Magyar FPS egyébként is olyan ritka, mint fehér holló, igazán jóból pedig még annál is kevesebbet találnánk. Ezért is lelkendezünk ennyire a kifejezetten remekül sikerült Remorse: The Listért, ami pár nap múlva konzolokra is ellátogat.

Néhány nap múlva, február 23-án végre konzolokra, Xboxra és Nintendo Switchre is megjelenik talán minden idők, de egészen biztos az utóbbi évek egyik legjobb magyar fejlesztésű FPS-e, az irtó félelmetes Remorse: The List horrorjáték. A kifejezetten remek és meglepően jól festő programot Ifju „Ashkandi” Péter és barátja, Ramos Romero „KeyToTruth” Dániel készítette, méghozzá „mellékállásban”, tavaly pedig legnagyobb örömükre el is készültek a munkával.

A Remorse: The List pedig viszonylag óriási siker lett, legalábbis annak fényében, hogy egyelőre csak PC-n Steamen érhető el, és mindösszesen két tehetséges fejlesztő hozta tető alá. Néhány hazai tartalomgyártó is kiszúrta a játékot, majd vitték hírét a fiktív magyar kisvárosban játszódó horrorjáték hírét.

A Remorse egy klasszikus formulán alapuló túlélőhorror, ami a magyar Silent Hillnek is beillő kitalált Hidegpusztán játszódik. A város tehát tele van mindenféle kimondhatatlan szörnyűséggel, felfedezésre váró titokkal, melyekhez egy különös listán kívül nem igazán kapunk semmilyen instrukciót. A feladatunk, hogy felfedezzük Hidegpuszta minden zugát, és rájöjjünk, hogy mi állhat a horrorisztikus események mögött.

A magyar fejlesztésű játékokat nagyon sokan ekézik – egyébként sokszor jogosan – amiatt, hogy egyszerűen nem eléggé magyarok.

A legtöbben a felirat kimaradását szokták emlegetni, de sokan (látván a lengyel vagy az ukrán fejlesztéseket) a kulturális kötődések-utalások hiányát is problémaként szokták felvetni. A Remorse: The List ezen a téren is tündököl: Hidegpuszta nem csak a nevében magyar, hanem felépítésében, helyszíneiben, épületeiben, de még a legeslegapróbb részleteiben is.

Magyar utcanevek, feliratok, szimbólumok és jelzések mutatják az utat, meglátogathatjuk a Rendőrséget, a hidegpusztai klórszagú (atommagyar) kórházat, de betérhetünk többek között a Gyöngyvirág Gyógyszertárba is. Ahogyan a belső terek, a lakások szobái is a magyar hétköznapokat idézik – csak ezúttal még félelmetesebben, mint általában. Mindebben pedig a legjobb, hogy teljesen szabadjára vagyunk engedve, úgy és abban a sorrendben fedezzük fel a város titkait, ahogyan csak akarjuk.

Február 23-tól pedig mindezt már Xboxon és Switchen is megtehetjük, és bár árat még nem ismerünk, elég valószínű, hogy hasonló árkategóriába fog esni, mint Steamen. Ez azt jelenti, hogy a magyar fejlesztésű horror-FPS körülbelül 5-6000 forintba kerülhet majd.

Ezt is érdemes elolvasnod:

Okosodnál? – Íme a 14 legjobb MAGYAR ismeretterjesztő YouTube-csatorna

 

×