Ha a toplistás ritkaságokból találnál egyet a szekrény alján – ahonnan ezek is előkerültek – akkorát kaszálnál, hogy soha többé nem kellene dolgoznod!

Megérte szaglászni a legdrágább videojátékos relikviák után, mert az összegek, amennyiért gazdát cseréltek, minden elképzelésünket felülmúlták! Gyűjteni jó dolog: egyrészt kielégíti a rajongásodat, körbe veheted magad a kedvenc cuccaiddal és ha ügyesen válogatsz, meg vigyázol ezekre a tárgyakra, idővel busás haszonnal adhatsz túl rajtuk. Ez az ideális helyzet, de vannak olyan szerencsések, akik meggazdagodtak egy-egy szekrény alján felejtett gamer relikviából. Íme a legértékesebb 10, ami valaha gazdát cserélt és nyilvánosságra került!

10. Adult Link akciófigura (The Legend of Zelda: Ocarina of Time)

Az 1997-es E3-on óriási érdeklődés előzte meg a várva várt Nintendo game, a The Legend of Zelda: Ocarina of Time című játékot. A stúdió ehhez a különleges címhez különleges meglepetést tartogatott, egy limitált szériás Adult Link akciófigurát.

A zöldruhás, jellegzetes karakter, ami épp egy Hylian pajzsot emel maga elé és Master kardja is van, csupán 300 darabos szériában jelent meg akciófiguraként. A tárgy elég jól azonosítható, hiszen a talapzatába belevésték a Zelda game-ek logóját. Rendkívül ritka darab, sok egész egyszerűen elveszett, így egy ilyen szobrocska napjainkban már 8 ezer dollárt (kb. 3 millió forintot) ér.

9. Tetris – SEGA platformra

Bár a világ egyik legalapvetőbb kedvence a Tetris és ma már szinte minden gamer eszközre elérhető valamilyen formában, a régi időkben nem egészen így mentek a dolgok. A SEGA nagy örömmel kezdte volna el a saját, Genesis konzoljára szánt verzió sorozatgyártását, csakhogy közben a Nintendo ügyesebben tárgyalt és megszerezte magának a Tetris kiadási jogait.

A képen látható játék – a szerzői jogok elbukása miatt – sosem került kereskedelmi forgalomba és hivatalosan mindössze TÍZ, nyilván bemutató darab készült el belőle. Nagyritkán fel-feltűnik valamelyik a gyűjtői aukciókon, minimum 15 ezer dolláros (5,5 millió forintos) áron, de ha valamilyen plusz hitelesítés is társul mellé, akkor jóval többe kerül.

8. A kék PlayStation

Mégis mi kerül ezen sokba, ugye? Hiszen csak egy ősrégi konzol! Igen ám, csakhogy a sorozatgyártásban készült, boltokban eladott PlayStation 1 középszürke volt. Amikor az értékesítés elérte a tízmillió példányt, a Sony kitalálta, hogy sajátos módon ünnepli meg a mérföldkövet: legyártott egy limitált sorozatot, kékben.

A konzolt ebben a színben sosem küldték kereskedelmi forgalomba, vagyis pénzért nem, csak ajándékba lehetett megkapni, a gyártó által szervezett nyereményjátékok keretében. Mindez azt eredményezte, hogy máig az egyik legritkább gyűjtői darab és – ha minden kiegészítője megvan – legkevesebb 20 ezer dollárt (7,2 millió forintot) kell kicsengetni érte.

7. Többnyelvű Super Mario box

Nem spoilerezek nagyot azzal, hogy a Super Mario franchise nem egyszer szerepel a top 10-ben. A hetedik helyre speciel egy eleve gyűjtőknek szánt kiadvány kúszott fel, ami a játékon kívül könyvet is tartalmaz. Ez így még mindig nem elég különleges egy hetedik helyhez, viszont ha a könyv az ázsiai piacon, azon belül pedig Hong Kongban jelent meg, mindjárt más a gyerek fekvése.

Az Asian Version-ben angol és kantoni nyelvű könyv egyaránt megjelent, ami ma már kevésbé, de az első Super Mario megjelenése idején ritkaságszámba ment. A legutóbbi ismert ár, amennyiért gazdát cserélt belőle egy darab, 23 ezer dollár (8,3 millió forint) volt.

