Útikalauz mágusoknak - Minden, amit a Hogwarts Legacy-ról tudnod KELL

Hamarosan megjelenik az elmúlt 20 év legvarázslatosabb világában játszódó alkotása, a Hogwarts Legacy, ami potenciálisan több millió rajongó álmát válthatja valóra. Ezért gyorsan össze is szedtük azokat a dolgokat, melyeket mindenképp érdemes tudni, mielőtt pálcát ragadna egy gamer boszorkány-, varázslótanonc.

0
 

Hamarosan megjelenik az elmúlt 20 év legvarázslatosabb világában játszódó alkotása, a Hogwarts Legacy, ami potenciálisan több millió rajongó álmát válthatja valóra. Ezért gyorsan össze is szedtük azokat a dolgokat, melyeket mindenképp érdemes tudni, mielőtt pálcát ragadna egy gamer boszorkány-, varázslótanonc.

1. Varázslatok

Az már a tesztekből is kiderült, hogy bár a Harry Potter világa telis-tele van különféle kimondhatatlan nevű varázslattal, ebből a játéksorán „csak” néhány tucatot fogunk tudni használni. Összesen 31 bűbáj várja, hogy elsüssük, ami bőven elegendő lesz ahhoz, hogy megjegyezzük, melyik mire való, és hiányérzetünk se legyen.

Nyilván a filmekből és a könyvekből is ismerős varázslatok egy része a repertoár részét képezik, mint az Alohamora, a Lumos, vagy a Petrificus Totalus, de lesznek mellettük kevésbé, talán csak a legnagyobb rajongók által ismertek is. Emellett akár még a tiltott varázslatokat is használhatjuk, és bár örültünk volna, ha ezeknek lennének komoly következményei, de sajnos akárhányszor hagyja el a pálcánkat az Adava Kedavra, nem válhatunk pre-Voldemorttá.

2. Mellékküldetések

A Hogwarts Legacy-nak természetesen van egy fő történetszála, de a mellékküldetések és a különböző szabadidős tevékenységek sokkal hangsúlyosabbak. A játék során több mint 100 olyan kisebb-nagyobb különálló sztori várja, hogy teljesítsük, melyek némelyike a nagy egészre is hatással lehet.

Ami pedig a plusz tartalmakat illeti, egy szó sem érheti a roxforti ház elejét, ugyanis nemcsak ötletes, de iszonyatos mennyiségű tennivaló várja az ifjú boszorkány- és varázslótanoncokat. Ezek között akadnak szórakoztató minijátékok, felfedezni való titkok, megoldásra váró feladványok, és még sok más, amire egy roxforti diák csak vágyhat.

3. Kviddics

Ugyan a repülő seprűt meglovagolhatjuk, sőt, bizonyos keretek között még testre is szabhatjuk, de a varázsvilág legnépszerűbb sportjának nem hódolhatunk a Hogwarts Legacy-ban. Többen esküdni mernének, hogy egy későbbi kiegészítővel a kviddics is megérkezik, az viszont egészen biztos, hogy játszható formában a most megjelenő alapjátékba nem kerül bele.

A Roxfort kviddicspályájára nyilván berepülhetünk, és tehetünk úgy mintha, de az aranycikeszt nem kaphatjuk el, ahogyan gurgókkal sem csaphatjuk agyon az ellenfél játékosát. Ez egyébként azért is nagyon szomorú, mert iskolaszerte belefuthatunk néhány gyakorló kviddicsezőbe.

4. Sötét varázslatok kivédése

Oktatási intézmény lévén a Roxfortban lesznek majd tanórák, melyeken érdemes, opcionális, vagy kötelező lesz megjelenni. Néhánnyal extra varázslatokat tanulhatunk ki, vagy megtanulhatunk újabb bájitalt kotyvasztani, de egy csomó haladáshoz szükséges mágiát is így sajátíthatunk majd el.

Fontos azonban, hogy hiába a napszakok váltakozása, az órákat tulajdonképpen úgy látogatjuk, ahogyan akarjuk, abszolút rajtunk és a lelkiismeretünkön áll a dolog. Mármint a kötelezőkön kívül.

5. Roxforti házak

Egy rajongónak sem kell bemutatni a roxforti házakat, melyek esszenciális részei voltak a könyveknek és a filmeknek. A játék legelején nekünk is el kell döntenünk, hogy melyiket szeretnénk erősíteni jelenlétünkkel, vagy akár rábízhatjuk magunkat a Teszlek Süveg bölcsességére is.

Ehhez egyébként ebben a cikkünkben adunk részletesebb útmutatót, mert nem olyan egyértelmű, mit elsőre tűnik, sőt, ha rám hallgatsz, akkor a süveg mellett döntesz te is. Így pedig nem csak a hozzád, vagyis a személyiségedhez legjobban rezonáló házba kerülhetsz, de akár megismerhetsz olyan klubhelyiségeket is, melyekhez korábban nem lehetett részletekbe menően szerencsénk.

