nem különösebben lelkesedik a sulis dolgokért. A jedi mester hiába próbálkozik, a kis cukorbomba nem nagyon akar ráhangolódni a dologra, valószínűleg azért, mert túlontúl hiányzik neki az apukája – Mandó.

Mindeközben a hiányolt faterfigura sem tétlenkedik: Din a második évadban visszaszerzett beskarral felkeresi a mandalóri fegyverkészítőt, egyrészt azért, hogy jó helyre vigye a ritka fémet, másrészt, hogy megtudjon tőle egy s mást a Dark Saberről, harmadrészt azért, hogy ajándékot csináltasson Grogunak. A kovács tudása szerint eleget tesz a kéréseinek, majd készít egy apró és könnyű péncélinget az apró lénynek, ami beskar lévén szinte mindentől képes őt megvédeni.

Ezután Din felkutatja Luke-ékat, meglepetésére viszont Ashoka útját állja, aki kedves „csak megnehezíted az egészet” mondatok közepette az életről is lehozza szegényt, aki inkább megkéri a szürkezónás ex-jedit, hogy adja át helyette az ajándékot. Ezt követően a fejvadász a dolgára megy, ami véletlenül a Tatooine-on van Boba Fett társaságában.

 

Mindeközben az Akadémián sem áll meg az élet: Luke egyre bizonytalanabb Groguval kapcsolatban, ezért Ashokának panaszkodik a tanári karrierjének első kudarcáról. Luke apjának tanítványa bölcsen a választás lehetőségét tanácsolja az ifjú mesternek. Luke ezt megfogadva felajánlja Grogunak, hogy döntsön az életéről, és szimbolikusan két tárgyat helyez elébe:

a Din Djarintól kapott páncélinget, ami a szabadságot és a mandalórit jelképezi, illetve Yoda mester egykori fénykardját, ami a jedi életutat szimbolizálja.

A zöld apróság természetesen az előbbit választja, amit Luke tudomásul vesz és elfogad, ezért megpróbálja visszajuttatni Grogut a mandalóri apukához…

 

… aki épp a Tatooine-on Boba és Fennec Shand oldalán próbálja lenyomni a gonosz fejvadászt, Cad Bane-et és a Pyke-szindikátust. Grogu az X-szárnyúból sandítva a kedves Peli Mottóval pacsizik, aki azonnal elindul átadni a szeretetcsomagot Mandónak. Mármint a harctérre. Nem egy okos döntés, de legalább érzelmes volt az imádott páros újra egymásra találása.

A harc amúgy elég látványos volt, nyilván Bobáék nyertek, nagyban köszönhetően egy fejlődésben lévő Rancornak, ami aztán King Kong módjára elszabadul Mos Espa városában (még egy tornyot is megmászik). Mandó sikertelenül próbálja megállítani, nem úgy, mint Grogu, aki az erő segítségével elkábítja az agresszív lényt.

 

Most, hogy Boba Fett uralja Mos Espát, Din és Grogu pedig újra együtt van, a boldog duó elrepülhet a következő kalandjukra az új Naboo N-1 csillagvadász hajón, amit Peli javított meg a fejvadásznak. A The Mandalorian 3. évada pontosan itt veszi fel a fonalat, Grogu és Mandó együtt próbálják megfejteni a mandalóri legendáriumot, ezzel együtt visszaszerezni Din elvesztett monyóját, hogy újra teljes értékű tagja lehessen a klánjának.

Dióhéjban, sallangmentesen ez történt a Boba Fett Könyvében a két közönségkedvenccel, amiről a Disney elfelejtett szót ejteni. Ha meg is akarod nézni a történteket, akkor a spinoff 5., 6. és 7. epizódját érdemes elindítani, bár ezt csak akkor javaslom, ha tényleg nagyon unod az életed és semmit sincs mit nézned. Ellenkezőleg ez a cikk és a fenti videók pont elegendő tudással vérteznek fel, hogy mindent érts.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Eredetileg PS1-re készült az első The Witcher-játék, de teljesen eltűnt a Föld színéről

 

×