Manapság már könnyen tévedhetünk.

Az elmúlt évtizedekben elképesztő módon fejlődött a játékok grafikája, fizikája. Manapság az Unreal Engine 5 korában pedig már szinte lehetetlen megkülönböztetni egy-egy jól sikerült képkockát a valóságtól. Ez nem jelenti azt, hogy régebben ne tudta volna megviccelni a hírek összeállításáért felelős munkatársakat.

Leginkább a katonai szimulátorokra jellemző, hogy felhasználják őket olyan esetek kapcsán, melyek valamilyen konfliktushoz kapcsolódhatnak. Az Arma széria kifejezetten sokszor került terítékre, hiszen gyakorlatilag csak a képzelet szab határt annak, hogy milyen módon rendezzük be a saját kis csataterünket. Ilyen esetekből szemezgettünk párat az elmúlt 5-10 évből, nyugi, lesz megmosolyogató hiba is.

Íme 7 „kamu” hír, amelyet játékokból származó anyagokkal illusztráltak!

Vadnyugat Oregonban

Ez bizony nem a valóság – Red Dead Redemption 2

Oregon állam egyik helyi TV csatornája vétett hibát. Az Out & About adás alapvetően valós tájképeket, állatokat és egyéb, természethez köthető képsorokat hivatott közvetíteni a nézők számára. Így történhetett meg, hogy a Read Dead Redemption 2 egyik screenshotja is az adásba keveredett. Szó se róla, valóban gyönyörű tájat láthatunk, ám nem sok köze van a valósághoz.

 

Orosz-Ukrán háború

2022 februárjában, nem sokkal a konfliktus kirobbanása után temérdek felvétel özönlötte el a különféle közösségi oldalakat. Rengeteg valós és nem valós videó került fel TikTokra, Instagramra vagy épp Facebookra. A Facebook Gaming felületén hatalmas nézettséget értek el ezek a tartalmak. Apró szépséghiba, hogy csak 2022. február 24-én 90 olyan, játékból származó videó volt megtalálható a Facebookon, melynek köze nem volt a valósághoz. Az esetek jelentős részénél az ARMA 3 szolgáltatta az alapot.

Hibázik az ITV

2011 őszén a brit ITV kisfilmet vetített le arról, hogy az Ír Köztársasági Hadsereg tagjai miként lövik le Muammar Gaddafi egyik helikopterét. Hamar kiderült, hogy hatalmas tévedésről beszélhetünk. A tévé szakembereit megtévesztette egy Arma 2 videó, melyről pillanatok alatt elhitték, hogy valóban a fent említett, nemes(?) cselekedetett mutatja be.

Irán(y) tévesztés?

 

2020 elején Irán több rakétát is kilőtt az egyik katonai állomásra, ahol amerikai csapatok állomásoztak. Nem véletlenül tették ezt, hiszen pár nappal az esett előtt az Egyesült Államok katonái likvidálták az egyik iráni tábornokot. A fenti videót több online magazin, újság vagy épp TV csatorna is lehozta. Ahogy a bejegyzés tematikájából sejthető, ezúttal is tévedésről beszélhetünk. A felvétel valójában Arma 3-ban készült és már 2019 júniusában publikálta a feltöltője.

Orosz duplázás

2018-ban az orosz állami televízió éltette az ország hadseregét a Szíriában elkövetett tetteiknek köszönhetően. Apró hiba a történetben, hogy a valós képkockák mellé néhány számítógéppel generált másodperc is bekerült. Az alany szintén az Arma 3 volt, úgy tűnik, hogy igazán remek munkát végeztek a játék fejlesztői. Nem ez volt az első eset, 2017-ben egy mobilos alkalmazás, a AC-130 Gunship Simulator: Special Ops Squadron screenshotjait prezentálták USA ellenes bizonyítékként az orosz televízióban.

Egyiptom

 

2015-ben az egyik egyiptomi TV csatorna is hasonló hibát vétett. Egy eredetileg 2010-ben feltöltött, játékból származó videóval illusztrálta az orosz seregek ISIS bombázását. A turpisság hamar kiderült, az eredeti adást és a híreket tartalmazó Twitter üzeneteket hamar törölték az egyiptomi TV munkatársai. Az eredeti videót fentebb beágyazva még mindig megtekinthetjük, mely egyébként az Apache: Air Assault játékból származik. Az AJ+ videójában pedig az eset kapcsán készült mémeken kacaghatunk egy jót:

 

Denevérember – Egy kis hazai

 

A TV2 reggeli műsorában, Christopher Nolan Batman trilógiájának harmadik része, a A sötét lovag – Felemelkedés volt terítéken. Úgy tűnik, hogy 2011 februárjában már minden le volt zsírozva, egyedül a gonosztevő szerepe nem volt ismert. Még az is felmerült, hogy Heath Ledgert támasztanák fel valamilyen számítógépes, CGI megoldással. A témában Puzsér Róbert is megszólalt, hamar kiderült, hogy ő a Tim Burton féle megvalósítást jobban kedveli. Apró hiba, hogy a bejátszásban nem a Felemelkedés bemutatóját láthattuk, hanem a Batman Arkham City: Hugo Strange trailert. Ez hogy nem tűnt fel senkinek?!

Ha már videójátékok:

 

 

×