Kompetitív körülmények között is bevethetőek.

Az elmúlt években ismét reneszánszukat élik a vezeték nélküli perifériák. Nem véletlen ez a fellángolás, a témakörrel már a vezeték nélküli egereket érintő bejegyzésben is foglalkoztunk. Régebben csupán a kényelmet szolgálták a Wireless verziók, rengeteg hátránnyal karöltve. A 2020-as évek elejére azonban eljutottunk odáig, hogy szinte már semmilyen módon nem esik csorba a felhasználói élményen, ha vezeték nélkül szeretnénk játszani, versenyezni. Rengeteg gyártó jelentkezett a népszerű, gamer fejhallgatói Wireless variánsával. A Logitech, a Razer vagy épp a HyperX is után például az Asus is beállt a sorba, két példány is megfordult nálunk az elmúlt évben.

Miért érdemes vezeték nélküli fejhallgatót választanunk?

A kapcsolat – Itt sem a Bluetooth a nyerő?

Mielőtt belemerülnénk az előnyökbe, a kapcsolat témakörét itt is érdemes lehet érinteni. A Bluetooth egy rövid hatótávolságú, vezetéknélküli adatcseréhez használt szabvány. Rádiós kapcsolatot használ ehhez, a szabadon elérhető 2,4 gigahertzes frekvenciasávban. Európában a 2,402 GHz és 2,480 GHz közötti 79 db 1 MHz-es sávban működik. Az aktuális verzióját Bluetooth 5 névre keresztelték és 2018-tól érhető el a nagyközönség számára is.

A Bluetooth fej- és fülhallgatók régóta velünk vannak, ám ezeket érdemes továbbra is a saját helyükön kezelni. Zenefogyasztásra kiválóan alkalmasak, ahogy még filmek, sorozatok vagy egyéb tartalmak fogyasztása esetén is megbízható társak lehetnek. Léteznek kompenzációs megoldások, melyeket az operációs rendszerek, a lejátszók vagy épp a TV-k kezelnek, így ilyen esetben nem beszélhetünk érzékelhető csúszásról. Ekkor azonban valójában az történik, hogy a képet kicsit később játssza le a TV, lejátszó és így éppen szinkronban lesz a hanggal. Játékoknál azonban nincs erre lehetőségünk, főleg kompetitív körülmények között, ahol minden ezredmásodperc számíthat. Így nem is volt kérdéses, hogy a Bluetooth helyett itt is más megoldást kell alkalmazni.

A gyártók “RF” megoldásai itt is a 2.4 gigahertzes frekvenciasávban mozognak, ám nem egy konkrét szabvány keretei között, mely némileg szabad kezet ad a fejlesztésnek. Ahogy az egereknél, úgy a fejhallgatóknál a gyártók megoldásai arra is odafigyelnek, hogy ne olyan csatornát használjanak, melyek túl vannak terhelve. Ennek ellenére a közeli Wi-Fi eszközök azért be tudnak zavarni néhány esetben. 2023-ban szinte minden gyártó azt ígéri, hogy lag-mentes megoldásokat kapunk kézhez. Itt már azért nem feltétlenül dobálóznak 1ms-es érdékekkel, de hangok esetében megengedőbb az emberi érzékelés is, így nem probléma.

Végtelen szabadság…

Míg a vezeték nélküli egereknél jó, ha minél közelebb van a vevőegység az egérhez, addig itt jóval megengedőbbek a gyártók. Sok esetben 15-25m távolságot is garantálnak a játékosoknak. A mindennapok során egy Cloud 2 Wireless-t használok, nem egyszer volt példa arra, hogy a PC-től 10-15m-re kellett eltávolodnom Discord beszélgetés vagy hasonló interakció közben. Gyakorlatilag problémamentesen megtehettem, a hangminőségben sem történt változás. Játék közben nem kell helyezgetni a kábelt, nem kell attól félni, hogy egy hirtelen mozdulat esetén magával rántjuk a jack foglalatot vagy a gépházat. Rengeteg élethelyzet van, amikor jól jöhet az ilyen szintű szabadság.

..és nincs több feltekeredő kábel

Sok fejhallgatónál, köztük a Cloud 2 vezetékes változatánál is hatalmas és visszatérő probléma a kábel feltekeredése. Főképp olyan felhasználóknál fordul elő, akik gamer, „gurulós” széket használnak. Pár hónap alatt az egykor két méteres kábel közel a felére csökken. Ez magával hordozhatja a megtörés veszélyét is, mely kifejezetten kellemetlen lehet olyan fejhallgatóknál, ahol a kábel maga nem cserélhető. Ekkor vagy marad a komplett csere vagy megpróbáljuk házilag orvosolni a problémát, több-kevesebb sikerrel.

Bírják!

Fejhallgatók esetében szerencsére nagyobb térrel tudnak játszani a tervezők, így az akkumulátoridővel sincsenek problémák. A legtöbb gyártó folyamatos, 24-30 órás használatot ígér manapság, melynél többre néhány elvetemült felhasználón kívül senkinek nincs igazán szüksége. A személyes tapasztalatok alapján hozzák is a fejhallgatók ezeket az értékeket. Érdemes lehet kiemelni a HyperX Cloud Alpha-t, mely 300 órányi használatot ígér egyetlen feltöltéssel.

Plug & play

A vezetékes fejhallgatók jelentős részéhez nem jár dedikált hangkártya, így bizony az alaplapi hangkeltőre bízzuk a frissen vásárolt perifériát. Olcsóbb, rosszabb minőségű hangkártyák esetén a fejhallgató minőségén csorba eshet, miközben sok esetben arról is döntenünk kell, hogy a fejhallgató vagy épp a hangszóró legyen-e rádugva a számítógépünkre, laptopunkra. A Wireless fejhallgatók vevőegységei ezzel szemben az esetek 99%-ban USB-t használnak, így a csatlakoztatást követő másodpercekben már különféle állítgatás nélkül használhatjuk is őket.

Verdikt

A fenti információk tükrében könnyen kijelenthetjük, hogy manapság a legdurvább kompetitív körülmények között is megállják a helyüket a vezeték nélküli, dedikált gamer fejhallgatók. Az egereknél mérhető 1ms itt inkább 15-25, ám ez nem érzékelhető csúszás. Manapság már az árdifferencia sem kimondottan vészes. Korábban sajnos komoly felárat kértek el a gyártók, ám az elmúlt évben akár 30 ezer forint környékén is lecsaphattunk egy-egy kiváló Wireless fejhallgatóra. Egyre több olyan modellt is találhatunk a piacon, mely Bluetooth, 2.4 GHz Wireless és vezetékes kapcsolatot is támogatnak, mellyel minden felhasználási területet lefedhetünk a teljes nap során. Természetesen továbbra is maradhatunk a vezetékes megoldásoknál, ha inkább költséghatékonyan szeretnénk megoldani a perifériaválasztást.

×