Online járőrszolgálatot teljesítő rendőr alakulatról érkeztek hírek: az esportra szakosodott zsaruk a fiatal játékosok biztonságára vigyáznak a játékokban.

Nem lehet nem ünnepelni annak az online rendőrszakasznak a felállítását, aminek az a feladata, hogy aktív legyen, például olyan játékokban, mint a fiatal gamerek által nagy számban látogatott Fortnite, Counter Strike: Global Offensive és Minecraft. Az egységet Dániában hozták létre Politiets Online Patrulje (magyarul kb. Rendőrségi Online Járőr) néven – vette észre a Redditen a GameStar. A még mozaikszóként is remekül hangzó POP-nál így néz ki egy munkanap:

Hirtelen kedved támadt felcsapni rendőrnek? Szerintünk ne siess, mert hasonló alakulat létrehozásától a hazai rendvédelem valószínűleg fényévekre van (mind szemléletmódban, mind pedig anyagilag). Az ötlet mindenesetre zseniális és nem ártana, ha nemzetközi trenddé válna, hiszen a jórészt online létező fiatal generációt nagyon sokféle bűnöző találhatja meg, például online játékokban is.

A szó hagyományos értelmében vett járőrözés helyett inkább bűnmegelőzésre szakosodott csoport a játékokon belül és az online térben folytatnak párbeszédet a megcélzott korosztállyal: a

nem megfelelő viselkedésre (pl. toxikus reakciók, bullying, gyűlöletbeszéd, stb.) vagy internetes bűncselekményekre (csalások, adatlopások) hívják fel a figyelmet.

A menő gamer zsaruk egyébként nem csak a népszerű online játékokban jelennek meg hozzád hasonló gamerként, hanem olyan felületeken is, mint a Twitch, a Discord és a TikTok. Szép munka – így kell ezt csinálni!

Meg így:

Ideje befogni! – A Ubisoft a rendőrséggel együtt üldözi a toxikus playereket

 

×