Kifejezetten kellemes meglepetés, főleg ha az árcédulát is számításba vesszük.

Manapság egyre több gyártó képviselteti magát a hazai szintéren is. Elég csak a White Shark kiváló ár-érték arányú billentyűzeteire, egereire gondolnunk. Erre az útra lépett a California Access névre hallgató, lengyel emigráns által Amerikában alapított cég is, melynek termékeit már a Leet.hu webshopjában is megtalálhatjuk. Eleinte még Atari kiegészítőket árultak, aztán amikor felvásárolta őket az egyik legnagyobb lengyel hardvergyártó, a Komputronik, visszaköltöztek Lengyelországba, és PC perifériákat kezdtek gyártani. Ezúttal az egyik egerüket, a PUMA-t izzasztottuk meg a tesztpadon.

Nézzük is, hogy mit tud a California Access Puma!

A csomagolás/doboz és a nyers adatok

  • Súly: 65g
  • Szenzor: PixArt PMW 3360
  • Méret: 125 x 68 x 42 mm
  • Gombok száma: 7
  • Kábel hossza: 1,8 m – fonott kialakítás
  • Kialakítás: jobbkezes
  • Maximális felbontás: 12 000 DPI

A doboz már meggyőző, hiszen az elnagyolt, sokszor giccses gamer design helyett egy letisztultabb kialakítás köszönt vissza ránk. A lényeges dolgok természetesen így sem maradhattak le. A cég logóját és az egérről készült képet megtaláljuk a dobozon, a hátulján pedig a specifikációkat olvashatjuk le. A fantázianév is felsejlik, ebben az esetben a PUMA névre esett a cég választása. Az egéren és egy apró használati utasításon kívül nem találunk mást a dobozban, ám ebben az árszegmensben ez még elnézhető. Kiemelendő, hogy a megszokott műanyag belső helyett egy puha tapintású szivacs óvja a rágcsálót szállítás közben.

Külalak, gombok

Az egér a 125 milliméteres hosszával a közepes/nagy egerek táborát erősíti. Kialakítását tekintve egy jobbkezes, ergonomikus vonalakat felvonultató perifériával állunk szemben. A jobbkezes prioritás egyértelmű, hiszen az oldalsó gombokat a PUMA bal oldalán találhatjuk meg. A gombok a kategóriában megszokott sémára épülnek. A görgőn és a kötelező gombokon kívül két oldalsó gombot találunk az egér oldalán és még kettőt az egér alján.

A lyukacsos kialakítás már sejteti, hogy itt bizony egy könnyebb modellel állunk szemben. A design célt ért, az egér mindössze 65 grammot nyom a mérlegen. Ez már az érzékeny csuklóval megáldott játékosoknak is kellemes érték, garantáltan nem kell csuklófájdalomtól félniük. Az egér oldalsó részén is megtalálhatjuk ezeket a könnyítésre szolgáló lyukakat, ám a használat során egyáltalán nem volt zavaróak a rések. Nem recsegett, nem ropogott az egér a teszt során, kifejezetten masszív hatást keltett. A TrueRGB névre hallgató, személyreszabható világításnak köszönhetően, pedig hamar az asztal díszévé vállhat a PUMA.

Az egér mérete és kialakítása leginkább a Claw és Palm fogásoknak kedvez. Nem feltétlenül ez az egér lesz a legjobb választás a fingertipet preferáló játékosoknak, hiszen ők általában a minél kisebb perifériákra vadásznak. A gyártó a főgombok alatti kapcsolók típusát nem árulta el, ám a teszt alatt jelesre vizsgáztak. A kattintási élménnyel nem voltak gondok, gyors FPS játékokban sem akadtak problémák. A kábel fonott, egy fokkal lehetne könnyedebb, ám mouse bungee-val megtámogatva remek társ lehet a mindennapokban.

Az egér alja is izgalmas. A megszokottól eltérően hardveresen is állíthatjuk a DPI módokat és a Polling Rate-t. Az egér az aktuális lépésfokokat az RGB világítás segítségével tudtunkra is adja. Itt találhatjuk meg a méretes talpakat is. Minőségben nem veheti fel a versenyt a kétszer, háromszor ennyibe kerülő társakhoz képest, ám egy Xtrfy GP5 padon megfelelően csúszott az egér. A görgő az átlagosnál talán egy fokkal kevésbé jelzi vissza az egyes lépésfokokat, én a határozottabb jelleget kedvelem. Ez azonban teljesen szubjektív tényező, mindenkinek magának kell megítélnie, hogy milyen viselkedésprofilt preferál.

A szenzor

Kőstabil polling rate

A jelenlegi, 15 ezer forint alatti árához képest meglehetősen kellemes specifikációt olvashattunk már a dobozon. A PixArt név mindig jót sejtet, PMW 3360 pedig egy jól ismert, tökéletes szenzor. Az implementálás azonban bármikor elcsúszhat, így a teszt ezúttal sem maradhatott el. Megizzasztottuk tesztprogramban és játékok alatt is, de a legkeményebb rántásokkal sem volt problémája. A polling rate is végig kőstabil volt, könnyedén hozta az ígért 1ms / 1000 Hz-et. Az egeret komoly kompetitív körülmények között továbbra is érdemes ~1800 CPI/DPI alatt tartani, az esetlegesen megnövő jitter és a nem kívánt smoothing / input lag elkerülése érdekében.

Nagyobb rántásnál sem hibázik

Szoftver

Ismételten egy kellemes meglepetés. A design és a felület nem veheti fel a versenyt itt sem a nagyokkal, ám az átlagos kínai, átskinezett szoftverekhez képest remek előrelépés. Itt állíthatjuk az egér különféle tulajdonságait, a DPI lépésektől a polling rate-en át egészen a gombok válaszidejéig. Az RGB világítást is itt szabhatjuk személyre. Windows újratelepítés esetén lehetőségünk van importálni és exportálni is a beállításokat, de ezt egyébként az egér beépített memóriája is megteszi helyettünk.

Verdikt

A California Access PUMA igazi meglepetés volt. Öröm látni, hogy az akciósan már 13-15 ezer forint körüli kategóriában is találhatunk hibátlan szenzorral felvértezett, kifejezetten könnyű egereket. Az anyaghasználat és a felépítés sem szenvedte meg a kedvező árcédulát. A „saját” szoftver, a személyre szabható RGB világítás és a teljesítmény magáért beszél, ár-érték arányban kifejezetten erős versenyző érkezett a piacra.

A California Access Puma gamer egeret a Leet.hu webshopjában is megvásárolhatod >IDE< kattintva.

Összefoglalás

Máris itt 2023 ár-érték királya? – California Access Puma gamer egér teszt


Szerzői értékelés

8

A California Access viszonylag fiatal szereplő a hazai piacon, ám annál izgalmasabb termékeket tartogatnak a vásárlók számára. A Puma is bebizonyította a teszt során, hogy az ár-értékben nem sokan tudják megszorongatni őket.

Hibátlan szenzor

Kellemes kapcsolók, jó kattintási élmény

Testreszabható gombok

Testreszabható világítás

Pazar súly

Szoftveres támogatás

Hardveres DPI gomb

15 ezer forint alatti ár

A kábel lehetne légiesebb

Kicsit jobb minőségű talpat elfogadnánk

A lyukacsos design, főleg az egér oldalán megosztó lehet

 

Olvasói értékelés

0

×