Üröm az örömben, hogy mindennek külön narratív funkciója nem lesz, de még a házak közötti pontgyűjtögetésnek lesz semmi konkrét hatása vagy befolyása a játékra.

6. Barátkozás

Harry Potter valószínűleg elég hamar fűbe harapott volna a barátai, Ron és Hermione nélkül, akik kulcsfontosságú szereplői voltak a Voldemort és csatlósai ellen vívott harcnak. Valami hasonló a Hogwarts Legacy-ban is lesz, azaz jobban összebarátkozhatunk néhány diákkal, akik a kalandozásaink során a legjobb bajtársainkká is válhatnak. Külön jó hír, hogy mindegyikhez tartozik majd mellékküldetés is, vagyis érdemes lesz szóba elegyedni velük.

7. Ismerős arcok?

Ha pedig már a szereplőknél tartunk, akkor érdemes megemlíteni, hogy bizony lesznek ismerős, bár korábban sosem látott arcai is a Roxfortnak. Értem ezalatt, hogy néhány ikonikus HP hős felmenőivel is összefuthatunk a folyosókon, ha mást nem, akkor a tantermekben.

Az igazgató például a Black család sarja, de még a Weasley-k őseivel is megismerkedhetünk. Sőt, még Tom Denem, alias a sötét nagyúr, Voldemort felmenőjével is találkozhatunk a Mardekár klubhelységében lófrálva.

8. Minisims

Nincs Roxfort Szükség szobája nélkül, ahová csak azok léphetnek be, akikre jókor és jó helyen jön rá a szükség. És itt most nem csak a szaporára gondolok (bár valakinek tényleg privát WC-ként szolgál). A Hogwarts Legacy-ben ez lesz a mi birodalmunk, ahová visszavonulva az iskola zajától készülhetünk a küldetéseinkre, főzhetjük a bájitalainkat, vagy gondozhatjuk az állatkáinkat.

A Szükség szobájába belépve azonban egy teljesen újfajta játékba is csöppenünk, ahol a mágia világában találkozik az Animal Crossing és a The Sims. Egy kisebb túlzással persze, hiszen a Hogwarts Legacy azért olyan óriási mélységekbe nem merül, az amatőr lakberendezés és a miniállatkertek szerelmesei viszont nagyon jól fognak idebent szórakozni.

9. Harc

Az első Harry Potter játékokban ugyan volt némi harc, inkább a feladványokon volt a hangsúly. Ezt ellensúlyozta később az EA utolsó két adaptációja, amit a Halál Ereklyéi cselekményét dolgozta fel HP-hoz teljesen méltatlan Call of Duty-Gears of War akciókkal.

A Hogwarts Legacy azonban mindkettőtől teljesen elszakad, és egy sokkal érdekesebb, kreatívabb harcrendszert talált ki. Az alap kicsit a beat’em’up műfajra hajaz, amit tökéletesen ültettek a varázslóvilágba. Ezt az előzetesekben jól láthattuk, szóval külön nem térnék ki az ismertetésére, amiről viszont nagyon ritkán került szóba, hogy a mágustanoncok saját stílust is kialakíthatnak.

Nyilván lesznek a varázslatok, melyekkel támadhatunk és védekezhetünk, melyeket kombinálhatunk, de ha jobban tetszik bájitalok hatása alatt harcolni, akkor erre is lesz lehetőség. Sőt, még a gyógynövénytanon megszerzett tudásunkat is kamatoztathatjuk! Itt tényleg minden rajtunk áll, akár kombinálhatjuk is ezeket, ha pedig kellően ügyesek vagyunk, mi lehetünk a Roxfort legtehetségesebb auror-jelöltjei.

10. Négy évszak, hosszú tanév

Ahogyan a részletes tesztünkből is kiderül, a Hogwart Legacy valóban az a játék, amire a rajongók oly régóta vártak. Ezért is örvendetes, hogy a gamer boszorkányok és varázslók nagyon sokáig elveszhetnek a Roxfort falain innen és túl, ugyanis ha minden titkot fel akarnak fedezni, akkor hetvennél is több órára lesz szükség. Itt pedig még az Időnyerő sem segíthet.

A teljes végigjátszás során pedig mindegyik évszakban láthatjuk a mágusiskolát, ami mindig képes lesz meglepni az átlagosnál sokkal kíváncsibb növendékeket. Persze az idejükkel csínján bánó játékosoknak sincs miért félniük, ugyanis maga a fő történetszál nagyjából 20 óra alatt kipörgethető.

A Hogwarts Legacy február 10-én jelenik meg PC-re, PS5-re és Xbox Series X|S-re, a régebbi konzolgenerációra – Xbox One-ra és PS4-re – április 7-én, Nintendo Switchre pedig valamikor júliusban érkezik.

Ha imádod a Varázsvilágot, akkor ez is érdekelhet:

6 érdekesség a Hogwarts Legacy világából, amit csak a legnagyobb rajongók ismernek

 

×