6. Újrabrandelt Stadium Events

Megint egy Nintendo termék, ami brutális árfolyamot ért el az évtizedek alatt, viszont ez komoly szintlépést tett az előbbi game-ekhez képest. A Stadium Events, ahogy a címe mutatja, klasszikus sportjáték, ami a ’80-as évek közepe táján hódított a közönség körében. Kellett hozzá egy kontroller matrac, ami valós időben alakította digitális jelekké a játékosok mozgását.

A játék nem sokkal a megjelenése után persze Észak-Amerikába is eljutott, ám rebrandelték egy kicsit, hiszen a Nintendo ezzel a játékkal akarta bevezetni új technológiáját, a Power Pad-ot. Nos, az utóbbihoz készült játékverzió sokkal ritkább, mint bármely másik, így a gyűjtők akár 45 ezer dollárt (16,3 millió forintot) sem sajnálnak megadni érte.

5. A Swordquest elveszett kincsei

A modern AR-játékokra – legalábbis nyomokban – emlékeztető, ’80-as évekbeli game az Atari kiadása volt és egy egész trilógiát megért. Mindegyik játékhoz megjelent egy-egy történetmagyarázó képregény is, amihez kapcsolódik néhány baromi értékes relikvia.

A Swordquest képregények mindegyike tartalmazott egy-egy rejtvényt. Azok között, akik mindet megfejtették és a helyes választ elküldték az Atarinak, különböző elveszett kincseket, például kardot, kelyhet, illetve arannyal-ezüsttel megmunkált koronát sorsoltak ki. Egy-egy ilyen szett értéke ma legkevesebb 50 ezer dollárra (18 millió forintra) rúg.

4. Világbajnoki kazetták

Évtizedekkel az e-sport ligák és világbajnokságok előtt már létezett néhány speciális játékkiadás, amivel világversenyeket lehetett rendezni. Ezeket a ’90-es évek elején nem a világhálón tartották, hiszen a lakossági internet minden volt, csak nem elterjedt. A kihívásokon ennek ellenére részt lehetett venni távolról – a Nintendo megoldásával.

A Campus Challenge és a Blockbuster videojáték vb „sporteseményeit” olyan kazettákon terjesztették, amelyek rögzíteni tudták a játékosok pontszámait, és ezek az adatok beküldhetők voltak, elbírálásra. A ritka kiadványok darabja akár 80 ezer dollárt (29 millió forintot) érhet.

3. Az utolsó (?) Gamma Attack kazetta

Újabb hatalmas szintlépés, ahogy a dobogóhoz érünk, hiszen itt alighanem a világ legritkább játékáról, az 1983-as Gamma Attackról beszélünk, ami – a tulajdonos állítása szerint – egy, azaz EGY példányban maradt fenn.

Az Atari 2600-ra készült játék valószínűleg utolsó épen maradt darabja (eleve csupán 20 példányban megjelent game-ről van szó) a híres gyűjtő, Anthony DeNardo tulajdonában van. Úgy tudjuk még nem kelt el, de egyszer rövid ideig árulta az eBay-en, 500 ezer dollárért (180,5 millió forintért). Ennél olcsóbban aligha válik meg tőle.

2. A Super Mario 64

Az első két helyen egy éven belül elkelt világrekorderek vannak. A dobogó középső fokán a Super Mario 64 egyik példánya található. A játékért döbbenetes összeget adtak a kezdetben mit sem sejtő tulajnak, aki kb. a szekrény alján találta.

2021. júliusában adták el és egy rövid ideig a világrekordot is tartotta, 1,56 millió dolláros (563,2 millió forintos) vételárral. Aztán saját „nagybácsija” győzte le…

1. A legeslegelső Super Mario Bros.

Ennek a játéknak egy darabja, amivel a csőszerelő elindult máig tartó világhódító útjára, alig egy hónappal azután talált új gazdára, hogy a második helyezett game elkelt egy árverésen, és rögtön át is vette a vezető helyet. Ehhez persze az is kellett, hogy a Rally aukciós oldal ne menjen bele külön egyezségbe, amit tömegével akartak kicsikarni belőle a gyűjtők. A háttérben pár százezer dolláros ajánlatok röpködtek, de a portál inkább kiírta az árverést.

Jól tette.

A legelső Super Mario játék egyik eredeti, bontatlan és sértetlen példánya máig hihetetlen, kétmillió dolláros (722 millió forintos) áron ment el és került egy ismeretlen vevő féltve őrzött gyűjteményébe.

Ha ezek hihetetlennek tűntek, akkor ettől végképp elszáll az agyad:

Nem fogsz hinni a szemednek: az 5 legnagyobb játékgyűjtemény evör!

 

×